כמעט כל אשה מכירה את הכאבים, את העצבנות ואת הבלבול שמורגשים במלוא עוצמתם כמה ימים לפני קבלת המחזור החודשי… חשוב לדעת שלא תמיד מדובר בתסמונת קדם וסתית.
רק כאשר הסימפטומים כל כך קשים שהם פוגעים בתפקוד היומיומי, כפי שקורה אצל 15-30% מהנשים, הדבר נחשב לתסמונת קדם וסתית (PMS).
פגיעה בתפקוד כוללת היעדרות מהעבודה, עימותים עם מכרים, הימנעות ממפגשים חברתיים או הסתגרות בבית.
תסמונת קדם וסתית נובעת כנראה מהשינויים ההורמונלים שחלים לפני המחזור, כגון עליה ברמות האסטרוגן והפרולקטין וירידה ברמות הפרוגסטרון.
יחד עם זאת, אצל כל הנשים חלים השינויים ההורמונלים לפני הוסת, אך לא כולן סובלות מהתסמונת הקדם וסתית– ונראה שלרגישות לתסמונת ישנו מרכיב גנטי וקשר גם לפגיעה באינטרקציה בין מוליכים עצביים להורמוני המין.
לא פעם נשמעות הערות שוביניסטיות בעניין חוסר היציבות של נשים בזמן המחזור, אבל לגבי רבות שסובלות מתופעות קדם- מחזור חמורות יש בטענה הזו שמץ מן האמת הכואבת. בארה"ב כמה נשים שרצחו בזמן שסבלנו מהתסמונת אף קיבלו הקלה בסעיף האישום.
סימפטומים של תסמונת קדם וסתית
התסמונת הקדם וסתית כוללת מגוון של לפחות 60 סימפטומים מוכרים. המשותף לכל הסימפטומים הוא שהם מופיעים בעוצמות משתנות בשבוע- שבועיים שלפני המחזור ונמשכים לעתים עד היום השני למחזור. הם כוללים בין היתר:
- תסמינים רגשיים: עצבנות, חרדה, עייפות, דכאון, שינויים תכופים במצב הרוח, קשיי הירדמות.
- תסמינים פיזיולוגיים: כאבי ראש, כאבי גב, בעיות במערכת העיכול (שלשול, עצירות, נפיחות, שינויים בתאבון) הופעת פצעונים, עליה במשקל, כאבי שרירים.
- תסמינים גנקולוגיים: כיווצים ברחם, כאבים בשדיים, חוסר חשק מיני ועוד.
איך מתמודדים עם התסמונת?
ישנם מספר טיפולים להקלת סימפטומים של תסמונת קדם- וסתית. באחרונה הוקמו בארץ מרפאות מיוחדות לטיפול ב- PMS, שכוללות מענה מגורמים שונים מתחום הרפואה הקונבנציונלית והאלטרנטיבית, בין היתר פסיכולוגים, ריפוי באמצעות צמחי מרפא, מדקרים, רופאי עור, גינקולוגים ועוד.
טיפול בתסמונת קדם וסתית:
טיפול תרופתי – לעתים ניתן טיפול הורמונלי באמצעות גלולות נגד הריון או נטילת ההורמון פרוגסטרון. טיפול בדלקת נעשה בנוגדי- כאב כמו אדויל, אדקס, נפרוקסן, וולטרן ודומיהם.
למי שסובלת מתופעות רגשיות קשות של דכאון ועצבנות ניתן לעתים טיפול בתרופות אנטי- דכאוניות, אשר מעכבות את המוליך העצבי סרוטונין, חומר שנמצא קשר בינו לבין תסמונת קדם וסתית.
תרפיה – טכניקות שונות להרפיה יכולות לסייע להתמודדות אפקטיבית עם התסמונת במישור הרגשי והגופני כאחד. הידרותרפיה– הרפיה במים, יכולה לסייע להתכווצויות הרחם, וכך גם אמבטיות חמות ושחיה בבריכה.
תזונה מתאימה – התאמות של דיאטה והקפדה על פעילות גופנית יכולות לסייע להקלת התסמונת. שתיית תמציות פטרוזיליה וסרפד למשל, יכולה להקל על אגירת נוזלים.
אכילת אורז וירקות מבושלים היא טובה להתמודדות עם שלשולים, בזמן שכדאי להפחית בצריכת הפירות והירקות. למי שסובלת מעצירות כדאי לצרוך דווקא פירות ומזונות עשירים בסיבים תזונתיים כמו אורז מלא.
תוספי מזון – מזונות שמכילים פיטואסטרוגנים (כמו קוואקר, סויה, שקדים, אגוזים) יכולים לסייע למניעת הצטברות נוזלים.
שורש אנג'ליקה, שניתן לשתות בתה או לקצוץ לתוך הסלט, מסייע להפחתת כאבי הבטן והשלשולים. גם תוסף התזונה ברומליין מסייע להפחתת התכווצויות והרפיית שרירים. ויטמין E יעיל לכאבים בשדיים.
אכילת אורז וירקות מבושלים היא טובה להתמודדות עם שלשולים, בזמן שכדאי להפחית בצריכת הפירות והירקות. למי שסובלת מעצירות כדאי לצרוך דווקא פירות ומזונות עשירים בסיבים תזונתיים כמו אורז מלא.
פעילות גופנית – מסייעת להמרצת מערכת העיכול, במיוחד פעילות נמרצת כמו אירובי או ריצה. למי שסובלת מאקנה לפני הוסת כדאי לוותר על מזונות מתוקים וגם על מוצרי חלב.
כפי שניתן לראות הסימפטומים רבים וכך גם דרכי הטיפול. כל אחת יכולה להתייעץ עם רופא נשים, תזונאית או במטפלת אלטרנטיבית ולחפש את הפתרון עבורה.