השפעתו של המחזור החודשי הנשי על מצבים פסיכולוגיים ופיסיולוגיים איננה דבר חדש. למעשה, רובן המוחלט של הנשים חווה שינויים במצב רוח ותחושות פיזיות שונות, בימים הסמוכים טרם הופעת המחזור (הוסת). בקרב אחוז לא מבוטל של נשים התופעות נחוות בצורה משמעותית, אם כי יכולתן לתפקד באופן רגיל איננה יורדת.
יחד עם זאת, בקרב אחוז מסוים של נשים (מוערך בין 3 ל-5 אחוזים) ההפרעה חורגת בהרבה מזו הרגילה. עבורן, התסמונת הופכת מתסמונת קדם ווסתית להפרעה שמוכרת על ידי אנשי מקצוע – רופאים ופסיכיאטרים – בשם דיכאון קדם ווסתי.
אמנם לא תמיד קל לאבחן את הצורה הקלינית הזאת של הדיכאון, אבל חשוב להבדיל בינה לבין דיכאון רגיל כדי לייעל את הטיפול. לסובלות מן הבעיה מומלץ להקפיד על ניהול אורח חיים בריא יותר, ולהיעזר בייעוץ מקצועי ובתרופות, לפי הצורך.
DSM ודיכאון קדם ווסתי
בעבר, המדריך הפסיכיאטרי האמריקאי הידוע, ה-DSM לא הכיר בהפרעה של דיכאון קדם ווסתי כהפרעה מוכרת. המדריך, שנחשב לספר העזר המקיף ביותר אודות מחלות נפש, הפרעות רגשיות, וקשיים נפשיים, החליט בסופו של דבר להכיר בהפרעה, למרות שהסיבות והגורמים לה אינם ידועים באופן מוחלט.
כיום, במהדורה העדכנית ביותר של ה-DSM, כמו גם בקרב מומחים בפסיכיאטריה ובפסיכולוגיה, הדיכאון הקדם ווסתי זוכה להתייחסות של ממש, ולאור המצב צפויה התקדמות במודעות לנושא ובמציאת פתרונות חדשים.
קשיי אבחון משמעותיים
המומחים כיום תמימי דעים שהדיכאון הקדם ווסתי איננו שווה לדיכאון כפי שהוא מוכר בחיי היום – יום, וגם איננו זהה לדיכאון הקליני הרגיל. בניגוד לעבר, כיום ממעטים להסביר את הדיכאון הזה כנשען על גורמים נפשיים, אלא ככזה שנגרם מאפיון פיזיולוגי, שעדיין לא מוכר במלואו.
הקושי באבחון הבעיה איננה נובע רק מכך שהסיבה לדיכאון איננה ברורה כל צורכה. ישנו קושי משמעותי להבדיל בין הדיכאון הקדם ווסתי לבין הדיכאון הקליני. הסיבה לכך נובעת מן העובדה שפעמים רבות, גם נשים הסובלות מדיכאון קליני או מהפרעות נפשיות אחרות חוות הרעה במצבן בתקופת המחזור החודשי ומעט לפני כן.
עם זאת, אבחון שנעשה באופן דקדקני, תוך שיתוף פעולה של האישה, ותוך ניהול רישום ומעקב שלה אחר התסמינים במשך שתי תקופות של מחזור חודשי לפחות, תאפשר בדרך כלל זיהוי משביע רצון של הבעיה.
כדאי לחיות בריא
הבשורה הטובה ביותר עבור נשים הסובלות מדיכאון קדם ווסתי היא שניתן לטפל בבעיה באמצעים שונים, ולעיתים די בשינוי אורח החיים כדי לחוש הקלה משמעותית.
ממצאים רבים מראים שניהול שגרת חיים בריאה יותר מבחינת היבטים של תזונה, פעילות גופנית, הפסקת עישון, הקפדה על שינה מספקת, ונקיטת צעדים למניעת מתח, יכולים להביא להטבה ניכרת בסימפטיים העיקריים שכוללים – עצבנות, מתח, דיכאון, מצב רוח ירוד, כאבי שרירים ועייפות.
פתרונות נוספים
מלבד שינוי אורח החיים, ישנם אמצעים נוספים שיכולים לשמש להפחתת הסימפטומים, וביניהם תמיכה רגשית ותרופות.
- טיפול קוגניטיבי התנהגותי – סוג זה של טיפול, המכונים גם טיפולי CBT, נמצאו כיעילים למדי בטיפול בהפרעות דיכאון בכלל ועבור הפרעות של דיכאון המיוחסות לווסת החודשית בפרט.
- תרופות אנטי דיכאוניות – לעומת הפרעת דיכאון שאיננה תלוית בווסת, במקרי של דיכאון קדם ווסתי חשוב להשתמש בתרופות שהשפעתן חזקה יותר, אך שאינן גורמות לתלות. כך, ניתן לאפשר לאישה לעשות שימוש מצומצם יותר בתרופה, על ידי נטילתה בתקופות המתאימות בחודש. בין התרופות ניתן לציין את אלה שתפקידן לווסת את רמת הסרוטונין, תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, וכן תרופות המשפיעות של איזון ההורמונים בגוף.