מה הקשר בין מחזור חודשי והפרעות שינה?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

נשים רבות חשות עייפות במהלך היום, מתעוררות מספר פעמים בלילה או מתקשות להירדם. מטבע הדברים, הן שמות את האצבע על העומס והלחץ שיוצר מירוץ החיים, אך יתכן שלא מדובר בגורם חיצוני המפריע לשינה אלא דווקא גורם פנימי- הורמונים. איך משפיע המחזור החודשי על כל שלביו (לא רק הווסת) על השינה? איך משפיעים ההיריון או גיל המעבר? מה ניתן לעשות על מנת לישון טוב יותר?

פגיעה בשינה פוגעת באיכות החיים

בשל קצב החיים המהיר שקיים היום,רבים מתייחסים בביטול לשינה. השינה היא משמעותית ביותר ומשפיעה מאוד על תפקודנו במשך היום ועל ההישגים שנשיג. מחקרים רבים מצאו קשר בין חוסר בשעות שינה לבין יכולת הלמידה, הזיכרון והריכוז. נמצא גם קשר בין בעיות שינה לבין תחושת פסימיות, רגזנות, חוסר סבלנות ואפילו התפתחות של דיכאון.

אם זה לא מספיק, מחסור בשינה עלול לגרום גם למחלות מטבוליות כמו סוכרת מסוג 2 והשמנת יתר שמגיעה פעמים רבות מארוחות הלילה. לכן, מומלץ מאוד למצוא את הגורם לחוסר השינה ולטפל בו.

מה הקשר בין הורמונים לחוסר שינה?

כאמור, ישנן מספר תקופות בהן הקשר בין הפרשת ההורמונים להפרעות בשינה הוא מובהק במיוחד:

  • ימים מסוימים לאורך המחזור החודשי: המחזור החודשי מתחיל בביוץ ומסתיים בווסת. הימים הראשונים שלאחר הביוץ וגם הימים שלפני קבלת הווסת הם הימים המועדים ביותר להפרעות בשינה. בימים אלה יש ירידה ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון. נשים רבות סובלות מהפרעות שינה בימים אלה, במיוחד ביום- יומיים שלפני קבלת הווסת. ההפרעות כוללות נדודי שינה ויקיצות מרובות. אם הפרעות אלה קשות במיוחד וגם מתמשכות לאורך כל המחזור החודשי, ניתן לקחת גלולות למניעת היריון בכדי לייצב את הפעילות ההורמונלית.
  • היריון: ההיריון וגם התקופה שלאחר הלידה הן תקופות ייחודיות מכל הבחינות, כולל הפעילות ההורמונלית. שינויים הורמונליים במהלך ההיריון ולאחר הלידה יכולים לגרום לחוסר שקט ולהפרעה בשינה. עם זאת, ישנם גורמים נוספים שיכולים להפריע לשינה. במיוחד לקראת סוף ההיריון קיים חוסר נוחות בגלל הבטן הגדולה, קושי למצוא את התנוחה המתאימה וגם שלפוחית שתן לוחצת. שינה טובה חשובה מאוד להיריון תקין וגם לטיפול טוב ובטוח לאחר מכן בתינוק. לכן, אם ישנה הפרעה ממושכת לשינה פנו לרופא המטפל.
  • גיל המעבר: לגיל המעבר נמצא הקשר המובהק ביותר עם הפרעות שינה. השינויים ההורמונליים שעובר הגוף בתקופה זו הם רבים. מעבר להורמונים הקשורים במחזור החודשי שהפרשתם משתנה משמעותית, ישנם גם שינויים בהפרשת המלטונין. המלטונין הוא הורמון השינה, ההורמון האחראי על ההירדמות ועל מחזור תקין של שינה וערות. תופעות נוספות המאפיינות את גיל המעבר כמו גלי חום יכולות גם הן להפריע מאוד בשינה, להקשות על הירדמות ולגרום להתעוררויות. נשים בגיל המעבר יכולות לחוות גם עצבנות או דיכאון שישבשו אף הם את השינה. מומלץ להיות בקשר עם רופא מטפל ולמצוא את הטיפול שיעלים או יפחית תופעות אלה.

התמודדות עם הפרעות שינה

מעבר לטיפול בבעיה הספציפית הגורמת לחוסר השינה אצל כל אישה, ישנם מספר דברים פשוטים שניתן לעשות:

  • לא להתעמל לפני השינה: התעמלות היא פעילות מבורכת, אך לא בשעות הערב והלילה. כדאי להתעמל עד 4 שעות לפני השינה. העליה בדופק ובקצב חילוף החומרים מקשה על כניסה למצב הירדמות.
  • לדאוג לתנאים טובים לשינה: אם ישנו רעש מבחוץ לסגור את החלון, לדאוג לטמפרטורה נעימה.
  • להיפרד לשעה מהטלוויזיה או הנייד. לחשיפה למסכים יש השפעה על השינה יותר ממה שאנו מתארים לעצמנו. הימנעות מצפיה בטלוויזיה או התעסקות בנייד כשעה לפני השינה תעלה את הסיכוי לשינה טובה באופן משמעותי.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: