תחום הרפואה הוא תחום רחב מאוד. על מנת למיין את הרופאים לתחומים השונים, ניתן להתייחס לאיברים ומערכות שונות בגוף (למשל- רופא עיניים או קרדיולוג), ואפשר להתייחס לסוגים שונים של מחלות (למשל- אונקולוג המטפל בחולי סרטן). אך האדם אינו מורכב רק מגוף. ישנה גם נפש, ותחום שלם ברפואה מתעסק במחלות המתבטאות במצב נפשי- תחום הפסיכיאטריה.
הכשרתו של פסיכיאטר
חשוב לדעת, שפסיכיאטר הוא בראש ובראשונה רופא. פסיכיאטרים לומדים בבית ספר לרפואה, ועוברים את אותו מסלול כמו כל הרופאים האחרים. רק בשלב ההתמחות בוחר המתמחה להתמקצע בתחום של בריאות הנפש. הכשרה של רופא חשובה לעבודתו של הפסיכיאטר, על מנת שיוכל להעריך את מצבו הרפואי של חולה נפש, להבחין בין מחלה גופנית לבין מצב נפשי ולהתאים טיפולים תרופתיים.
בתוך תחום הפסיכיאטריה קיימים תחומי משנה, שמחולקים בעיקר על פי גילם של הפונים. פסיכיאטרים של מבוגרים מטפלים בפונים מעל לגיל 18. פסיכיאטרים של ילדים מומחים במחלות והפרעות שאופייניות בגילאים צעירים יותר, ובטיפולים המתאימים לצעירים הנמצאים עדיין בשלבים של התפתחות האישיות והתפקוד.
מה עושה הפסיכיאטר?
הפסיכיאטר מאבחן ומטפל במצבים שנגרמים כתוצאה מגורמים נפשיים. הפסיכיאטר עורך שיחה עם הפונה, ובמקרה הצורך גם עם מלווים או קרובי משפחה שלו, על מנת להעריך את מצבו. הוא אוסף אינפורמציה על התפתחות, יחסים משפחתיים וחברתיים, דפוסי התנהגות, חשיבה ודיבור ורגשות.
הפסיכיאטר מנסה להתרשם ממידת החיבור של הפונה למציאות, מעוצמת הרגשות שלו וסוגן, מיכולות התפקוד שלו, יצירת הקשרים ומהסכנה שלו לעצמו או לאחרים.
לאחר הבדיקה וההתרשמות הכללית, מגיע הפסיכיאטר לאבחנה של הפונה. לעיתים האבחון מתייחס לקושי או משבר, ולעיתים ינתן אבחון של הפרעה נפשית כלשהי. בהמשך, מלווה הפסיכיאטר את הפונה בתהליך של טיפול.
פסיכיאטר, בהיותו רופא, יכול לעשות שימוש בתרופות פסיכיאטריות לטיפול במצבים רגשיים קשים (כגון תרופות אנטי פסיכוטיות, אנטי דיכאוניות ואנטי חרדתיות). הפסיכיאטר גם מייעץ ושוקל את המשך הטיפול בתרופות פסיכיאטריות כאשר האישה נכנסת להריון. בנוסף, הפסיכיאטר עשוי ללוות את הפונה בשיחות ואפילו בפסיכותרפיה. מידע נוסף באתר psychiatrist.org.il המכיל מידע רב בנושא טיפולים, יעוץ לקהל הרחב.
איפה אפשר למצוא פסיכיאטרים?
תחומי עבודתם של פסיכיאטרים, כמו של רופאים אחרים, מגוונים. פסיכיאטרים עובדים בקליניקות פרטיות, בקופות החולים וכמובן בבתי חולים ובמחלקות הפסיכיאטריות. ניתן לפנות לפסיכיאטר באופן פרטי, או לאחר הפנייה מרופא משפחה. כאשר אדם נמצא במצב פסיכיאטרי אקוטי וקשה, בדרך כלל יופנה בחדר מיון של בית החולים לבדיקה פסיכיאטרית, ויתכן שאף יאושפז במחלות הפסיכיאטריות. אם אתם מחפשים פסיכיאטר פרטי או יעוץ שלא דרך קופות החולים מומלץ לפנות בהתאם לאזור מגוריכם באתר psychiatry.org.il.
ההבדל בין פסיכיאטר לפסיכולוג
קיימת חפיפה מסויימת בין עיסוקו של הפסיכיאטר לזה של הפסיכולוג. עם זאת, הפסיכולוג מפנה את מירב תשומת ליבו לתהליכים נפשיים, רגשיים ואישיותיים, ומירב עבודתו היא בשיחה, הבנה, הקשבה וניסיון לתת למטופל כלים על מנת לשנות את הדפוסים שגורמים לו מצוקה.
מטרתו של הפסיכיאטר זהה, אך נקודת המבט שלו פיזיולוגית יותר. גם כאשר פסיכיאטרים עוסקים בפסיכותרפיה, בדרך כלל הטיפול שלהם ילווה גם בתמיכה תרופתית או פיזיולוגית אחרת.
פסיכיאטריה ונוירולוגיה
בתחילת דברים אלה, צויין כי פסיכיאטרים מתעסקים במחלות שמתבטאות בנפש. אך מהי אותה נפש? כיום ידוע שרבים מהתהליכים שאותם אנחנו מכנים "נפשיים" מתרחשים בתוך המוח. המחקר על המח, למרות ההתקדמויות העצומות שמתרחשות בו, עדיין נמצא בחיתוליו ורב הגלוי על הנסתר.
התרופות הפסיכיאטריות, בהן עושים שימוש הפסיכיאטרים להפחתת סימפטומים נפשיים בעיקרם, הן למעשה תרופות שמשפיעות בצורה זו או אחרת על התפקוד של המח. היום ביתר שאת מדובר על כך שבעתיד, כאשר חקר המח יתפתח עוד יותר וידעו יותר, הפסיכיאטריה תהפוך בעצם לענף בנוירולוגיה, וגם הטיפולים בהתאם יהפכו לממוקדים יותר בתהליכים מוחיים.