ישנן נשים שמחכות כל החיים להיות בהריון ולהיות אימא לתינוק קטן, ישנן נשים אשר, לצערנו הרב, אינן מסוגלות לעמוד מבחינה נפשית ופיזית בתקופת ההיריון.
ישנן נשים שכפו עליהן יחסי מין ובשל כך נכנסו להריון, ישנן נשים אשר עשו הכל נכון "לפי הספר" אך ההתפתחות העוברית אינה תקינה וישנן נשים שעוד לפני שגילו שהן בהריון, קמות יום אחד עם דימום מוזר ומגלות שבעצם בלא ידיעתן היו בהריון ועברו הפלה.
קיימים שני סוגים של הפלות: הפלה טבעית והפלה מלאכותית.
הפלה טבעית
כשמה כן היא, סיום של הריון הנעשה בצורה טבעית ללא התערבות של רופאים, תרופות או ניתוחים. ממחקרים שנעשו נמצא כי, אחת מכל ארבע נשים יעברו הפלה טבעית אחת לפחות במהלך חייהן.
הפלה טבעית נראית כמו דימום מחזור חודשי רגיל ולעיתים יש נטייה להתבלבל בין השתיים ולכן ישנן נשים רבות אשר אינן יודעות כלל שהיו בהריון. הפלה טבעית היא הפלה שמתרחשת בתחילת ההריון. הגורמים להפלות טבעיות הם בעיקר בעיות מולדות, גנטיות וכרומוזומליות בהתפתחות העובר.
בנוסף, קיימים גורמי סיכון נוספים כגון:
- עודף משקל
- צריכה מוגברת של אלכוהול
- סמים
- משקאות המכילים קפאין
- שימוש בתרופות מסוימות הנחשבות כטטרוגניות
- זיהומים
- דלקות
- חבלה וטראומה גופנית לאישה וכדומה
מרבית הנשים אינן מרגישות את ההפלה אלא רואות אותו כמחזור חודשי רגיל, אך במקרים בהם הדימום אינו מפסיק או מרקם הדם מוזר, יש לגשת לגניקולוג בהקדם בכדי שיבצע בדיקה גניקולוגית, יאשש או ישלול הפלה, יבדוק שאכן כל שק ההיריון נפלט ואין סכנה בריאותית.
הרופא לרוב ימליץ על מספר ימים של מנוחה. מרבית ההפלות הטבעיות מתרחשות בין שבוע 4 לשבוע 20 בהתפתחות העוברית.
הפלה מלאכותית
הידועה גם בשם גרידה, היא הפלה הנעשית האופן יזום על מנת להפסיק את ההיריון. לעיתים קרובות הפלה מלאכותית נעשית בשל מומים מולדים אשר התגלו בעובר בתחילת ההיריון באמצעות בדיקת דם, בדיקת אולטרא סאונד וכדומה והמלצת הרופא הוא להפסיק את ההיריון, כיוון שהעובר אינו יכול להתפתח בצורה נורמאלית או וקיימת סכנת חיים לעובר או לאישה.
סיבות נוספות להפלות מלאכותיות כוללות: אישה אשר אינה מעוניינת להיות בהריון ונכנסה להריון בטעות בשל כשל באמצעי מניעה (לדוגמא: קריעת קונדום, שכחה לקחת גלולות, פגם בהתקן תוך רחמי ועוד). בנוסף, נשים אשר נאנסו, סובלות מגילוי עריות ונכנסו להריון בשל כך, דורשות לרוב הפלה מלאכותית.
כמו כן, אישה אשר לה מחלות אקוטיות או כרוניות והריון עלול לסכן את חייה (כגון: אישה הסובלת מסרטן ונמצאת באמצע טיפולים כימותרפיים או רדיותרפיים). בכל מהמקרים, ייתכן וההיריון יתגלה בשבועות מתקדמים בהם העובר כבר מפותח דיה ויהיה צורך לקבל החלטה קשה. בכל מקרה של הפלה מלאכותית, יהיה צורך לעבור ועדה מיוחדת לאישור ההפלה.
כיצד מתבצעות הפלות מלאכותיות?
הפלות מלאכותיות יכולות להתבצע במספר דרכים, כגון:
- טיפול תרופתי באמצעות גלולת היום שאחרי (פוסטינור), כיום ניתן לרכוש גלולות אלו ללא מרשם מרופא וכל אישה אשר קיימה יחסי מין וחוששת שהיא בהריון יכולה לרכוש את הגלולות. חשוב לציין שגלולת היום שאחרי, יעילה עד 72 שעות ממועד קיום יחסי מין. בנוסף, חשוב לדעת, שגלולות אלו אינן מהוות תחליף לאמצעי מניעה ואין להשתמש בהן באופן קבוע.
- טיפול תרופתי באמצעות תרופות חוסמות של פעילות ההורמונים בגוף, כגון: גלולה להפסקת הריון – מיפג'ן, מיזופרוסטול. תרופות אלו ניתנות להפסקת הריון עד לשבוע שביעי – היום הארבעים וחמש של ההיריון והם פועלות על ידי חסימת פועלת ההורמון פרוגסטרון.
- טיפול באמצעות ניתוח הידוע בשם "הרחבה וגרידה", במהלך הניתוח נעשה בעצם שאיבה של כל תוכן הרחם.
חשוב לדעת כי, ניתן להיכנס להריון לאחר הפלה – על פי משרד הבריאות העולמי מומלץ להמתין כחצי שנה לאחר ההפלה.