גלולה למניעת הריון יאז (Yaz) היא גלולה משולבת, המכילה נגזרת של ההורמון אסטרוגן במינון של 20 מיקרוגרם, כמו גם נגזרת של ההורמון פרוגסטרון.
מינון נמוך זה של אסטרוגן הופך אותה לגלולה טובה לנשים צעירות ולנשים שלא נטלו גלולות למניעת הריון טרם לכן. גלולה זו ניתנת במרשם רופא.
מנגנון פעילותה של הגלולה
שילוב ההורמונים בגלולה למניעת הריון יאז מונע ביוץ, כלומר – את חריגת הביצית מהשחלה אחת לחודש. כיוון שכך, נמנע גם גם תהליך ההפריה של הביצית, ובכך נמנע הריון.
למנגנון עיקרי זה מסייעים שני מנגנונים נוספים: האחד הוא עיבוי הריר החוסם את צוואר הרחם. עיבוי הריר מונע את מעבר הזרע מהנרתיק אל חלל הרחם עצמו. המנגנון השני הוא שינוי עובי רירית הרחם.
ההורמונים בגלולה למניעת הריון יאז הופכים את רירית הרחם לדקה יותר, ובכך הופכים אותה ללא מתאימה לקליטת הריון.
יאז – גלולה למניעת הריון – יתרונות
כמו כל הגלולות המשולבות למניעת הריון, גם ליאז שיעור הצלחה של 99% במניעת הפריה והריון.
יאז היא הגלולה היחידה למניעת הריון הנמצאת כיום בשוק אשר נטען כי ביכולתה לטפל בהפרעת דכדוך קדם וסתית.
תסמונת קדם וסתית זו מאופיינת בכעס, עצבנות, דכדוך או חרדה, המופיעים ביחד או לחוד, מספר ימים לפני קבלת הוסת.
לעתים מלווה ההפרעה בנפיחות בטנית או השמנה, שינויים בתיאבון, כאבי שרירים או כאב ראש. יש להבדיל הפרעה זו מתסמונת קדם וסתית, אשר עבורה אין היצרנים טוענים להקלה.
בנוסף, משך הדימום הוסתי וכמותו פוחתים משמעותית תחת נטילת יאז. אף הכאב המלווה לעתים את קבלת הוסת פוחת עם הנטילה.
כיצד ליטול את הגלולה?
בחפיסה אחת של גלולות למניעת הריון יאז ישנן 28 גלולות. 24 גלולות הן ורודות, והן הגלולות הפעילות המכילות הורמונים, בעוד 4 מהגלולות הן לבנות ואינן פעילות.
בזמן נטילת הגלולות הלבנות תתרחש קבלת הוסת. עם תום חפיסה אחת של יאז, יש להתחיל נטילת חפיסה חדשה.
כמו עבור כל הגלולות המשולבות, נטילת הגלולה בשעה קבועה בכל יום מפחיתה את הסיכוי לפספס גלולה, ובכך משפרת את יעילות הגלולה במניעת הריון.
בטיחות ותופעות לוואי
כמו כל הגלולות המשולבות למניעת הריון, גם יאז אינה מומלצת לנשים מעשנות בנות 35 ומעלה, בשל הסיכון למצב של קרישתיות יתר של הדם, העשויה להביא להופעת שבץ, קרישי דם ברגליים ואוטמים בלב ובריאות. לכן רק גניקולוג יכול לבצע התאמת גלולות למניעת הריון.
גם נשים להן מחלת קרישתיות יתר ידועה נמצאות בסיכון לפתח תופעות אלה.
תופעות לוואי תחת השימוש ביאז מופיעות באחוז קטן מהנשים, וכוללות שינויי מצב רוח, עליה קלה במשקל, כאב ראש ואף בחילות, החולפים לרוב לאחר מספר חודשים של שימוש.
בנוסף, תתכן הופעת דימומים קלים במהלך נטילת הגלולה, אשר לרוב פוחתים ונעלמים.
אירוע של הקאה או שלשול במהלך החודש עשוי לפגוע ביעילות הגלולה.
כך גם נטילת תרופות מסויימות וביניהן אנטיביוטיקה. בזמן אירועים אלה מומלץ להשתמש באמצעי הגנה נוסף, כגון קונדום או שיטות מניעה טבעיות נוספות.