לאחר שנים של הטפה נגד שתיית אלכוהול, מחקרים חדשים אשר נעשו בתחום מראים כי נשים בגיל הביניים אשר שותות משקה אלכוהולי מדי יום, משפרות את מצב בריאותן כאשר יהיו בגיל מבוגר יותר.
עם זאת, על הנשים לשמור על מינונים מדויקים על מנת ליהנות מיתרונות רבים ומיעוט חסרונות. המחקר עקב 16 שנים אחר הרגלי צריכת האלכוהול של 13,894 נשים בגיל ממוצע של 58. המחקר ניסה לקבוע את היתרונות אשר נלווים לשתיית משקאות אלכוהוליים על הזדקנות הנשים.
מחקרים קודמים הראו קשר בין שתיית אלכוהול בכמות קטנה מדי יום ובריאות לבבית. הנסיינים אשר שתו אלכוהול בגיל המבוגר, הורידו את הסיכון לפתח אירוע לבבי ב 38% לעומת הנסיינים אשר לא הכניסו את שתיית האלכוהול לתפריט היומי שלהם.
מחקרים נוספים אשר נעשו על יתרונות המשקאות האלכוהוליים העלו תוצאות דומות, אולם מזהירים מפני מינון יתר של המשקאות. השפעת המשקאות האלכוהוליים, הן מבחינת יתרונותיהם והן מבחינת חסרונותיהם, על הנשים היא גדולה יותר מאשר זו של הגברים, עקב כמות מועטה של האנזים המפרק את האלכוהול ומשקל גוף קטן יותר.
יתרונות השתייה
במחקר זה הזדקנות בעלת מאפיינים טובים נחשבה כהזדקנות אשר חופשיה ממחלות כרוניות ללא ליקויים או קשיים פיסיים לאחר גיל 70.
לאחר שהחוקרים נרמלו (הביאו לנורמה) גורמים בריאותיים, השכלתיים או משפחתיים שונים של המשתתפים, הם גילו שכאשר נשים שתו מעט אלכוהול מדי יום הם זכו לאחר שנים בהזדקנות טובה פי 28% יותר מאשר נשים אשר לא שתו כלל. יתרה מכך, נשים אשר שתו לאורך כל השבוע ולא רק באירועים חגיגיים מסוימים אף היו בריאות יותר בגיל המבוגר.
יתרונות אחרים אשר יכולים להיות משתיית כמות קטנה מדי יום, הם יתרונות לבבים והורדת הסיכון לפתח אירוע לבבי, הורדת הסיכון לפתח שבץ מוחי וקרישי דם, פחות אבנים בדרכי מרה והורדת הסיכון לפתח סוכרת. כמו כן, נמצאו יתרונות בריאותיים לנשים בשתייה מתונה של בירה לבנה.
נשים אשר שתו בירה לבנה, הפחיתו את סיכוייהן להשמנת יתר בגיל המבוגר. יתרונות נוספים אשר נמצאו במחקר זה היו השפעה מיטיבה על צפיפות העצם (אוסטאופורוזיס) וחיזוק המערכת החיסונית. ההנחה היא שיתרונות אלו מגיעים מתהליך המטבוליזם השונה שעובר האלכוהול אצל נשים.
הסיכונים הכרוכים בשתיית אלכוהול
למרות התוצאות הטובות של המחקר האחרון, ההמלצה לאיכות חיים משופרת והזדקנות בריאה עודנה תלויה בתזונה בריאה ובפעילות גופנית אשר שומרת על משקל גוף תקין, הן לנשים והן לגברים. שתיית משקאות אלכוהוליים בכמות קטנה על ידי נשים דומה בהשפעתה לשתיית משקאות רבים על ידי גברים.
האלכוהול אצל נשים מגיע מהר יותר לזרם הדם ולמוח, מכיוון שבקיבתן חסר האנזים המפרק את האלכוהול, ולכן ההשפעות השליליות של האלכוהול אצל נשים יהיו רבות יותר מאשר אצל גברים. יתרה מכך, הגזמה בכמויות האלכוהול הנצרכות יכולה לבטל כליל את כל היתרונות ולהעצים דווקא את החסרונות.
השפעתו השלילית העיקרית של האלכוהול אצל נשים תתבטא בפעילות הכבד ואף בשחמת כבד. כמו כן, ישנם מחקרים הקושרים את צריכת האלכוהול אצל נשים לעליה המוגברת של סרטן השד. מחקרים אלה מראים כי כל שתיית משקה אלכוהולי מעלה את הסיכון לפתח את המחלה, במיוחד אצל נשים בעלות היסטוריה משפחתית של סרטן השד.
מערכת העיכול, גם היא יכולה להיפגע מכמויות אלכוהול גדולות על ידי ספיגה מופחתת של ויטמינים שונים וחומצה פולית. במצבי הריון, הסיכון גדול אף יותר, ואלכוהול עלול לגרום להפלות וגרימת מומים לעובר.