אקנה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אקנה (פצעי בגרות) הינם תוצאה של דלקת בבלוטות החלב וזקיקי השערה הנוצרת בעקבות תגובה לקויה להורמון הטוסטסטרון. פצעי האקנה מופיעים בעיקר בגיל ההתבגרות, אך יכולים להיראות גם בגילאים מבוגרים יותר. מאמר זה מתאר את  הסימפטומים של פצעי האקנה, מה גורם להופעתם, כיצד ניתן לטפל בהם ולמנוע צלקות.

סימפטומים

אקנה מופיע על פני עור הפנים, העורף, החזה, הגב והכתפיים- אזורים בהם קיימים מספר רב של בלוטות שומן שעלולים להוביל לדלקת.

אקנה מופיע במספר צורות:

  • קומדונים – נוצרים כאשר נקבוביות זקיקי השיער נסתמות על ידי הפרשות שומן, תאי עור מתים או חיידקים. קיימים שני סוגי קומודונים: הראשון נקרא "ראש שחור" מפני צבעם השחור אשר נוצר בעקבות חמצון בעת המגע עם האוויר. הסוג השני נקרא "ראש לבן" בגלל צבעם הלבן.
  • חטטים – גבשושיות אדומות וכואבות הבולטות מעל פני העור. החטטים נוצרים כתוצאה מדלקת או זיהום בזקיק השערה.
  • תפיחות מוגלתיות – גבשושיות אדומות וכואבות הבולטות מעל פני העור ומכילות "ראש לבן" בקצה.
  • גושים – גבשושיות מוצקות וכואבות המופיעות מתחת לפני העור.
  • ציסטות – גבשושיות כואבות, מלאות מוגלה, המתפתחות מתחת לעור כתוצאה מדלקת העלולה להשאיר צלקות.

להרחבה באתר צלקות העור- על אקנה

הגורמים

שלושת הגורמים העיקריים להופעתם של פצעי האקנה הינם: ייצור חלב (שומן) ברמה מוגברת, תאי העור אשר מתים, נושרים ומגרים את זקיקי השיער והצטברות של חיידקים. כל אלה יחד או כל אחד בנפרד עלולים לגרום להיווצרות פקק רק. הפקק יכול להתנפח ולהיהפך ל"ראש לבן" או להיפתח אל פני העור ולהיהפך ל"ראש שחור".

מזון או לכלוך משפיעים במידה מועטה מאוד על היווצרותם של פצעי האקנה. למעשה שטיפת יתר של העור עלולה להחמיר את הופעת הפצעים, לעומת זאת להורמונים ולשינויים הורמונאליים ישנה השפעה ישירה על הופעתם.

בני נוער, נערות ונשים בסמוך לזמן המחזור, נשים בהריון ואנשים הנוטלים תרופות כגון קורטיזון, נמצאים במצב של שינוי הורמונאלי ולכן הופעת פצעי האקנה נפוצה יותר בקרבם. כמו כן, חשיפה של העור לחומרים שמנוניים, היסטוריה משפחתית וחיכוך ממושך של העור (על ידי טלפונים, קסדות, צווארון הדוק וכדומה) יכולים לגרום להופעת הפצעים.

טיפול באקנה

איזון הורמונאלי, איזון הפרשת השומן מבלוטות החלב וניקוי תאי העור המתים באופן עקבי, יעזרו למנוע הצטברות דלקת בזקיקי השערות ולהעלים את הפצעים.

  • פילינג – קילוף שכבת העור העליונה בעזרת חומרים טבעיים, כימיים או בעזרת אריג מחוספס.
  • הרג מקומי של חיידקים – מריחת תכשירים נוגדי חיידקים המכילים בנזואיל פראקסיד, משמידים את החיידקים המצטברים בנקבוביות ומונעים התפתחות של פצעים חדשים.
  • אנטיביוטיקה – מריחת משחה אנטיביוטית או נטילת כדורים אנטיביוטיים עוזרים להשמיד את החיידקים בנקבוביות העור.
  • טיפול משלב – מריחת ג'ל המכיל אנטיביוטיקה ובנזואיל פרוקסיד מוביל לשיפור רמת הטיפול.
  • טיפול הורמונאלי – כדורים המכילים אסטרוגן וטסטוסטרון מונעים הופעת אקנה בקרב נשים.
  • קרם רטינואידי – מריחת קרמים או נטילת כדורים המכילים רטינול (ויטמין A) עוזרים לאזן את מוות התאים ומונעים את הופעתם של פצעי הבגרות.
  • פוטותרפיה – טיפול חדשני המטפל בעזרת האור.
  • סבונים – שטיפת העור באמצעות סבונים המכילים חומרים טבעיים, כגון צמחים או שמנים אתריים לחיטוי וריכוך העור.

מניעת צלקות אקנה

אחת הבעיות הנפוצות הנילוות לפצעי האקנה היא הופעתן של צלקות על העור. גירוד וחיטוט פצעי האקנה באופן חוזר ונשנה עלול להוביל להצטלקות העור. קיימות מספר סוגי צלקות וברובן ניתן לטפל על ידי לייזר, פילינג, ניתוחי עור ועוד- להרחבה טיפול בצלקות אקנה באתר טיפול בצלקות scar.co.il

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן