אורח החיים המהיר והלחוץ גורם לנו לוותר על ארוחות ומאידך לחטוף, משהו בחוץ מבלי לחשוב על ערכו התזונתי של המזון אותו אנו מכניסים לגוף, אנו מתענגים על דבר מתוק וכדומה.
אך העובדה היא שכולנו זקוקים למרכיבי התזונה הכוללים: פחמימות, חלבונים, סיבים תזונתיים, מינרלים, ויטמינים ואף שומנים. פירמידת המזון מאפשרת לנו לבנות תפריט מאוזן.
דיאטה וקלוריות
כחלק מתזונה נכונה היא צריכת הקלוריות במידה הנכונה לנו. קלוריה הינה יחידה של אנרגיה, ולמעשה היא קילו – קלוריה הנמדדת לפי כמות האנרגיה הנדרשת לחימום קילוגרם מים במעלה אחת. גוף האדם צורך את המזון ובעזרתו הגוף מפיק חום ועבודה. חומרים שונים של מזון יפיקו כמויות אנרגיה שונות.
מדידת הקלוריות נעשה על ידי מכשיר מדידה הנקראת קולירמטר. והחישוב הוא שלכל אחד מאבות המזון יש חלק קלורי אחר במזון, כך לדוגמה גרם של חלבון יש 2 קלוריות, לעומת גרם שומן שהוא בעל של 9 קלוריות. צריכת הקלוריות ביום מותאמת לכל אדם בהתאם לגילו, משקלו ומינו.
פירמידת המזון
פירמידת המזון מהווה את הבסיס להרכבת תפריט מאוזן ובריא. הפירמידה מחלקת את המזון לחמש קבוצות עיקריות: ירקות, פירות, דגנים, מוצרי בשר ומוצרי חלב. הדגש הוא על אכילה מגוונת של מזונות ובהתאם ליחס בניהם.
בניית התפריט בצורת פירמידה במטרה להקנות את היחס של אכילת המזונות בעבר הפירמידה היתה בנויה בצורת שלבים, בקצה הפירמידה נמצאים השומנים והסוכרים, מקומם בקצה כיוון שיש להמעיט במזונות אלו בשל היותם מעטי ויטמינים ומינרלים ורבים בקלוריות ממקור שומן. בבסיס הפירמידה נמצאת קבוצת הדגנים שהינם מקור טוב לויטמינים סיבים תזונתיים ומינרלים. ובניהם שאר אבות המזון.
בשנים האחרונות בעקבות מחקרים שבדקו את הקשר בין תזונה לתחלואה, שונתה פירמידת המזון. מטרת הפירמידה היא לסייע בעצירת מגפת ההשמנה. פירמידה זו בנויה בצורת קווים אורכיים לאורך הפירמידה מתוך דגש שכל אבות המזון חשובים וכל מרכיב צבוע בצבע אחר.
השוני בין אבות המזון הוא עובי הקו כך למשל חלב הצבוע בכחול יהיה רחב לעומת קו השומן הצבוע בצהוב שהוא קו צר במיוחד. יחד עם זאת גם בכל תחום אבות מזון ישנם מזונות בריאים ומזונות פחות בריאים. לדוגמה, בקבוצת הדגנים ישנם דגנים מלאים כגון סובין של שיבולת שועל ולחם מחיטה מלאה לעומתם מזונות המכילים דגנים כגון לחם לבן, אורז לבן ותפוח אדמה שהינם פחות בריאים.
מטרת הפירמידה החדשה היא להקל על הציבור, בבחירת המוצרים כאשר המוצרים הבריאים יהיו בתחתית הפירמידה והפחות בריאים בחלקה העליון של הפירמידה.
הפירמידה מחולקת לכל אבות המזון לפי צבעים:
- כחול – קבוצת החלב ומוצריו. מוצרי חלב מקור עשיר לצריכת סידן, מומלץ לצרוך מוצרי חלב בעלי אחוזי שומן נמוכים.
- אדום – קבוצת הפירות, הפירות הם מקור לויטמינים ומינרלים, סיבים תזונתיים וסוכרים טבעיים. מומלץ ליום 2-3 מנות פרי.
- ירוק – קבוצת הירקות. הירקות מכילים ויטמינים ומינרלים – מומלץ לצרוך כל יום ירקות אין הגבלה לירקות ביום.
- כתום – קבוצת הדגנים, מומלץ להרבות בצריכת ויטמין C מוצרי דגנים מקמח מלא וסובין של שיבולת שועל ולהמעיט דגנים מקמח לבן כגון לחם לבן, אורז לבן וכו'.
- סגול – קבוצת בשר וקטניות, מומלץ לצרוך בשר רזה כגון דגים עוף ואגוזים, להמעיט במוצרים משומרים ובשר שמן.
- צהוב – קבוצת השומנים, מומלץ לצרוך שומנים מהצומח ולהמעיט בשומן מן החי, שומן המכיל אומגה 3 ואומגה 6 כגון שמן קנולה, שמן זית ופחות אומגה 9 כגון מרגרינה, מיונז וחטיפים.
תזונה ופעילות גופנית
חלק חשוב בתזונה הינו פעילות גופנית. בפירמידה מצויר אדם העולה במדרגות לתזכורת. גם במידה שאיננו נמנים עם אוהבי הספורט, כל פעילות פיזית שתאמצו לעצמכם יכול גם להיחשב כפעילות גופנית, כגון עליה וירידה במדרגות, הליכה לסידורים ואף להחנות את הרכב ממקום היעד.
תזונה נכונה בעת דיאטה
תזונה נכונה חיונית לבריאותינו במשך כל חיינו בילדות בעת הגדילה הגוף זקוק לכל אבות המזון, במהלך חיינו וגם לעת זקנה. רובנו מנהלים אורח חיים מהיר, רובנו סובלים לעיתים מעודף משקל וזקוקים מעת לעת לדיאטה (דיאטת HCG, דיאטה דלת פחמימות, דיאטת הזון, דיאטת מיץ הגת שהפכה לפופולארית לאחרונה וכן דיאטה חדשה שהתגלתה ממש בחודשים האחרונות – צריכת פולי קפה וכו').
דיאטה מאוזנת הכוללת את כל אבות המזון ומותאמת לצרכיו של האדם חשובה לבריאות האדם ויחד עם זאת תקנה לאדם את הרגלי האכילה הנכונים וירידה במשקל. היא מונעת איבוד של ויטמינים, חלבונים ומינרלים החיוניים לגוף. לאורך זמן האדם יפחית ממשקלו וישמור על משקל יציב.
דיאטה מאוזנת כוללת את כל אבות המזון, הגדלה של דגנים, ירקות ופירות והפחתה של שומן מן החי, הסוכר והמלח. כמו כן מומלץ לצרוך מוצרי חלב דלי שומן, דגים, הודו ובשר עוף.
כדי להתחיל בהליך דיאטה מבוקר ומסודר מומלץ לפנות לתזונאית מוסמכת להמשך טיפול נכון ודיאטה מאוזנת. בנוסף, מומלץ להיעזר בתכנים מקצועיים ברשת האינטרנט ביניהם מגזין הדיאטה ותזונה נכונה – "להיות בריא" המרכז בתוכו את המאמרים המקצועיים ביותר, מתכונים מומלצים, עצות וטיפים לתזונה נכונה