דיכאון לאחר לידה הנה תופעה שכיחה בנשים. לעומת זאת היא קיימת גם אצל גברים והתופעה הולכת וגדלה, אך אינה זוכה לחשיפה משמעותית.
למרות הנתונים הסטטיסטיים הקיימים, נראה כי מספר הגברים הסובלים מהתופעה גבוה מהידוע.
הסיבה לדיכאון זה אצל אבות היא פסיכולוגית בעיקרה, לעומת דיכאון לאחר לידה אצל נשים, אשר יכול לנבוע ממגוון סיבות. מהן אם כן הסיבות לתופעה זו?
הסיבות לדיכאון לאחר לידה אצל אבות
הפיכה להורה היא מצב חדש היוצר גורמי לחץ בלתי מוכר ומצוקה. כאשר נולד תינוק כל התא המשפחתי משתנה ולפתע הזוג כבר אינו לבד. אז מתרחש באבות סוג של שינוי בתחום האחריות הן בסגנון החיים והן במיקומם בתא המשפחתי.
כמו כן, המצב אינו הפיך. האב מבין שמעתה יישאר עם הילד לעולם וזה משפיע עליו ויוצר אצלו לחץ גם בגלל האחריות הרבה. ייתכן וצפות גם חוויות טראומטיות מהילדות של האב עצמו תוך כדי ההכרה שלו שהוא הפך לאבא. מכאן חשוב להבין את החוויות שהאב עבר בילדותו במידה והוא חווה דיכאון מסוג זה.
כמו כן האב עלול לחוש ספק אם הוא מתאים להיות אב והאם יש לו את המסוגלות ההורית לגדל את התינוק בצורה הטובה ביותר. האב חש חרדה קיומית לגבי מידת מסוגלותו לטפל ולממן את התינוק מבחינה כלכלית בצורה הנאותה ביותר ובנוסף שלא תיפגע הרווחה הכלכלית של משפחתו.
האבא שעד כה היה הגבר ובן הזוג של האישה, כעת מתמודד עם העובדה שהוא מקבל פחות יחס באופן משמעותי מצד האישה ושהוא אינו במקום הראשון מבחינתה. ייתכן והקשר בין בני הזוג נפגע, וחל ריחוק אישי או פיזי.
דיכאון לאחר לידה אצל אבות – סכנה לתינוק
ממחקר מקיף שנערך בארה"ב והתפרסם בכתב העת Pediatrics הדן ברפואת ילדים, התברר כי 40% מאותם אבות הלוקים בתופעה מרביצים ומתייחסים באלימות לתינוק שלהם. במצב זה, לתינוק נשקפת סכנה של פגיעה הן פיזית והן נפשית, ואף סיכוי להפיכתו לאדם אלים וכוחני בעצמו לכשיגדל. עד גיל שנה מהווה מצב זה בעיה מכיוון שהתינוקות לא מקשרים בין העונש להתנהגות שלהם.
מהמחקר מסתבר כי 7% מהגברים חוו דיכאון מהותי המקביל לדיכאון שחוות אמהות לאחר לידה, כתוצאה ממספר סיבות וחלקן הולדתו של תינוקם. הנתונים הראו כי 40% מאותם גברים הודו כי הרביצו לתינוק. עובדה מדאיגה היא, כי לאחר ביקור ההורים עם התינוק אצל הרופא, הסתבר כי הרופא כלל לא מצא כל בעיה אצל הילד. ניתנת המלצה לכלל רופאי הילדים להתייחס גם למצבם של האבות לאחר הולדת ילדם.
טיפול
במידה וצצים סימנים של דיכאון אחרי לידה אצל האב, יש צורך מיידי לפנות לטיפול על מנת לאבחן את התופעה. על מנת למנוע תופעה זו, מומלץ שההורים יפנו לקבלת טיפול פסיכולוגי או הדרכה כלשהי עוד במהלך ההריון ולפני הלידה. רצוי להבהיר את השינוי העומד לקרות בבית ובתא המשפחתי מכל הבחינות.
במידה והאב מסתגר בעצמו והופך להיות מנוכר או עצבני לאחר הולדת התינוק, לתקופה העולה על 3 חודשים וכאשר ישנה פגיעה בקשר הזוגי, רצוי לפנות לקבלת עזרה נפשית, על מנת שהאב יקבל תמיכה וסיוע מפאת המצב. בניגוד לנשים – לגברים כמעט ואין נותנים טיפול בתרופות פסיכיאטריות.
ראו גם:
יחסי מין לאחר לידה