טיפול פסיכולוגי הוא מפגש טיפולי בין מטפל למטופלת. מפגש אשר מטרתו להבין, לעזור, לייעץ ואף לפתור בעיות נפשיות, משברים ומצוקות, אשר מפריעות לתפקוד התקין והנורמאלי בחיי היומיום.
הטיפול הוא באמצעות שיחות בלבד. טיפול תרופתי יינתן אך ורק על ידי פסיכיאטר מורשה.
הטיפול הפסיכולוגי ניתן על ידי פסיכולוג, בדרך כלל פסיכולוג קליני, אך יכול גם להינתן על ידי פסיכיאטר, עובדת סוציאלית או כל פסיכולוג אשר מורשה על ידי משרד הבריאות להגיש עזרה נפשית וטיפול פסיכולוגי.
מהי פסיכולוגיה קלינית?
פסיכולוגיה קלינית עוסקת במתן עזרה, ניתוח בעיות נפשיות ומתן פתרונות. כמו כן, הפסיכולוגיה הקלינית עוסקת במחקר הנפש בכדי להבין טוב יותר מצוקות והפרעות נפשיות ובכך לסייע או למנוע הפרעות בתפקוד היומיום.
ניתן ללמוד פסיכולוגיה קלינית באוניברסיטות או מכללות הפזורות ברחבי הארץ, אך לא כל מי שמסיים תואר שני בפסיכולוגיה קלינית הוא פסיכולוג. על מנת להיות פסיכולוג קליני יש צורך לעבור סטאז ומבחני הסכמה ורק לאחר שעבר האדם בהצלחה יוכל להירשם בספר הפסיכולוגים של משרד הבריאות ולהציע את שירותיו.
מיהו פסיכולוג קליני?
פסיכולוג קליני הוא אדם אשר סיים בהצלחה תואר שני בפסיכולוגיה קלינית, ועבר סטאז' מקצועי בפסיכולוגיה קלינית ונרשם בספר הפסיכולוגים של משרד הבריאות.
פסיכולוג אשר אינו רשום בספר הפסיכולוגים של משרד הבריאות אינו מורשה לתת טיפולים רפואיים.
הפסיכולוג הקליני יכול להתמחות ולהציע את שירותיו בנושאים הבאים:
- מתן טיפול פסיכולוגי למבוגרים (פסיכותרפיה, טיפול פסיכו דינמי, טיפול הומניסטי, טיפול התנהגותי- קוגניטיבי וכו).
- מתן טיפול פסיכולוגי לילדים ( בעיות בבית הספר, בבית, תופעות חריגות של ביישנות, כעס, הרטבת לילה ועוד)
- מתן טיפול זוגי.
- מתן טיפול משפחתי.
- עיסוק במחקר פסיכולוגי.
- מתן עדות מקצועית בבית משפט.
- הערכה ואבחונים פסיכולוגיים.
- עבודה בבית חולים פסיכיאטרי.
- ניהול תוכניות שיקום ספציפיות (לדוגמא: טראומה פיזית, תקיפה או הטרדה מינית בעבודה, בביה"ס, הטרדה מינית בזמן בדיקה רפואית או כל הטרדה מינית או רגשית, התמכרויות לאלכוהול וסמים, הפרעות דיכאון וחרדה, הפרעות אכילה, הפרעות שינה וכדומה).
מי זקוק לטיפול פסיכולוגי על ידי פסיכולוג קליני?
טיפול פסיכולוגי נועד לתת אוזן קשבת, מענה, סיוע ופתרונות לבעיות, מצוקות והפרעות נפשיות-רגשיות שונות. כל אדם אשר חש שהבעיות והמצוקות הרגשיות שלו מפריעות לו בתפקוד היומיום ובהתנהלות החיים זקוק לטיפול פסיכולוגי.
כמו כן, בני משפחה אשר חוששים שאחד מבני משפחתם פוגע בעצמו או בסביבתו, גם כן זקוקים לעזרה פסיכולוגית.
להלן דוגמאות של בעיות המצריכות עזרה על ידי פסיכולוג קליני:
- הפרעות אכילה (אנורקסיה, בולימיה).
- הפרעות דיכאון (שינוים קיצונים במצב הרוח, מצב רוח ירוד בכל שעות היום, הסתגרות והתבודדות חברתית, איום בהתאבדות, דיכאון לאחר לידה אצל אבות או נשים הסובלות מדיכאון אחרי לידה).
- הפרעות שינה ( נדודי שינה, סיוטי לילה וכדומה).
- הפרעות חרדה (פוביה כללית, חרדה חברתית, פוביה ממקומות סגורים או פתוחים, מבעלי חיים וכדומה).
- שימוש בחומרים ממכרים (סמים, אלכוהול).
- הזיות ודמיונות שווא.
- התנהגות אלימה (אלימות פיזית או מילולית).
פסיכולוג קליני יכול לתת טיפולים נוספים כמו – טיפול זוגי, טיפול משפחתי ועוד
מהם שיטות הטיפול הפסיכולוגי הניתנות על ידי הפסיכולוג הקליני?
הפסיכולוג הקליני יכול לטפל באדם בודד, בזוגות, בקבוצות ללא הבדל בדת, מין וגיל.
הפסיכולוג הקליני לרוב מומחה בשיטות טיפול שונות, כגון: טיפול פסיכו דינמי, טיפול התנהגותי- קוגניטיבי, טיפול בין-אישי, פסיכותרפיה תומכת וכדומה.
היכן ניתן למצוא פסיכולוג קליני?
על מנת לקבל טיפול פסיכולוגי ניתן לקבל הפניה רפואית מרופא המשפחה שלך (דרך קופת חולים) או בבית חולים לבריאות הנפש.
כמו כן, ישנם פסיכולוגים קליניים העובדים באופן פרטי, וניתן למצוא אותם בכל ספר טלפונים של קופות החולים או באתרי האינטרנט. כאשר האדם הולך לקבלת טיפול פסיכולוגי מפסיכולוג קליני פרטי, מומלץ לבקש לראות תעודות הכשרה והסמכה ממשרד הבריאות.
דרך נוספת לאתר פסיכולוג קליני היא באמצעות מרכזים להתאמת טיפולים פסיכולוגיים, אחד מהם הוא "בקשר לטיפול" – מרכז ארצי להתאמת טיפול פסיכולוגי והוא מומלץ מאוד בקרב מטופלים רבים. הייעוץ מתבצע חינם באמצעות הטלפון – מעבר לקו הטלפון מאזינה ארוכות יועצת מנוסה להתאמת טיפולים ומצליחה להתאים במדויק את אופי הטיפול למטופל. מומלץ מאוד לנסות.