הרטבת לילה הינה תסמונת של הטלת שתן לא רצונית תוך כדי שינה הנפוצה בעיקר בקרב ילדים, בה הם אינם מצליחים לשלוט על הסוגרים וכתוצאה מכך מתרחשת בריחת שתן המרטיבה את הבגדים והמצעים.
במרבית המקרים, התופעה נפתרת באופן עצמאי. חלק מהילדים לא מצליחים להשיג שליטה לילית בפעילות השלפוחית שלהם במשך מספר שנים לאחר שהשיגו שליטה מלאה על כך במהלך היום.
התופעה של הרטבת לילה מתרחשת אצל 15-20% מכלל הילדים בני חמש שנים ובכ -10% מכלל אוכלוסיית הילדים בני השבע. לכ- 20 אחוז מכלל הילדים הסובלים מהרטבת לילה, ישנה בעיית שליטה מסויימת בשלפוחית במהלך היום גם כן.
הגורמים להרטבת לילה אצל ילדים
חשוב להבין כי הרטבת לילה בקרב ילדים איננה בעיה התנהגותית, למרות שלעתים היא מתרחשת אם הילד חש במתח רגשי או חוסר בטחון. אחת התפיסות המקובלות בקרב הורים רבים היא כי הילדים שלהם ישנים מאוד עמוק וזו הסיבה בגינה מתרחשת הרטבת לילה. למרות זאת, מחקרים רבים הראו כי אין כל שוני בין הרגלי השינה של ילדים בעלי נטייה להרטיב במיטה לבין אילו של ילדים אחרים.
ישנן ראיות נוספות המצביעות על כך כי הרטבת לילה מתרחשת כתוצאה מעיכוב התפתחותי בתהליך התקין להשגת שליטה לילית. התהליך התקין כולל את ההפרשה של הורמון הוזופרסין על ידי בלוטת יותרת המוח, אשר משפיע על הכליות באמצעות וויסות הפרשת השתן והאטת קצב ייצור השתן במהלך שינת הלילה. ההורמון הזה אינו מופרש אצל ילדים רבים אשר סובלים מהרטבת לילה.
אין כל סיבה מהותית לתופעה של הרטבת לילה אצל ילדים, אולם חוקרים רבים גילו מספר קשרים גנטיים המצביעים על כך שתורשה משחקת תפקיד מרכזי בהתפתחותה.
אבחון הרטבת לילה
במידה והילד הסובל מהרטבה לילית בן יותר מ- 6 שנים, מומלץ לקבוע תור אצל אורולוג ילדים.
החשיבות של הפגישה היא עצומה הן בשביל להתאים תוכנית טיפולית מתאימה לילד והן בשביל להבטיח כי אין בעיות רפואיות כלשהן אשר עשויות לתרום או לגרום לבעית ההרטבה, כגון: שלפוחית רגיזה (התכווצויות בלתי רצוניות של השלפוחית) או אצל בנים בלבד, חסימה מתוך חלל הצינור (posterior urethral valves). משום כך, נדרש מההורים לבצע מעקב אחר הרגלי המעיים וריקון השלפוחית של הילד.
קיימות מספר בדיקות נוספות אשר הרופא עשוי להמליץ עליהן:
- אולטרסאונד כליות שלפוחית השתן – השיקוף משמש לקביעת גודל וצורת הכליות ושלפוחית השתן אצל הילד ולאיתור אבן, ציסטה, חסימה או הפרעות אחרות באיברים הללו.
- בדיקת ציסטוגרפיה (VCUG) – בדיקת רנטגן המבוצעת תוך החדרת קתטר לדרכי השתן ומשמשת לאבחון זרימה הפוכה של השתן לתוך השופכנים והכליות.
- בדיקת אורודינמיקה – בדיקה המשמשת להערכת התפקוד של השלפוחית וסוגרי השופכה במהלך השלבים להתמלאות והרקת השלפוחית. הבדיקה מתבצעת באמצעות החדרת קתטר לשלפוחית והזרמה איטית של תמיסת מי מלח חמים לתוכה.
טיפול בהרטבת לילה
במרבית המקרים, הרטבת לילה הינה מצב זמני אשר נפתר מעצמו עם הזמן. במידה ולא, ישנם אמצעים פשוטים למדי אשר עשויים לעזור, כגון תרשים מדבקות או פעמון מיוחד המעיר את הילד כאשר ההרטבה מתרחשת. חשוב לזכור כי הרטבת לילה אינה מזיקה לילד בכל דרך אחרת מאשר ההשפעה השלילית שלה על הביטחון העצמי שלו.
ישנם מספר אפשרויות טיפול בהרטבת לילה. אורולוג ילדים יכול לסייע רבות בבחירת האפשרות הטובה ביותר עבור הילד בהתאם לתוצאות הבדיקות אשר צוינו קודם:
- שינוי התנהגותי, כגון אי צריכת נוזלים לאחר השעה שש בערב.
- טיפול בהתנייה
- טיפול תרופתי הכולל DDAVP, הורמון דזמופרסין מלאכותי המחליף את ההורמון הטבעי וסופרסין.
- פסיכותרפיה – טיפול פסיכולוגי בבעיות נפשיות באמצעות כלים פסיכולוגיים על בסיס תקשורת בין המטפל לילד.
ראו גם:
נשירת שיער בילדים