המחזור החודשי

המחזור החודשי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

המחזור החודשי

המחזור החודשיהמחזור החודשי הוא תהליך שלם של שינויים פיזיולוגיים שמתרחש בגוף האישה בכל חודש, כמובן בגוף של אישה פורייה.

בפי הרוב שגור המושג "הווסת החודשית" במקום המחזור החודשי, אך הדבר אינו נכון, מכיוון שהווסת מגיעה רק לזמן קצר בתוך החודש והיא השלב שבו מתרחש הדימום. הווסת היא שלב אחד בכל התהליך.

המחזור החודשי מתחלק לשלושה שלבים (אשר יפורטו בהמשך המאמר): השלב הפוליקולרי, שלב הביוץ, והשלב הלוטאלי. משכו של כל אחד מהשלבים שונה מאישה אחת לאישה אחרת וגם ממחזור חודשי אחד למחזור חודשי אחר אצל אותה אישה.

מחזור חודשי ממוצע אורך 28 ימים, כאשר כל מחזור מתחיל בנפרד מהרגע שהגיעה הווסת- הדימום החל. הגיל הממוצע שבו נערה מתחילה לקבל את הווסת החודשית, וכך למעשה מתחיל תהליך המחזור, הוא 12 שנים והוא מפסיק בגיל הבלות, בין 45 ל-55.

שלבי המחזור החודשי

כאמור, למחזור החודשי ישנם שלושה שלבים, כשתחילתו היא בהופעת הווסת (האורך הממוצע של הווסת החודשית הוא ארבעה ימים).

השלב הפוליקולרי (שלב הווסת)

במהלך השלב הזה רירית הרחם נבנית באופן הדרגתי והיא עוברת התרבות. הגוף מושפע מעליה של הורמון מגרה זקיק (FSH) כך שבין עשרה לחמישה עשר זקיקים עוברים תהליך הורמונלי וגדלים.

עם הגדילה, הזקיקים מפרישים את הורמון האסטרוגן שגורם לעיבוי של רירית הרחם, מה שמכין את הרחם לקלוט ביצית שמופרית. רק זקיק אחד מבין כולם נשאר בגלל שהוא היחיד שמגיב להורמון ה-FSH, וכל השאר מתנוונים.

השלב הפוליקולרי (שלב הביוץ)

הביוץ הוא תהליך של שחרור ביצית בשלה מן הזקיק שמתפתח בשחלה. הביצית בשלה להיות מופרית על ידי הזרע במהלך 24 השעות שלאחר השחרור, אחרת היא מתנוונת.

קרוב למועד הביוץ, הרמות של האסטרוגן מגיעות עד לגבול שממנו יש גירוי להפרשה של הורמון LH (מופרש באמצעות בלוטת יותרת המוח). שחרור זה של ההורמון גורם להיחלשות של דופן הזקיק ולבשלות הביצית, מה שמוציא את הביצית מהזקיק ומהשחלה החוצה אל החצוצרה.

השלב הלוטאלי (השלב המפריש)

מתרחש בין הביוץ לבין תחילת הווסת. שלב זה אורך כשבועיים, אלא אם כן הביצית הופרתה והתהווה היריון.

בשלב זה מתרחשים שני דברים: סגירת הזקיק שממנו נוצרת הביצית במהלך הביוץ ויצירת גופיף צהוב שמייצר כמות אדירה של פרוגסטרון שגורם לבשלות של הרחם ולהשרשה של הביצית שהופרתה.

עד שבוע לאחר הביוץ, רמת הייצור של הפרוגסטרון עולה, ולאחר מכן יורדת. הגופיף הצהוב מסוגל להתקיים 14 יום מבלי שהתהווה היריון. במידה ולא הייתה הפרייה של הביצית, הגופיף הצהוב מתנוון, וזה סיום השלב הלוטאלי.

בשלב שלאחר מכן גוף האישה מתחיל לייצר זקיקים חדשים ומתחילה הווסת.

וסת

וסת היא שלב אחד בכל המחזור החודשי. במהלך הווסת רירית הרחם מתקפלת ונושרת בצורת דימום וגינאלי שנמשך מספר ימים (מיומיים עד שבוע).

כמות הדימום משתנה מאישה לאישה אך כל עוד היא נמצאת בתווך של 10-80 מ"ל, המצב תקין.

הדימום במהלך הווסת נגרם מהירידה ברמת הפרוגסטרון, מה שגורם להרחבת כלי דם ולדימום. תאים נקרוטיים נוצרים בתוך רירית הרחם ומתרחשת נשירה של הרירית. רוב הנשים סובלות מכאבים ומהתכווצויות בבטן התחתונה ובגב ביומיים הראשונים לווסת.

כאבי מחזור

נשים רבות סובלות מכאבי מחזור שבאים לידי ביטוי בצורה עוצמתית בבטן התחתונה ולעתים אף בגב התחתון. אלו כאבים חדים או כאלה שמופיעים מדי פעם. הכאבים נעים בין כאלה שמציקים ולא נעימים לכאלה חמורים וקיצוניים.

רוב הנשים סובלות מכאבים סבילים, אולם ישנן כאלה שסובלות מכאבים מוגזמים (לעתים רחוקות). הכאבים מתחילים בתהליך הביוץ עם שחרור הביצית מהשחלות לחצוצרות. לא אחת נבדק הקשר בין כאבי המחזור החודשי לבין נדודי השינה, שכן מדובר בתלונה שכיחה בקרב נשים, המתקשות להרדם או לישון כראוי בזמן המחזור החודשי. להרחבה בנושא: מה הקשר בין המחזור החודשי לבין הפרעות שינה.

בעיות במחזור החודשי

מחזור חודשי נע בטווחים מסוימים בכל חודש, אך לעתים ייתכנו בעיות. המחזור עלול להיות לא סדיר, להופיע בדילוגים של כמה חודשים וגם להופיע לעתים תכופות באופן קיצוני.

תופעות אלה של בעיות במחזור אופייניות בעיקר בשנים הראשונות ממועד הופעת הווסת הראשונה וגם במהלך גיל הבלות שבו המחזור החודשי אחור להסתיים.

ישנן מספר סיבות לבעיות במחזור:

  • לחץ נפשי- זהו הגורם העיקרי לעיכוב במחזור החודשי, שכן מתח ולחץ גורמים לשיבוש האותות ההורמונליים שנשלחים מהמוח, דבר שעלול לחסום תהליך של ביוץ. במצבים אלה ייתכן מחזור בלתי סדיר.
  • גלולות למניעת היריון- לעתים שימוש בגלולות עלול לשבש את הופעת הווסת (בדרך כלל הגלולות גורמות דווקא למחזור סדיר).
  • בעיות בבלוטת התריס– גורמות לעיכוב בהופעת הווסת החודשית.
  • בעיות במשקל- תת משקל או עודף משקל עלולים להפריע לקיום של מחזור חודשי סדיר ותקין.
  • גיל הבלות מגיע מוקדם- לרוב זה לא קורה, אך כשזה ישנו ייתכן מחזור בלתי סדיר.

לווסת ישנם מיתוסים רבים, אשר לעיתים רבות מתנפצים ולעיתים מדובר באמיתות. להרחבה בנושא: ווסת – מיתוסים ואמיתות שחשוב שתדעו

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן