כל אדם נדרש לטיפולים ובדיקות רפואיים במהלך חייו לשם שמירה על בריאותו. במהלך הטיפול הרפואי מפקיד החולה את שלומו ובטחונו בידי הגורם הרפואי וסומך עליו שכל פעולה שמתבצעת נעשית מסיבות רפואיות בלבד.
הטיפול הרפואי מטבעו הופך את החולה לפגיע ותלוי בבודק. מצבים אלה עלולים להיות מנוצלים במקרים מסוימים ,על ידי בודק לא אחראי, לצרכיו. אחת הדרכים לכך היא הטרדה מינית של החולה. אילו מקרים נכללים בהגדרה זו ומה אפשר לעשות כדי למנוע אותם או להתגונן מפניהם?
הטרדה מינית – הגדרה
זהו מושג חדש, שהוגדר בחוק רק בשנת 1998. החוק החדש נקרא: "החוק למניעת הטרדה מינית". הכוונה היא למצבים שעד אז היו בגדר התחום האפור: אמירות פוגעות המתייחסות למיניות של הנפגע (למשל התייחסות לגוף, לחלקים המיניים שבו), הצעת לביצוע פעולה מינית, השפלה על רקע מיני, מגע באיברים אינטימיים וכל התנהגות פוגעת המתייחסת לתחום המיני.
הדבר חמור בעיקר כאשר הנפגע מביע התנגדות למעשים ובכל זאת המעשים ממשיכים למרות התנגדותו. עם זאת מציין החוק כי במצבים של "יחסי מרות", כלומר, כאשר קיים אי שוויון בין הצדדים, כמו ביחסי עובד מעביד או יחסי מטפל מטופל, לא נדרשת הבעת התנגדות מצד הנפגע.
במצבים אלה הנפגע עלול לחשוש להתנגד מחשש שיגרם לו נזק רב יותר. לדוגמא: עובדת עלולה לחשוש שתפוטר מעבודתה, וחולה עלול לחשוש כי לא יטופל כראוי על ידי הרופא אם יביע התנגדות להטרדה.
מצבים שנחשבים הטרדה מינית בזמן בדיקה רפואית
כל מצב העונה לקריטריונים שפורטו לעיל, ואשר נעשה על ידי גורם רפואי בזמן ביצוע פעולה רפואית נכלל בהגדרה זו. אירוע שנחשף לאחרונה באמצעי התקשורת הביא לידיעת הציבור כי רופא שטיפל בנשים חולות סרטן נהג להטריד אותן מינית, להתייחס למיניותן בצורה פוגעת ואף להציע להן הצעות מיניות לשם קבלת טיפול רפואי אישי או טוב יותר. זהו מעשה פסול של ניצול הרופא את הנשים בשעת מצוקה עמוקה כמחלת הסרטן. נשים התלויות בו לשם החלמתן.
כיצד ניתן להתגונן ממצבים כאלה?
המחוקק מתייחס לנושא זה ב"חוק זכויות החולה". החוק קובע כי על גורם רפואי לשמור על כבוד החולה ופרטיותו. בנוסף מקנה החוק לחולה את הזכות לבקש כי אדם נוסף יהיה בחדר בזמן הבדיקה או הטיפול הרפואיים.
במידה וחולה מבקש נוכחות של אדם נוסף (למשל: קרוב משפחה או אחות) על הגורם הרפואי להיענות לבקשתו. נוכחות של אדם נוסף בחדר מקנה לנבדק ביטחון. הוא לא לבד ולא תלוי לחלוטין בבודק. אדם נוסף נמצא שם על מנת להגן על החולה אם ייעשה מעשה לא ראוי, ולהעיד במידה וקרה מעשה כזה. אך יותר מכך מהווה האדם הנוסף גורם מרתיע כלפי הבודק, אשר יהסס לעשות פעולה לא חוקית בנוכחות אדם נוסף.
"החוק למניעת הטרדה מינית" הפך פעולות אלה למעשים שהם בגדר עבירה על החוק, מעשים פליליים. בכך הוא מקנה לאדם שחש כי נפגע באופן זה להגיש תלונה במשטרה והנושא ייבדק במישור הפלילי והפוגע יעמוד לדין פלילי.
כמו כן, החוק קובע כי לחולה זכות להתלונן בפני המעסיק של הפוגע, וחובת המעסיק לבדוק נכונות התלונה ולפעול בהתאם. במקרים חמורים עד כדי פיטורין לשם מניעת הפגיעה בחולים נוספים. לחולה גם שמורה הזכות לתבוע את הפוגע או את מעסיקו בתביעת נזיקין אזרחית לשם קבלת פיצויים. חולה שמרגיש כי הוטרד מינית רשאי לפנות לאיגוד לנפגעות תקיפה מינית, להתייעץ ולקבל עזרה.
בכל מקרה אסור להסכים ולהשלים עם ניצול, פגיעה או הטרדה מינית. זכותו של כל חולה לשמירה על כבודו ופרטיותו. יש מה לעשות למניעה, ענישה וטיפול במצבים מסוג זה.
למידע נוסף: הטרדה מינית בזמן טיפול רפואי באתר הטרדה מינית