אמצעי מניעה היו קיימים מאז ומעולם. בעבר הרחוק היו משתמשים בעשבים,אצות,צמחים, עור חיות וכדומה בכדי למנוע את כניסתה להריון של האישה.
ההתפתחות המדעית בתחום הפוריות הולידה אמצעי מניעה מסוגים שונים, כגון: קונדומים עשויים מלטקס לגבר, קונדומים מיוחדים לאישה עשויים מפוליאורטן שקוף, גלולות למניעת הריון המכילות הורמונים נשיים, חומרים קוטלי זרע, דיאפרגמה (כובעון גומי) ואמצעי מניעה תוך רחמיים.
פלסטיק טי ומולטי לואוד ידועים בשמם המקצועי כהתקן תוך רחמי– "הטבעת", הינו שם כללי למספר התקנים תוך רחמיים, גמישים וקטנים, המשמשים את האישה למניעת הריון ויעלות ההתקנים עומדת על כ-98%.
ההתקנים התוך רחמיים, עשויים מחומרים שונים, חלקם עשויים מנחושת, חלקם מפלסטיק וחלקם עשויים מהורמונים שונים ובעיקר ההורמונים הנשים, אסטרוגן ופרוגסטרון.
המטרה של ההתקן התוך רחמי, כמו של כל אמצעי המניעה הוא למנוע הריון.
חשוב לציין, כי למרות שאמצעי מניעה זה מרתיע נשים רבות בשל שמו המפחיד, ההתקן התוך רחמי אינו מורגש כלל על ידי האישה ובן זוגה, ההתקן התוך רחמי אינו פוגע בהנאה המינית ובאופן כללי, ההתקן התוך רחמי קל ונוח לשימוש אצל מרבית הנשים.
כיצד משתמשים בהתקן תוך רחמי?
מכיוון שקיימים סוגים שונים של התקנים תוך רחמיים, מומלץ להתייעץ עם רופא הנשים, באשר ליתרונות ולחסרונות של ההתקנים השונים. כמו כן, ייתכן שהתקן תוך רחמי הנמצא יעיל מאוד וללא תופעות לוואי, יגרום לאישה אחרת אי נוחות ותופעות לוואי לא רצויות וההיפך.
ההתקן התוך רחמי מוחדר דרך צוואר הרחם לתוך הרחם על ידי רופא גניקולוג. התקן תוך רחמי מסוג מירנה, הינו אמצעי תוך רחמי נפוץ, אשר מכיל הורמונים שונים המופרשים בכל 24 שעות לתוך הרחם. ההורמונים המופרשים מהתקן מסייעים לרחם למנוע את קליטת הביצית ברחם בזמן הביוץ.
ישנם התקנים אשר מכילים הורמונים, המיועדים לדכא את זרעי הגבר ובכך למנוע את חדירתם לביצית.
יתרונות אמצעי מניעה תוך רחמיים
היתרון הגדול ביותר של אמצעי מניעה תוך רחמיים, הינו בכך שהם מונעים הריון בשיעור של כ-98%. בנוסף, אמצעי מניעה תוך רחמיים קלים ונוחים לשימוש, אינם מפריעים לקיום יחסי מין וניתן להשתמש בהם לטווח זמן ארוך ללא חשש.
חסרונות אמצעי מניעה תוך רחמיים
למרות יתרונותיו המרובים של ההתקן התוך רחמי, חלק קטן מהנשים הבוחרות להשתמש באמצעי מניעה זה, סובלות ממספר תופעות לוואי, כגון: חלק מהנשים מתלוננות על הרגשת אי נוחות וכאבים באגן הירכיים בשל נוכחות ההתקן.
חלק מהנשים מפתחות דלקות וזיהומים הבאות לידי ביטוי בתסמינים הכוללים כאבי בטן עזים, הפרשות מהנרתיק ואף דימומים. למרות שהתקן תוך רחמי יעיל במניעת הריון בשיעור של כ-98%, עדיין יש 2 אחוזים קטנים, אשר עלולים לגרום לכך שלמרות ההתקן האישה תכנס להריון, הריון אשר יוגדר כהריון חוץ רחמי.
במקרים בהם האישה נכנסה להריון למרות ההתקן התוך רחמי, קיימת סכנה גבוה להריון חוץ רחמי העלול לפגוע בבריאות האישה ולכן, יהיה צורך בביצוע הפלה והוצאת ההתקן התוך רחמי באופן מיידי.
כמו כן, מומלץ להימנע מקיום יחסי מין עם פרטנרים מרובים בזמן שימוש בהתקן תוך רחמי, שכן עלולות להתפתח בחלק מהנשים דלקות וזיהומים באגן הירכיים.
נשים אחדות סובלות מפליטה ספונטנית של ההתקן התוך רחמי, מצבים אלו אינם שכיחים ולרוב מתרחשים בזמן הווסת החודשית וגורמים לדימום ווסתי גדול וחזק יותר, במקרים אלו גם כן, יש צורך להגיע בהקדם לרופא הנשים.
סיבוך נוסף של התקן תוך רחמי מוגדר כסיבוך נדיר מתרחש כאשר ההתקן התוך רחמי מנקב את הרחם. סיבוך נדיר זה מתרחש בעיקר בשעת החדרת ההתקן לתוך הרחם ולכן יש צורך לגשת לרופא גניקולוג מומחה ומיומן בהחדרת התקנים תוך רחמיים.