קשה להגיד "לא" למאפה איכותי. הניחוחות, תחושת הטריות, המילויים השונים והזמינות הגבוהה הופכים את הבצקים לאחד ה"חברים" הטובים בתפריט שלנו. יש אנשים אצלם התמונה מורכבת שבעתיים. אנשים המוגדרים כמכורים לבצקים – ויש לא מעט כאלה – ירצו בוודאי להקטין או אפילו לצמצם למינימום את כמויות הבצק שהם צורכים.
אליהם ניתן להוסיף כמובן את אלו הרגישים לגלוטן, עבורם צריכת מאפים עלולה להיות מסוכנת. החדשות המעודדות הן שיש כיום לא מעט דרכים להתמודד עם ההתמכרות ולהיגמל מהבצקים.
מדוע לא מומלץ להגזים באכילת בצק?
עם כל הפיתוי שבכך, אסור לשכוח שצריכה מסיבית של בצקים היא קודם כל אינה בריאה. בצקים מורכבים במידה רבה מפחמימות, אשר גוף האדם מפרק לסוכרים. צריכה מוגברת של הסוכרים מעלה בצורה משמעותית את הסבירות להשמנת יתר.
בנוסף, ברבים מהמאכלים האהובים, מבוססי הבצק, יש רכיבים שהם הכל חוץ מבריאים עבורנו, לרבות תוספים כימיים, שומן רווי וכן הלאה. כל אלה מסבירים מדוע למען הבריאות שלנו, רצוי להמעיט ככל שניתן בצריכת הבצקים למיניהם ולהתבסס על מזונות הנחשבים לבריאים יותר.
בניית תפריט תזונתי בריא ומאוזן
קל הרבה יותר לצמצם את צריכת הבצקים כאשר מגדירים מראש תפריט תזונתי, שמצמצם אותם עד למינימום האפשרי ומוצא להם תחליפים משובחים לא פחות. הפחתה של כמות הבצקים בארוחות (ואצל רבים – בין ארוחות) היא הכרחית, אבל היא צפויה להיות יעילה פי כמה אם מעלים את כמויות החלבונים שצורכים ובכך מקבלים תחושת שובע. תפריט מאוזן, המתייחס מראש לתחליפים האלו, יכול להיות יופי של נקודת התחלה.
תוך כדי מומלץ לצמצם את זמינות מאכלי הבצק. מכיוון שהם נצרכים לא פעם בצורה של "נשנוש", דאגה מבעוד מועד לתחליפים בריאים יותר יכולה למנוע את החיפוש אחר מאכל הבצק המזיק יותר. לא תאמינו עד כמה זמינות של פירות וירקות, יוגורט ומאכלים אחרים הנחשבים לבריאים יותר יכולה לסייע לכם. ייתכן שיהיה קושי מסוים להתרגל למצב ה"חדש", אבל שווה להשקיע את המאמצים האלו.
נקודה חשובה היא שכדי להתמיד בשינויים, רצוי לבצע אותם בצורה הדרגתית ולא לחולל מהפכה של ממש בתפריט בתוך יום. דיאטות מהירות ובלתי מאוזנות נוטות להיות מוצלחות הרבה פחות מאשר אלה המבוקרות והאיטיות יותר.
מכוני הגמילה
כפי שציינו מעלה, צריכת בצק יכולה להיות בבחינת התמכרות של ממש. ככזו, אפשר לפנות למכוני גמילה מקצועיים ולמומחים בתחום. קצרה היריעה מלפרט את כל האסטרטגיות האפשריות, כאשר לכל מכון יש את התורה שלו. כן מומלץ לבחור במכון שהשיטה שלו קולעת לטעמכם, ורצוי כזה המתמחה במידה לא מבוטלת בהתמכרות לבצקים. למרות שבין ההתמכרויות השונות תמצאו הרבה קווי דמיון, יש מספר רב של נקודות שוני: אין דינה של התמכרות לבצקים דומה לחלוטין לזו של התמכרות לאלכוהול או לתרופות למשל.
פניה לייעוץ של מומחה
פעמים רבות אכילה לא בריאה, ובכלל זה אכילת בצקים, היא תוצר של "אכילה רגשית": כשאנחנו זקוקים למזון "מנחם", סבירות גבוהה שנפנה למאכלים הלא בריאים המוגדרים כ"מפנקים" יותר. פתרון אפשרי יכול להיות ירידה לשורש הבעיה, במטרה לפתור את הגורמים המביאים לאותה אכילה רגשית. טיפול פסיכולוגי עשוי לסייע לאדם ולהקטין בצורה עקיפה את האכילה הרגשית שלו.
איילת בן ארי היא אחת המומחיות העיקריות לטיפול בהתמכרויות בכלל, לגמילה מבצקים ולגמילה מסוכר ועוד. השיטה שהיא פיתחה מבוססת על הבנת עצם ההחלטה להיגמל, המקורות של ההתמכרות ומשמעותה. במסגרת השיטה מזהים כצעד ראשון את מקור הבעיה של ההתמכרות, קבלת החלטה על הגמלות, שמירה על יציבות בכל הנוגע להחלטה, התמודדות עם פקפוק בהצלחת התהליך שבוודאי צפוי לעלות אצל חלק מהאנשים ועוד.