נשים בנות גיל הזהב חוות שינויים גופניים ובעיות רפואיות שחלקן אופייני לכלל בני גיל הזהב וחלקן הינו אופייני לנשים בגיל הזהב.
שמירה על אורח חיים בריא, דיאטה מאוזנת, פעילות גופנית והמנעות מעישון מהווה גורם משמעותי באיכות החיים ומניעת מחלות. להרחבה נוספת – בריאות גיל הזהב
אוסטאופורוזיס
אוסטיאופורוזיס או מחלת דלדול העצם משמעו איבוד מסת העצם, כתוצאה מכך העצמות הופכות לשבירות. בגופנו שני סוגי עצם: עצם קורטיקלית דחוסה המהווה כ- 80% ממסת העצם ועצם ספוגית שבה נמצאים כלי הדם ועצם המוח, המהווה כ- 20% ממסת העצם. שברים אוסטאופורטיים שכיחים בקרב נשים בגיל המעבר הפוגעים בעצם הספוגית בעיקר.
במהלך חיינו ישנו תהליך של בניית עצם והריסת העצם זהו תהליך הנקרא שיחלוף עצם. ברוב חיינו תהליך זה נעשה במקביל, בגיל ההתבגרות בניית העצם גוברת על הריסת העצם, אך בגיל הבלות היחס הוא הפוך, תהליך הריסת העצם גובר על תהליך בניית העצם, כתוצאה מכך ישנו איבוד רב של מסת העצם.
תוצאת דלדול העצם נובעת כתוצאה של הפסקת יצירת הורמון אסטרוגן והפרשתו, בעיקר בגיל הבלות. לאחר מספר שנים תהליך השיחלוף שב להיות ביחס שווה בין בניית עצם להריסת העצם, אך תהליך זה הופך איטי יותר, הגורם לדלדול העצם בגיל הזקנה בתהליך איטי.
ניתן לעכב את אובדן מסת עצם על ידי דיאטה מתאימה, התעמלות והימנעות מעישון, קפאין ואלכוהול. במקרים בהן נשים אובחנו שיש להן הידלדלות העצם יש להישמר מפני נפילות. במקרים מסוימים הרופא ישקול לתת טיפול תרופתי מתאים.
מחלות לב
לרוב אנו יודעים כי מחלות לב בקרב גברים היא שכיחה יותר, אך מצב זה משתנה עם גיל המעבר בנשים. עם הפסקת הפרשת הורמוני המין הנשיים מן השחלות עולה השכיחות למחלות לב אצל נשים ובגיל 65 לערך השכיחות משתווה לזו של הגברים ולעיתים אף עולה מזו של הגברים.
מחקרים מראים כי יש חשיבות לאסטרוגן למניעת מחלות לב, עם גיל המעבר יש ירידה בהורמון האסטרוגן בקרב נשים המביא לעלייה בשכיחות מחלות הלב. מחלות הלב נוצרות כתוצאה של חסימה של כלי הדם הכליליים האחראים לאספקת הדם לשרירי הלב. ככל שמתקדמת החסימה ישנו סיכון של אוטם שריר הלב.
נשים רבות מקבלות טיפול הורמונאלי חלופי במטרה להוריד את תחלואות הלב. לרוב נשים אלו נמצאות ברמת סיכון לחלות במחלת לב כתוצאה של תורשה, נשים הסובלות מיתר לחץ דם מהשמנת יתר או מאזן סוכרים לקוי.
נשים שעברו כריתת רחם יקבלו טיפול הורמונאלי חלופי של אסטרוגן, לעומתן נשים הנמצאות בסיכון גבוה לחלות במחלות לב יקבלו טיפול של אסטרוגן יחד עם פרוגסטרון. עם זאת חשוב להבין שנשים שאינן מקבלות טיפול הורמונאלי חלופי לא בהכרח יחלו במחלות לב כלילית. הטיפול ניתן באופן אינדיבידואלי בהתאם לממצאים של כל אישה ואישה ובשילוב של גורמים שונים אחרים.
ליקוי רצפת האגן
המונח תפקוד לקוי של רצפת האגן הינו מונח כללי המתאר מצבים בהם יש הפרעות בשליטה על מתן השתן והצואה, צניחת הרחם וכדומה.
לקוי רצפת האגן יכול להביא לשני מצבים: צניחה של החלק הקדמי יביאו לכך שאיברי בשלפוחית והשופכה יצנחו אל תוך הנרתיק ובמצב של נפילת החלק האחורי של רצפת האגן תהיה נפילה של הקיר האחורי של הנרתיק והרקטום. במצבים חמורים יותר יש נפילה של הרחם וצוואר הרחם.
רצפת האגן בנויה משרירים ורקמת חיבור המקנים לאברי האגן תמיכה שעליה הם נשענים. חולשת רצפת האגן נגרמת כתוצאה של לידות עם משקלי ילוד גבוהים, לידות קשות וטראומות גופניות, אלו יביאו להחלשות רקמת השרירים של רצפת האגן ולצניחה של איברים פנימיים.
מעבר לאי הנוחות, ליקויים ברצפת האגן מביאים לקושי במתן שתן, דליפת שתן במאמץ זיהומים בדרכי השתן, הפרעות במתן צואה, אי- שליטה על ההפרשות ומצב של צניחת רחם. חולשת רצפת האגן מחמירה במקביל להחלשות שריר רצפת האגן ומתגבר עם ההתקדמות בגיל.
חלק מהתופעות הנובעות מליקוי רצפת האגן או צניחת האיברים ניתנים לטיפול תרופתי, טיפול פיזיותרפי ובמקרים חמורים התערבות כירורגית. ניתן למנוע או להפחית את ליקוי רצפת האגן, תרגילים שונים לחיזוק השריריים הטבעתיים יביאו לחיזוק השרירים כגון שיטת פאולה.
בנוסף לכל אלה, יכולים להופיע גם כאבים ברצפת האגן, שעלולים להגרם בשל הפרעות בשרירים ובשלד וניתן לטפלם באמצעות ביופידבק ופיזיותרפיה.
כריתת רחם
כריתת רחם נעשית בדרך כירורגית ולרוב נכלל גם כריתת צוואר הרחם. כריתת הרחם בלבד נקראת תת שלמה – המשמעות היא שרק הרחם נכרת או שלמה הכוללת את הרחם וגם את צוואר הרחם. ניתן לכרות את הרחם בחיתוך בטני או דרך הנרתיק.
כריתת הרחם אינה מפסיקה את הפעילות ההורמונאלית בגוף, השחלות ממשיכות לתפקד וגורמות להפרשת הפרוגרסון והאסטרוגן. מחזור הווסת ממשיך להופיע וכולל את כל התופעות של לפני מחזור כגון רגישות בחזה ואף כאבים טרום מחזוריים אך אינו כולל את הדימום הווסתי.
ישנם מקרים בהם יש צורך בכריתת הטפולות, המשמעות היא כריתת החצוצרות והשחלות. בגיל המעבר כריתת החצוצרות יכולות להוביל גם לכריתת הרחם לצורך מניעה. רק במקרה של כריתת שתי השחלות יחדל ייצור של הורמוני המין הנשיים, מצב זה נקרא בלות כירורגית.
הסיבות לכריתת רחם הם: סרטן של רירית הרחם, סרטן צוואר הרחם, סרטן השחלות או החצוצרות, שרירניים ברחם הגורמים דימום או להגדלת הרחם, דלקות חוזרות באגן, המצאות רירית רחם מחוץ לרחם (אנדומטריאוזיס), צניחת הרחם לתוך הנרתיק ודימום רחמי חזק.
במידה ואין הוראות לאי מתן תרופות הורמונאליות או שכריתת הרחם בוצעה לא מנסיבות של סרטן ברחם יינתן טיפול הורמונאלי. הטיפול הינו נתינת אסטרוגן בלבד במטרה למנוע את הופעת סימני גיל המעבר ומניעת דלדול עצם ומניעת מחלות לב.
נשים מגיבות לכריתת הרחם והשחלות בצורה שונה, בהתאם למצבן המשפחתי, ההיסטוריה שהביאה לכריתת הרחם וכדומה. יש השמחות להפטר מהמקור לצרות וישנן המפתחות דיכאון כתהליך אבל על איבוד הנשיות והפוריות. הכנה לקראת הניתוח והבנת התהליך תורמים לתגובה טובה לאחר כריתת הרחם.