רוב הנשים סובלות מכאבי שדיים בשלב כלשהו בחייהן. ברוב המקרים, מתפתח הכאב בימים שלפני המחזור החודשי. בחלק מהמקרים, הכאב אינו קשור למחזור. הכאב הוא בדרך כלל קל, אך אצל חלק מהנשים הוא חמור יותר ועלול להשפיע על איכות החיים. אפשרויות הטיפול כוללות משככי כאבים ותרופות נוגדות דלקת.
הסיבות לכאבי שדיים
לנשים הסובלות מכאבי שדיים קיימת רקמת שד רגישה יותר מהרגיל לשינויים הורמונליים נורמליים אשר מתרחשים מידי חודש. התופעה אינה מצביעה על מחלה כלשהי או הורמון בעייתי בשד עצמו. למרות שהכאב אינו רציני, הוא עלול להוות מטרד.
סוגים של כאבי שדיים
כאב שדיים מחזורי – כאב זה קשור למחזור החודשי. בדרך כלל הוא מופיע במחצית השנייה של המחזור החודשי, והופך להיות גרוע יותר בימים שלפני המחזור.
כאב שדיים שאינו מחזורי – כאב זה אינו קשור למחזור החודשי. אם האישה אינה בטוחה מאיזה סוג של כאבי שדיים היא סובלת, מומלץ לנהל יומן כאב במשך שלושה חודשים, ולרשום את הימים בהם מופיעים כאבי השדיים, תוך הדגשת הימים שבהם הכאב חמור מספיק על מנת להשפיע על אורח החיים, ולהתבונן בדפוס.
תסמינים של כאבי שדיים
אצל נשים רבות התסמינים מתונים, והתופעה עשויה להיחשב נורמאלית. קיימת אי נוחות בשדיים במשך מספר ימים טרם הופעת המחזור החודשי והם עשויים להיות נפוחים יותר מהרגיל. יחד עם זאת, אצל אחת מתוך עשר נשים הכאב עלול להיות חמור או להימשך זמן רב יותר, עד שבועיים לפני המחזור. חמשת הימים שלפני המחזור הם בדרך כלל הגרועים ביותר.
הכאב פוחת בדרך כלל זמן קצר לאחר תום המחזור החודשי. לעיתים קרובות, משתנה חומרת הכאב מחודש לחודש. לרוב, משפיע הכאב על שני השדיים ובמרבית המקרים כואב יותר בחלק העליון והחיצוני של השד, והכאב יכול לנוע לחלק הפנימי של הזרוע העליונה.
איכות החיים של חלק מהנשים עלולה להיות מושפעת מהכאבים באופן משמעותי. פעילות גופנית דוגמת ריצה עלולה להחמיר את הכאב. נשיאת ילדים ופעילות מינית יכולים גם הם להכאיב.
טיפול, התמודדות והקלה על כאבי שדיים
אם הכאבים מתונים, אין צורך בטיפול. מחקרים מראים כי כאבי שדיים בזמן המחזור נעלמים בתוך שלושה חודשים מהופעתם. יחד עם זאת, בקרב שש עד עשר נשים אשר אצלן נעלם הכאב, הוא התפתח שוב לאחר שנתיים. במילים אחרות, תופעת כאבי שדיים בזמן המחזור עלולים להעלם ולשוב לאורך השנים.
אם הכאב חמור יותר, אפשרויות הטיפול הן:
חזייה תומכת – בעת הכאב, כדאי ללבוש חזייה מותאמת. חלק מהנשים מוצאות כי לבישת חזיית תמיכה במשך 24 שעות ביממה, לאורך כל השבוע, מועילה להקלת הכאבים. הדרך הטובה ביותר היא להימנע מלבישת חזיות ספורט בעת פעילות גופנית.
משככי כאבים ומשככים אנטי דלקתיים – לדוגמה, אקמול או איבופרופן, ניתן לצרוך באופן קבוע בימי הכאב. ניתן אף מלקבל מרשם למריחת תרופות נוגדות דלקת. לדוגמה, דיקלופנק או איבופרופן.
נטילת תרופות שונות – הטיפול באמצעות תחליפי הורמונים למניעת הריון עלולים להחמיר את כאבי השדיים בזמן המחזור. תרופות אחרות עשויות גם הן להחמיר את הכאב. לדוגמה, מספר תרופות נוגדות דיכאון ותרופות ללחץ דם. אם המצב מאפשר, יתכן שכדאי להפסיק את התרופות האלו או לשנותן, על מנת לבדוק אם קיימת הקלה. יש להתייעץ בנושא זה עם הרופא.
שמן נר הלילה – זהו טיפול פופולארי מאוד. מחקרים מראים כי יש לו השפעות מועטות, אך נראה כי חלק מהנשים מוצאות בו תועלת. קיימים תכשירים רבים ושונים של שמן נר הלילה. המינון הוא בדרך כלל 120-160 מ"ג, פעמיים ביום. שמן נר הלילה אינו מעניק הקלה מיידית ויש להשתמש בו לתקופה של עד ארבעה חודשים לפני קבלת החלטה אודות יעילותו.
נטילת ויטמינים – במקרים רבים נטילת ויטמינים כמו ויטמין E וויטמין B6 מקלים את כאבים בשדיים.
ראו גם:
מהם הגורמים לגלקטוראה – הפרשת חלב מהשד?