נשירת שיער הינה תהליך טבעי ורגיל שמתרחש בקרב מבוגרים וצעירים, גברים ונשים. על פי רוב, נשירת שיער מתרחשת בקצב שתואם את התחדשות השיער הטבעית, כך שהדבר לא מביא להתקרחות. לעומת נשירת שיער טבעית ורגילה, לעיתים מתרחשת נשירת שיער שאינה מלווה בהתחדשות שיער מספקת, מה שמוביל ליצירת התקרחות.
למרות שההתקרחות נתפסת כבעיה גברית, ובמיוחד של גברים בגילאים מבוגרים, הרי שאין זה נדיר שתתרחש גם בקרב צעירים ואפילו בילדים הסובלים מבעיות שונות. הבעיות יכולות להיות על רקע נפשי ויכולות גם להיות על רקע פיסיולוגי.
גוף שנלחם בעצמו
נשירת שיער בקרב ילדים יכולה להיות תוצאה של מחלה אוטואימונית. במצב כזה, המערכת החיסונית של הגוף מבצעת טעות בזיהוי. בשל כך, במקום לבצע את תפקידה ולסלק פולשים או חלקיקים זרים ומאיימים (כגון חיידקים ובקטריות), מזהה המערכת מרכיב מסוים ששייך לגוף עצמו בתור גוף זר.
במקרה של נשירת שיער, תופעה זו של מצב אוטואימוני מכונה אלופציה אראטה. תאי מערכת החיסון מתחילים להתייחס לזקיקי השיער בתוך גוף זר שמתפקידם לאתר ולהשמיד. הסיבה לתופעה איננה ברורה, אבל התוצאה ברורה מאין כמוה. נוצרות קרחות בגדלים שונים.
המחלה, שנחשבת לבעלת מרכיב גנטי, ניתנת לטפול באמצעות משחות שונות ובמקרים מסוימים באמצעות הזרקה של קורטיזון.
פטרייה מדבקת
לעומת נשירת שיער על רקע אוטואימוני, מצב שאינו כרוך בסכנת הדבקות, נשירת שיער בילדים יכולה לנבוע מגורם מדבק. סוגים שונים של פטריות, אשר אחת הידועות שבהן קרויה Tinea capitis, עשויה לגרום לנשירת שיער מסיבית ולהתקרחות גם בילדים.
הסכנה של הדבקה מצריכה אבחון של המצב ונקיטת צעדי זהירות מתאימים למניעת העברה של הפטרייה מילד לילד. ההתמודדות עם הבעיה יכולה להיעשות באמצעות חפיפה על ידי שמפו רפואי מיוחד, אך במקרים קשים לא ניתן להסתפק בכך ויש ליטול תרופות מרשם מתאימות.
תחת לחץ
סוג שונה לגמרי של נשירת שיער, שיכולה להתרחש במבוגרים אך גם בילדים יכול לנבוע ממצב של לחץ נפשי חזק. ידועים מקרים שבהם נחשפו ילדים למראות מזעזעים, או כאלה שחוו אירועים טראומטיים על רקע אישי או משפחתי וסבלו כתוצאה מכך מנשירת שיער מסיבית במיוחד, עד כדי התקרחות מוחלטת.
חשיבות האבחון, במקרים כאלה, היא רבה במיוחד שכן מדובר כאן בסימפטום לבעיה חמורה שמסתתרת מתחת לפני השטח. חשוב לאבחן את המצב בזהירות, שכן ישנם מקרים של נשירת שיער שכרוכים במצוקה נפשית בשל הנשירה, וזהו מצב שונה לחלוטין.
נשירה התנהגותית
ישנם מקרים שבהם נשירת שיער בקרב ילדים מתרחשת כתופעת לוואי של התנהגות מסוימת. ישנם צעירים שקנו להם הרגל של משיכה קבועה בשיער. הסיבות לכך יכולות להיות מגוונות, לעיתים מדובר בתוצאה של מציאות חיים לחוצה, לעיתים מדובר בהתנהגות קומפולסיבית, בדומה ל"טיקים" שנעשים בהיסח הדעת.
כאן ההתקרחות תתרחש אך ורק במקום שבו נוהג הסובל מן הבעיה למשוך בשערו. גם במקרים אלה חשוב מאוד להקפיד על אבחון מתאים, ולעיתים נדרשת התערבות של אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש, על מנת להכחיד את ההתנהגות הבלתי רצויה לכדי לנטרל את הסיבות לכך.
נשירה ואיסוף שיער
בעבר נחשב איסוף השיער על ידי צמה או "קוקו" הדוק כגורם משמעותי ביצירת נשירה בילדים. כיום חלוקות הדעות עד כמה הדבר משמעותי בקרב הציבור הרחב, אבל ישנם מקרים שבהם הידוק השיער יכול להוביל לנשירה בעלת משמעות.
לעיתים התופעה תתרחש כבר בילדות, במיוחד בקרב ילדות ששיערן הדוק יתר על המידה. הדבר עשוי להיות מלווה גם בסימפטומים נוספים של כאבי ראש, ולמרות שמדובר בבעיה קלה לפתרון, חוסר המודעות יכול להוות מכשלה בפני אבחון הבעיה על ידי ההורים.