סכרת היא מחלה הנגרמת כתוצאה מאי-סבילות לסוכר ומתאפיינת בריכוז גבוה של גלוקוז בדם ובשתן, מה שגורם ללא מעט נזקים אופייניים למחלה.
מדובר במחלה נפוצה מאוד בעולם המערבי בכלל ובארץ ישראל בפרט – בה מספר החולים מוערך 180,000-380,000 חולי סוכרת.
מחלת סכרת עלולה להופיע כמעט בכל גיל, אך הופכת נפוצה יותר בגילאי 40 ומעלה.
סכרת – סוגים עיקריים ונפוצים
סכרת נעורים – (TYPE I):
קרויה כך בגלל הגיל בו היא מופיעה – גילאי ילדות או נערות. סכרת נעורים נגרמת כתוצאה מהרס התאים בלבלב (תאי בטא) שתפקידם לייצר אינסולין. לא ברור מה גורם להרס התאים בלבלב, אך מעריכים כי הוא נובע משילוב בין גורם תורשתי וגורם סביבתי. סכרת נעורים מתבטאת בכך שלא מופרש אינסולין בכמות מספקת לצורכי הגוף. יש לציין שהמחלה מופיעה לעיתים גם בקרב תינוקות.
סכרת מבוגרים – (TYPE II):
סכרת מבוגרים מופיעה אצל אנשים בני 40 ומעלה ונגרמת כתוצאה מהתנגדות שהגוף מפתח לאינסולין טבעי. כלומר, קיימת הפרשת אינסולין אבל הרקמות אינן מגיבות לו באופן מתאים. הגורם העיקרי למחלת סכרת מבוגרים היא גורם תורשתי. גם השמנה ועודף משקל מהווים גורם מכריע להתפתחות המחלה.
סכרת הריון
מדובר בסוכרת המופיעה לראשונה במהלך הריון, בדרך כלל בטרימסטר השני של ההיריון. בעקבות שינויים הורמונאליים המתרחשים אצל האם בזמן היריון, עלולה להתפתח בגוף תנגודת לאינסולין. סכרת הריון מסוכנת ועלולה לגרום לסיבוכים ופגיעות בהריונית ובעובר.
סכרת שניונית
סכרת המופיעה בגלל מחלות שונות או בעקבות נטילת תרופות מסוימות המכילות סטרואידים.
המרכז לטיפול בסוכרת מציע מגוון טיפולים וטיפים להתמודדות עם סוכרת – פרטים באתר – סוכרת tevalife.co.il
סוכרת – תסמינים
סוכרת יכולה להתקיים במצב דגירה במשך שנים רבות, מבלי להראות תסמינים מיוחדים. בדרך כלל מגלים סכרת בבדיקת דם שגרתית. הסימפטומים הנפוצים ביותר אשר מאפיינים סכרת הם: יובש בפה ותחושת צמא אשר גורמים לשתות באופן תכוף, וכן, השתנה מרובה.
בסוכרת נעורים יש ירידה ניכרת במשקל, לעומת סכרת מבוגרים המתאפיינת בעודף משקל.
סוכרת – סיבוכי המחלה
יש הבדל בין סיבוכי סכרת נעורים לבין סיבוכים אפשריים של סכרת מבוגרים. סכרת נעורים עם רמת סוכר גבוהה עלולים לגרום הפרעה חמורה בחילוף החומרים ולחומציות יתר בדם.
חולים בסוכרת מבוגרים עם רמה גבוהה מדי של סוכר אשר לא מקפידים על טיפול ודיאטה מתאימים עלולים לסבול מבעיות בטווח קצר כגון: בלבול, חוסר הכרה, בעיות בכלי הדם, לחץ דם גבוה.
הזנחה פושעת של סכרת עלולה לגרום לסיבוכים קשים אף יותר בטווח הארוך, ביניהם:
פגיעה בלב, בכליות, בעיניים, ופגיעה בעצבים תחושתיים שמתבטאת בירידה או באובדן
תחושה בעור, אימפוטנציה, פצעים, הפרעות בעיכול והפרעות במערכת הלב וכלי הדם.
סכרת – אבחון וטיפול
סוכרת ניתן לאבחן בבדיקת דם שגרתית אצל הרופא, שנעשית לאחר צום של המטופל.
הטיפול בסוכרת משתנה בהתאם לסוג הסוכרת והתסמינים. מטרת הטיפול היא הורדת רמות הגלוקוז בדם על מנת להפחית את הסימפטומים ולמנוע התדרדרות וסיבוכים.
טיפול לא תרופתי בסוכרת מחייב שינוי בהרגלי תזונה. הפחתת כמות הסוכרים – דיאטה, הקפדה על ארוחות מסודרות, פעילות גופנית מסודרת וקבועה וירידה במשקל (אצל הסובלים מסוכרת מבוגרים).
שמירה על רמות הסוכר
חשוב מאוד לבצע מעקב מסודר אחר רמת הגלוקוז בדם על מנת לנטר את יעילות הטיפול. המעקב מבוצע על-ידי בדיקות דם תקופתיות במרפאה, ובאמצעות מדידה עצמאית של רמת הסוכר בבית על-ידי מכשיר לבדיקת סוכר (גלוקומטר).
איזון לחץ דם
לחץ דם גבוה בשילוב עם סכרת עלול להיות קטלני במיוחד ולגרום לסיבוכים קשים. לכן, בנוסף לטיפול להורדת רמת הסוכר יש להקפיד על רמות מאוזנות של לחץ הדם ולהימנע מרמות גבוהות של שומנים בדם.
טיפול תרופתי
הטיפול התרופתי במחלת הסכרת ניתן כאשר לא די באורח החיים הבריא שסיגל המטופל. הטיפול התרופתי נועד לאזן את רמות הסוכר בגוף ולהקטין את הסיכון ללקות בסיבוכים מהמחלה. חשוב לציין שטיפול תרופתי לבדו לא יועיל ויש להמשיך ולשמור על אורח חיים בריא ומאוזן.