שנת 2000, הייתה שנה של שינויים והפתעות בכל תחומי החיים. אחד הנושאים המדוברים אשר החלו בשנת 2000, הינו השימוש בחדרי מלח למטרות טיפוליות.
יש אומרים, שהשימוש בחדרי מלח לצרכים בריאותיים, החל כשגילו כורים מאוקראינה שעבדו במכרות מלח, ולא סבלו ממחלות נשימה שונות.
מאז הגילוי הוקמו בעולם, ולאחר מכן גם בארץ, עשרות חדרי מלח המשחזרים את האקלים והסביבה של חדרי מלח פרטיים, תוך כוונה כי אלו יסייעו לסובלים מבעיות נשימה שונות.
חדרי מלח – טיפול יעיל או סתם גימיק?
עד לכתיבת שורות אלו, לא נמצאה הוכחה חותכת ליעילותם של חדרי המלח. רופאים רבים טוענים כי מדובר בטרנד וכי חדרי מלח אינן יעילים לאיש, ואף עשויים לגרום להתקפים בקרב חולי אסטמה (עקב התכווצות של דרכי הנשימה וגירוי עצבי של מעברי האף שעלול להחמיר סימנים של אלרגיה).
מאידך, מטפלים הוליסטיים רבים טוענים כי מתיעוד מקרים שיש ברשותם, נמצא כי חדרי המלח יעילים מאוד לילדים ומבוגרים המעוניינים לטפל בבעיות הנשימה שלהם, וליהנות מחוויה מרגיעה וייחודית. יותר מכך, טוענים הם, כי מכיוון שמדובר בטיפול טבעי ומשלים, אין הרפואה הקונבנציונאלית תומכת בו, אך אין זה מצביע על חוסר יעילותם או יעילותם של חדרי המלח.
דעה רווחת נוספת היא, כי גם אם חדרי מלח מסייעים לבעיות נשימה, הרי שיעילות קצרת טווח מורגשת רק כאשר המטופלים נמצאים בחדר המלח עצמו, אך עם היציאה מהחדר היתרון נעלם.
מבחינת משרד הבריאות, למרות שאין מחקרים המעידים על יעילות חדרי המלח, הפעלתם לא סותרת את החוק, ולכן משרד הבריאות אינו אחראי עליהם, ואינו מבצע ביקורות ומעקבים על מנת לבחון את הרלוונטיות שלהם. במקביל, רופאים רבים מציינים, כי גם אם אין בחדרי המלח יעילות טיפולית, מתוקף השימוש במלח, הרי כתרופת פלסבו, או כהזדמנות לשעה של שקט מרגיע ומחדש אנרגיות, אכן לחדרי המלח יתרון רב.
חדר מלח – באילו בעיות רפואיות הוא מסייע?
מבלי לתמוך בדעות שהוזכרו לעיל, לפי המקובל בעולם ובעיקר במזרח אירופה, חדרי המלח יעילים לטיפול בקשת רחבה של גורמים, תופעות וסימפטומים, ביניהם:
* בעיות עור, אקזמה, פסוריאזיס, אקנה
* מחלות בדרכי הנשימה כולל: אסטמה, ברונכיטיס, סינוסיטיס, דלקת ריאות, אלרגיות המושפעות מאף- אוזן- גרון
* שיעול, הצטננות, שפעת, דלקת באוזן, נזלת, נחירות
* שיפור של בעיות לב וכלי דם
* דלקת שקדים
* חיזוק המערכת החיסונית
* ניקוי וסניטציה של דרכי הנשימה
* צלוליטיס
* מתחים, עייפות כרונית, דיכאון
המלח מסייע לתופעות אלו, תוך שעל ידי שאיפתו, הוא עובר בדרכי הנשימה, מדלל את הליחה, מנקה את האזור ומסייע להוצאת ריר וליחה מתוך הריאות. כמו כן, השהייה בחדרי המלח הינה מרגיעה ומוסיפה אנרגיה לגוף.
מה מציע חדר המלח למטופלים?
חדרי המלח, אשר קירותיו מצופים מלח, ועל הרצפה מונחים הררי מלח טבעי, נראים כמו מערות מלח מודרניות, ומציעים חוויה ייחודית של שהייה בחדר לבן בעל ריח וטעם מלוח וייחודי, המקנה תחושה נעימה של שהייה על חוף הים.
בחדרי המלח ישנם כורסאות או כסאות נוחות לישיבה ושכיבה, כשברקע מושמעת מוזיקת עולם או נעימת טבע מרגיעה. בחדרי המלח המיועדים לילדים מוצעים משחקים ופעילויות שקטות, והילדים יכולים לשחק במלח שעל הרצפה, כבתוך ארגז חול.
מחירים ועלויות
מחירה של שעת שהייה בחדר מלח, מתחילה מ-70 שקל לאדם ועשויה להגיע למאות שקלים, אך מכיוון שהחברות המציעות חדרי מלח ללקוחותיהן, דורשות מהן להתחייב לחבילה של מספר ביקורים (תוכנית טיפול) – עלותו הכוללת של טיפול בחדר מלח, עומד על 500 שקל ומעלה. בדרך כלל, חבילות חדרי המלח לילדים תהיינה זולות יותר מאשר למבוגרים.