הסכם ממון

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

לפני שאת מתלבטת האם לחתום על הסכם ממון, רצוי קודם להבין מהו הסכם ממון ומהן השלכותיו. הסכם ממון אינו ערובה לגירושין יפים, הסיכוי שהם יהיו יפים דומה לסיכוי שחתונתך תהיה עצובה. אולם, הסכם ממון מאפשר כניסה בריאה לקשר הנישואין ובחלק מהמקרים גם יציאה חלקה מהן.

כניסה לחיי זוגיות ללא הבנה והשלמה עם ההשלכות הכלכליות העלולות להתעורר בעתיד, יכולה לגרום לאי וודאויות ולחוסר ביטחון מתמשך.

נניח שבצרורו של בעלך לעתיד יש מפתחות לדירה, ובהסכם הממון נקבע כי במקרה של גירושין המפתחות ישארו אצלו (יחד עם הדירה). כתוצאה מהסכם הממון את תביני שהוצאות כמו שיפוץ הדירה ישארו גם הם אצל גרושך לעתיד ואולי כדאי לך כבר מעכשיו לחסוך לעת צרה.

מטרותיו העיקריות של הסכם ממון הן לקבוע את חלוקת הרכוש ובכך למנוע חיכוכים עתידיים ולפעמים אף סחטנות בעת הגירושין:

  • חיכוכים –  כ- 65% מהליכי הגירושין נמשכים יותר משנה, בחלק גדול מהמקרים גרירת התהליך נובעת מאי הסכמות לגבי חלוקת הרכוש. בהסכם ממון תוגדר חלוקה מוסכמת של הרכוש, כך שלא תידרש התערבות צד ג'.
  • מניעת סחטנות – סרבני גט רבים מנצלים את העובדה שעל פי החוק חלוקת הרכוש תתבצע רק לאחר קבלת הגט (או לאחר מוות) ובכך מצליחים לסחוט כספים מבת הזוג. בהסכם ממון ניתן לקבוע סכום מזונות משמעותי אותו ישלם סרבן הגט על בסיס חודשי מעת הפרידה ועד מסירת הגט.

מה בהסכם

הסכם ממון הינו חוזה הנעשה בין בני זוג לפני נישואיהם או במהלכן, ומטרתו להסדיר את חלוקת הרכוש ביניהם במידה ויפקעו הנישואין. בהסכם יפורטו נכסי בני הזוג שנרכשו בטרם התחתנו, ויסוכמו התנאים לחלוקת הנכסים במידה ויפרדו. להסכם הממון אין פורמט קבוע והוא "נתפר" לכל זוג בהתאם לרצונותיו ולמצבו ההתחלתי.

לדוגמה, נכסים שנרכשו לפני הנישואין יכולים להישאר עם בעליהם המקורי או להתחלק בין בני הזוג לאחר הפרידה. נכסים שנרכשו במהלך הנישואין יכולים להתחלק שווה בשווה בין בני הזוג במצב של גירושין או בצורה שאינה שווה.

מתי לא מומלץ לחתום על הסכם ממון

על פניו נראה כי חתימה על הסכם ממון זו דילמה רצינית המהווה מטרד דווקא לפני היום המאושר בחיים, אך לאחר בדיקה והבנה של הנושא, ייתכן וסידור הפרחים יטריד קצת יותר. הסכם ממון הוא תלוי מצב – ישנם מקרים שבהם מומלץ לחתום עליו וישנם כאלה שלא. אם את ובעלך לעתיד צעירים ונטולי נכסים, במקום לרוץ לעשות הסכם ממון עדיף שתרוצו יד ביד לעבר השקיעה.

מדינת ישראל כבר תדאג להחתים אתכם על הסכם הממון. הכיצד? חוק יחסי ממון בין בני זוג (תשל"ג) קובע כי בעת פקיעת נישואין יחולק כל הרכוש שנצבר במהלך הנישואין שווה בשווה בין בני הזוג. חוק זה חל באופן אוטומאטי על כל הזוגות שנישאו לאחר ה- 1.1.1974.

יוצא מן הכלל הוא מקרה בו הוריי צד אחד רוצים לתת סכום כסף נכבד לזוג, בעוד הוריי הצד השני נותנים סכום קטן או לא נותנים כלל. במקרים אלו יש לשקול לעשות הסכם ממון, למרות, שהסכם הלוואה מהווה תחליף לא רע ולפעמים אף עדיף.

בהסכם הלוואה מתחייבים בני הזוג להחזיר את הכסף להורים במקרה של גירושין. הסכם זה נעים יותר לחתימה, יוזמי ההסכם הם ההורים ולא בן הזוג, ההסכם אינו דורש אישור בית משפט, וההורים תמיד יכולים להפוך את ההלוואה למתנה במידה ויחפצו בכך.

מתי כן מומלץ לחתום על הסכם ממון

נרשמת לקורס כלכלה באוניברסיטה, הגעת לשיעור הראשון, מצאת כסא והתיישבת. המרצה, פרופ' פלדמן, נכנס לכיתה והמשפט הראשון שיוצא מפיו "כל אחד בכיתה, שיסתכל על זה שיושב מימינו ועל זה שיושב משמאלו… אחד מכם לא יעבור את הקורס".

נשמע מוכר? על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אחוז הגירושין בישראל אינו רחוק מאחוז הנכשלים בקורס של פרופ' פלדמן. נתון שהלשכה אינה מפרסמת הוא שחלק גדול ממקרי הגירושין התחילו בגילויי רומנטיקה ובאהבה טהורה.

אז אם את נמצאת באותו שלב רומנטי, רצוי שהיחס שלך לגירושין יהיה "לי זה לא יקרה", אך יחד עם זאת בדקי האם את מאלה שכדאי להם לחתום על הסכם ממון. נישואין שניים הם מקרה קלאסי בו מומלץ לחתום על הסכם ממון, במיוחד כשיש ילדים בתמונה. במקרה של מוות או גירושין הסכם הממון יגן על הילדים מהנישואין הראשונים, ובנוסף הוא יכול לשפר את יחס הילדים אל בן הזוג הטרי.

מקרה קלאסי נוסף הוא נישואין מאוחרים שבו לעיתים מגיע אחד הצדדים עם נכסים משלו, דירה, כסף או עסק. בהעדר הסכם ממון חלוקת הרכוש אינה ברורה ובית המשפט יכול לפסוק כי הדירה לדוגמה שייכת ל- 2 בני הזוג למרות שהיתה בבעלות אחד מהם טרום הנישואין.

על הסכם ממון מומלץ לחתום גם במקרים של נישואין חד-מיניים או ידועים בציבור, מכיוון שגם כאן דירה שהביא צד אחד יכולה להחשב כדירה משותפת.

הסכם ממון – איך לעשות זאת?

את מעוניינת בהסכם ממון אך לא יודעת כיצד להתנהג? זכרי שהנושא עדין והתהליך דורש מחשבה ורגישות. להגיע לטקס החופה עם הסכם מוכן ו"לבקש" מבעלך לעתיד לחתום זו לא השיטה. גם אמירה כי "ההורים ביקשו שנעשה הסכם" לא תועיל כלל.

הפתרון הוא לפנות לבעלי מקצוע העוסקים בתחום וברשותם הנסיון הנדרש. יחד איתם תוכלי לבחור את הדרך הנכונה להעלות את הנושא בפני בן זוגך ולהגיע לידי חתימה. לבסוף, זכרי שאם את מעוניינת בהסכם ממון, רצוי שתעשי מאמצים סבירים להשיגו, אך את מירב מאמציך השקיעי בלא להשתמש בו.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן