סינוסיטיס, הנקרא גם דלקת גת, הוא מצב דלקתי שבו מעורבים אחד מארבעת זוגות הסינוסים אשר מקיפים את מערות האף. למרות שרוב המקרים של דלקות הגת מערבים יותר מסינוס אחד, הסינוס המקסילרי הוא הסינוס נפוץ ביותר עם הכי מקרי דלקות בתוכו, ואחריו הסינוס האתמואידלי, הסינוס הפרונטאלי והסינוס הספינואידלי.
כול סינוס מדופן בשכבה של תאי אפיתל אשר מייצרת ריר. במצב של שגרה, הריר לא מצטבר בתוך הסינוסים, אשר נשארים סטריליים למרות הקרבה שלהם למעברי האף המלאים בבקטריות.
כאשר הסינוס נחסם או שאר תאי הריסים לא מבצעים את עבודת הפינוי שלהם כמו שצריך או שהם לא קיימים, ההפרשה של הריר יכולה להצטבר, וכתוצאה מכך יווצרו תסמינים אופייניים לדלקת גת או הסינוסיטיס. הריר שנשמר בתוך הסינוס עלול להפוך למזוהם על ידי סוגים שונים של גורמים לדוגמת וירוסים, בקטריות ופטריות.
סינוסיטיס
סינוסיטיס משפיע באופן עצום על חלקים רחבים באוכלוסיית העולם ומוערך בכמעט מיליון ביקורים אצל רופא המשפחה בשנה, והוא גם הגורם האבחנתי החמישי אשר עבורו נרשמות תרופות אנטיביוטיות.
סינוסיטיס אקוטי מוגדר כסינוסיטיס שמתרחש עד תקופה של ארבע שבועות. הסינוסיטיס האקוטי מרכיב את מירב מקרי הסינוסיטיס. מירב המקרים מאובחנים בטיפול האמבולטורי והם מתרחשים בעיקר כתוצאה דלקת מקדימה של דרכי הנשימה העליונות.
מספר גוררים מזהמים ושאינם מזהמים יכולים לתרום לחסימה אקוטית של הסינוס עצמו או להפרעה בפעילות הפינוי של תאי הריסים. מצבים אלו עלולים להוליד סינוסיטיס. בין הגורמים שלא מזהמים ניתן למנות אלרגיות, גירויים כימיים ופגיעת לחץ אטמוספרי (לדוגמת תאונת צלילה).
מצבים של חולי, למשל גידולים בסינוסים עלולים ליצור חסימה של הסינוס. רוב המקרים של סינוסיטיס אקוטי מופיעים בעיקר לאחר מקרים של דלקות של דרכי הנשימה העליונות, ולעיתים יהיה זה לא פשוט עבור הצוות המטפל להבדיל בין השניים.
תסמינים
התסמינים השכיחים של סינוסיטיס כוללים גודש ונזילה מרובה מהאף, לחץ או כאב בפנים וכאבי ראש. הפרשה מוגלתית או הפרשה חסרת צבע מן האף מצביעה לרוב על סינוסיטיס שנגרם על יד בקטריה, אולם גם יכול הופיע בשלב המוקדם בזיהום ויראלי.
תסמינים נוספים שנחשבים כלליים יותר: שיעול, התעטשות וחום. כאבי שיניים שמתאפיינים בנוכחות ריח רע מן הפה, עלולים להופיע גם כן. בסינוסיטיס אקוטי, כאב סינוסיטי או לחץ עלול לערב את הסינוס (בעיקר את הסינוס המקסילרי) ויכול להיות חריף במצב שכיבה או התכופפות.
למרות שזה לא שכיח, מעורבות של הסינוסים האחרים כגון הסינוס הספנואידאלי או הסינוס האטמואידלי עלולים להופיע עם כאב חזק באזור המצח או מאחורי העין עם הקרנת כאב לאזור שמעל העורף.
אבחון
אחד מהמאפיינים הקליניים אשר עוזרים בקו המנחה האבחנתי וגם הטיפולי הוא זמן המחלה. מכיוון שסינוסיטיס אקוטי שנגרם על ידי בקטריה הוא איננו אופייני בחולים שבהם התסמינים התרחשו במשך פחות משבעה ימים.
המומחים ממליצים לקבל את האבחנה הזו עבור חולים שלהם "תסמינים קבועים", למשל תסמינים המתרחשים מעל 7 ימים במבוגרים או בין עשרה ימים לארבע עשר יום בקרב מבוגרים ומלווים על ידי הפרשה נוזלית מוגלתית מהאף.
השימוש ב-CT או סינוס רדיוגרפיה אינו מומלץ עבור מקרים שגרתיים, בעיקר בשלבים המוקדים של המחלה (בשבעת הימים הראשונים של המחלה). במקרים של סינוסיטיס כרוני או חוזר, השימוש ב-CT או ברדיוגרפיה הוא שכיח יותר.
טיפול
הגישה הראשונית הטיפולית לחולים שאובחנו עם סינוסיטיס היא להקל על ניקוז הסינוס הגדוש, על ידי תרופות משחררות גודש שניתנות באופן מקומי, שטיפת אף על ידי תמיסת מלח, או במקרים כרונים שימוש בגלוקוסטרואידים.
מבוגרים אשר לא יראו שיפור בתסמינים במשך שבעה ימים, ילדים שמצבם לא ישתפר בין עשרה לארבע ימים לאחר תחילת הטיפול, וגם חולים אשר יציגו תמונה קלינית קשה יותר, קרוב לוודאי שיקבלו טיפול אנטיביוטי. הטיפול האנטיביוטי יהיה לרוב אימפרי בהתחלה, לאחר מציאת הגורם בבדיקות מעבדה, טיפול קונקרטי יותר.