טיפול בפרוגסטרון למניעת לידה מוקדמת הוא נושא שנחשב לעתיק ומיושן עד לפני יותר מ-20 שנה, אך חזר לאחרונה לשימוש בחדרי הלידה כחלק מנסיון להפחית את שיעור הלידות המוקדמות.
לטענת הרופאים, השימוש בהורמון יכול לשפר באופן משמעותי את הסיכויים למניעת לידה מוקדמת שאחראית באופן ישיר לגרימת בעיות ונזקים אצל התינוק.
החזרה לשימוש בפרוגסטרון התבצעה לאחר שבמשך שנים ארוכות לא הצליחו למצוא חלופה יעילה, ומאחר שקיים צורך עז למציאת פתרון לבעיית הלידה המוקדמת, הוחלט לחזור לשימוש בפרוגסטרון – החלטה שהוכחה מחקרית כנכונה מאוד.
לידה מוקדמת
לידה מוקדמת מוגדרת כלידה שהתבצעה לפני שתקופת ההריון הגיעה לשלבים מתקדמים, או במילים אחרות לידה שהתחילה לפני 37 שבועות של הריון. חידושים רבים בתחום הגניקולוגיה והמיילדות לא עזרו עדיין למנוע את התופעה, ורופאים רבים נאלצים להתמודד עם השלכות הלידה המוקדמת שגורמת למחלות רבות אצל היילודים ואף יכולה להוביל למוות.
60-80% ממקרי המוות לאחר הלידה נגרמו כתוצאה מלידה מוקדמת. תינוקות רבים אחרים סובלים מהפרעות תפקודיות חמורות כמו דימום מוחי, מומים בלב, מחלות עיניים, פגמים נוירולוגיים והפרעות שונות שמלוות אותם לכל אורך חייהם.
בנוסף, ריבוי המקרים של לידה מוקדמת גורם לעומס רב על הפגיות שקורסות תחת הנטל, שלא מצליחות להתמודד עם כמות הפגים הגדולה ולהעניק לכולם טיפול יעיל.
מאמצים לדחיית הלידה
במשך עשרות שנים מנסים מומחים בגניקולוגיה וחוקרים אחרים למצוא דרכים לדחות את הצירים במקרים של לידה מוקדמת. לטענת אנשי מדע רבים, ירידה ברמת ההורמון פרוגסטרון לקראת סוף ההריון מובילה להתפתחות הצירים וללידה.
השערה זו הייתה קיימת כבר בשנת 1956, ונבדקה במשך שנים ארוכות במחקרים רבים, אך עם זאת לא ממש הצליחו להוכיח באופן מובהק את יעילותו של הפרוגסטרון במניעת לידה מוקדמת, ולכן החליטו לוותר עליו ופנו לפתרונות תרופתיים אחרים.
תרופות כמו "טוקוליטיקה" ששימשו במשך שנים רבות לדחיית הצירים, הוכחו גם כן כפחות יעילות ונמצאו כאפקטיביות ל-48 שעות בלבד ולא גרמו לשינויים בהשפעות השליליות של הלידה המוקדמת על עתיד התינוק.
פרוגסטרון
לאחר שציבור רופאי חדר הלידה התוודה לחוסר יעילותן של התרופות לדחיית הריון, חזרו לאפשרות להשתמש בפרוגסטרון, ולאחר יותר מ-20 שנים חזרו לבצע מחקרים קליניים בנושא.
במחקר שנערך בשנת 2002 נמצא שאצל נשים בעלות צוואר רחם קצר וטופלו בפרוגסטרון הסיכון ללידה מוקדמת קטן ב-50% מאשר אצל נשים שלא טופלו בפרוגסטרון.
כמו כן, אצל הנשים שטופלו בפרוגסטרון, גם לידות מוקדמות נחשבו לקלות יותר, וההשפעה השלילית על בריאותו של התינוק הייתה פחותה. ולכן, התקבלה החלטה לחזור ולהשתמש בפרוגסטרון במקרי הצורך, וזאת תוך מעקב צמוד אחר נשים בסיכון לקראת סיום ההריון.
חשיבות המעקב והטיפול בפרוגסטרון
מלבד העובדה שפרוגסטרון עוזר למנוע לידה מוקדמת, שימוש בו אינו גורם לתופעות לוואי רציניות, ולכן יכול להינתן לנשים רבות ללא כל בעיה. בנוסף, מעקב אחר נשים בסיכון לקראת סוף ההריון וטיפול בפרוגסטרון במקרי הצורך יכול לעזור לשפר את נתוני התחלואה והתמותה אצל יילודים באופן משמעותי, להוריד את העומס על הפגיות ולאפשר חיים בריאים יותר לתינוקות רבים.
מבחינה כלכלית, מעקב וטיפול במקרי הצורך יחסוך כסף רב לקופת המדינה, מפני שטיפול בפגיה נחשב ליקר ביותר. וחשוב מכל, לידה מוקדמת אינה דבר נעים ומלבד הבעיות הבריאותיות גורמת גם למתח רב ולחץ ממושך אצל ההורים. גישה שונה לנושא שתוביל לשיפור המצב, תגרום לשמחה רבה אצל זוגות רבים, ולתינוקות בריאים ומאושרים.