בין אמצעי המניעה הרבים העומדים לבחירת האישה, ניתן למצוא את הזריקה למניעת הריון – דפו-פרוורה (Depo-Provera).
זוהי זריקה המכילה פרוגסטרון בלבד, ללא אסטרוגן. היא ניתנת אחת לשלושה חודשים, ונחשבת יעילה במניעת הריון במשך זמן זה. הזריקה ניתנת אמנם תחת מרשם רופא, אך את פעולת ההזרקה עצמה ניתן לבצע בכל מרפאה, והיא נעשית על ידי אח או אחות.
כיצד פועלת הזריקה?
תרכיב הזריקה למניעת הריון מכיל פרוגסטרון, שהוא הורמון מין נשי המשמש גם באמצעי מניעה הורמונליים אחרים, דוגמת גלולות למניעת הריון, ואף התקנים תוך רחמיים מסויימים.
הפרוגסטרון מונע את הביוץ, ובכך מונע הפריית ביצית על ידי זרע, ומונע כניסה להריון. בנוסף, פרוגסטרון משנה את צמיגות ריר צוואר הרחם, ומקשה על חדירת זרע אל תוך הרחם ואף משנה את עובי רירית הרחם עצמה כך שתקשה על קליטת ביצית מופרית במידה ואכן נוצרה.
הזריקה מכילה תרכיב בשחרור מושהה – החומר מוזרק לשריר, ומשתחרר אל הדם באיטיות לאורך שלושה חודשים, כך שפעולתו נמשכת זמן רב.
יתרונות זריקה למניעת הריון
יתרונה הבסיסי והמשמעותי ביותר של הזריקה למניעת הריון, הוא ביטול הצורך להקפיד על נטילה מסודרת ויומיומית של אמצעי מניעה הורמונלי, כגלולות למניעת הריון. לזריקה יעילות טובה, העומדת על מניעת הריון ב-99.7%.
עם זאת, יתרונות נוספים טמונים בשימוש בזריקה:
קבלת הזריקה למניעת הריון לאורך זמן, מפחיתה את כמות ומשך הדימום הוסתי. מעבר לנוחות ולהגיינה, הדבר מוצלח ביותר לנשים הסובלות מאנמיה, כיוון שמקטין את איבוד הדם החודשי ואת איבוד הברזל.
בנוסף, זריקה זו טובה לשימוש על ידי נשים מניקות. כיוון שהזריקה לא מכילה אסטרוגן, המפריע לייצור ולהפרשת החלב לאחר הלידה, נשים מניקות יכולות להשתמש בה כאמצעי מניעה בטוח, ולהמשיך להניק ללא הפרעה.
היעדר האסטרוגן הופך את הזריקה לבטוחה בנשים עם בעיות של קרישתיות יתר של הדם. היא אינה מעלה את הסיכון לשבץ, להתקף לב, או לקרישים בורידי הרגליים.
עוד יתרון, הוא מניעת הסיכון לסרטן רירית הרחם בכ-80%.
תופעות לוואי
לזריקה למניעת הריון ישנן מספר תופעות לוואי, דוגמת כאב בטן או אי נוחות, שינויים קלים במשקל, ולעתים עצבנות קלה. תופעות אלה חולפות לרוב לאחר מספר ימים או שבועות. בנוסף, במהלך החודשים הראשונים של השימוש, עשויים להופיע דימומים קלים או הכתמות.
יש לזכור שבשל פעילותה הארוכה של הזריקה, אין דרך לשלוט בתופעות הלוואי, כיוון שאין דרך למנוע מהחומר שהוזרק להשתחרר מהשריר אל הדם.
באותו אופן, במידה ואישה מעוניינת להכנס להריון, אין דרך להאיץ את פינוי ההורמונים. בניגוד לנטילת גלולות למניעת הריון והפסקתן, אז נטילתן והפסקתן היומית נמצאת בידי האישה – השפעת הזריקה תפוג רק עם חלוף הזמן.
בנוסף, כיוון שמשך השפעת הזריקה ארוך במעט משלושה חודשים, גם לאחר שחלפו חודשים אלה, מספר נשים עדיין התקשו להכנס להריון. מספר שבועות אלה הם חלון בעייתי – בו אין הגנה מושלמת מפני הריון במידה ואישה מעוניינת במניעה, ואילו ישנו קושי להכנס להריון במידה ואישה מעוניינת בהפריה. קושי זה, כאמור, הוא זמני, ולרוב נעלם תוך מספר שבועות.
תופעת לוואי אחרת קשורה לצפיפות עצם – אסטרוגן הוא הורמון המעודד בניית עצם, וירידה ברמתו עשויה לגרום אוסטאופורוזיס. ירידה כזו עשויה להתרחש תחת השפעת הזריקה, ולכן הזריקה פחות מומלצת לנשים עם צפיפות עצם נמוכה, ולנשים צעירות.
בטיחות
אמנם לזריקה למניעת הריון פרופיל בטיחות גבוה, אך ישנם מספר מצבים בהם הזריקה לא מומלצת – דימומים נרתיקיים ממקור לא ידוע, מחלות ממאירות, ובעיות קרישת דם ושבץ מוחי.
לפני החלטה על נטילת הזריקה יש להוועץ ברופא.