ווסת – מיתוסים ואמיתות שחשוב שתדעו

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הווסת, אותו תהליך הפיזיולוגי-הורמונלי המתרחש בגוף האישה מדי חודש בכל שנות הפוריות שלה, הוא תופעה נפוצה במיוחד. כל אישה צפויה לחוות לא מעט, כחלק מהמחזור החודשי, את התסמינים השונים, והלא ממש נעימים של הווסת.

בכל זאת, סביב הווסת יש לא מעט סימני שאלה. בחלק מהמקרים מדובר במיתוסים ללא אחיזה של ממש במציאות, באחרים דווקא בדגשים שחשוב שהאישה תכיר. במאמר הבא נציג בפניכם כמה מהמיתוסים הנפוצים האלו – וכמובן שגם ננפץ את חלקם.

הדברים שאסור (לכאורה) לעשות במהלך הווסת

ימי הווסת הם לא נעימים, עם תסמינים דוגמת דימום וכאבים שגברים לעולם לא יוכלו להבין. אבל האם האישה חייבת לשנות את שגרת חייה לחלוטין בימים אלו? במהלך השנים שמענו על לא מעט תפיסות, חלקן שגורות, אבל בפועל הן בבחינת "פייק". יש הסבורות שרצוי להימנע מכל פעילות גופנית במהלך המחזור החודשי.

גם אם בפועל יש תרגילים שקשה יותר לבצע בימים אלו – בעיקר תרגילים העובדים על שרירי הבטן – עדיין יש המון תרגילים שאפשריים ואף מומלצים לביצוע. אסור לשכוח שפעילות גופנית כמכלול היא חיובית עבור הגוף ומשפרת גם את ההרגשה האישית עקב הפרשת האנדרופינים. לכן בכוחו החיובי של הספורט לשמש על תקן "משכך כאבים".

גישה נוספת גורסת שיש להימנע מטבילה באמבטיה, או אפילו ממקלחת במהלך ימי הווסת – זאת עקב החשש שהמים החמים יגרו או יעצרו את הדימום ולכן יפגעו בגוף. בפועל, ההיפך הוא הנכון. בכוחם של המים החמים דווקא להביא לזרימת דם משופרת, ומכאן שדרגת העוצמה של הכאבים וההתכווצויות יכולים לרדת. מעבר לכך, כן ניתן לשחות במהלך ימי הווסת.

יחסי מין, גלולות ומה שביניהם

נשים רבות המקיימות יחסי מין נמנעות משימוש באמצעי מניעה במהלך ימי הווסת, עקב התפיסה שבימים אלו אין סיכויים להיכנס להריון. הגישה הזו אינה מדויקת, מכיוון שבפועל אי אפשר לקבוע באופן חד משמעי שהסבירות הזו לא קיימת. הווסת מיסודה אינה תקופה פוריה יותר מדי (להבדיל משלב הביוץ, כ-15-12 ימים טרם תחילת הווסת), אבל אצל נשים שונות – בהתאם לאורך המחזור שלהן – כן קיים סיכוי להיכנס להריון. מה גם שזרע המוכנס לגוף האישה יכול לשהות שם גם כמה ימים.

חלק מהנשים המעוניינות למנוע לעצמן את כאבי המחזור ואי הנעימויות הכרוכות בווסת, משתמשות בגלולות נגד הריון במטרה לדלג על הווסת. פעם הייתה תפיסה ששימוש הוא מסוכן ואינו בריא לגוף, אך כיום הדעה הרווחת היא שאין כל מניעה להשתמש בגלולות למטרה זו, אפילו באופן קבוע.

מיתוסים רבים חוברו סביב השימוש בטמפון. כך למשל יש תפיסה לפיה רצוי מאוד שנערות לא תשתמשנה בטמפונים, עקב החשש מקריעת קרום הבתולין או מזיהומים. בפועל השימוש בטמפון בטוח יחסית (במיוחד כאשר מקפידות על החלפת הטמפון במועד), גם אם הצעירות נוטות להיות רגישות יותר לתופעה הדי נדירה של תסמונת ההלם הרעלי. חשש אחר הוא מ"שיטוט" של הטמפון ברחבי הגוף, שצריך להיות מוחלף בדאגה היותר סבירה מכך שטמפון שלא מוחלף תוך פרק זמן ראוי יעלה לאזור צוואר הרחם.

סינכרוניזציה של מחזור הווסת

אתן בטח מכירות את זה: התפיסה לפיה אצל נשים אשר גרות או חיות ביחד, חלה חפיפה או אפילו התמזגות במועד המחזור החודשי. לא מעט גורמים הוזכרו בהקשר הזה והוזכרו במחקר קאנוני שערכה מקלינטוק. אלא שבמהלך השנים חוקרים רבים שבחנו את התופעה לא הגיעו למסקנה שהיא אכן קיימת. אי אפשר לטעון שמדובר במיתוס מופרך, אלא שהביסוס המחקרי כאן לוקה בחסר ושישנם עוד סימני שאלה רבים ביחס לסוגיה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: