החשיפה לגלוטן, אשר הינו חלבון הנמצא בחיטה, נעשית באמצעות אכילת מזונות עשירים בשעורה, שיבולת שועל, כוסמין ודומיהם. הגלוטן, אשר הינו המרכיב העיקרי בלחם, למשל, נותן לו את המרקם האהוב והאלסטי. הטעם הרך והנימוח של הגלוטן, כמו גם טעמו המתוק והמזמין של הסוכר גורמים להתמכרות, אשר פעמים רבות, יוצאת משליטתו של האדם.
מעבר לכך, תעשיית המזון מוסיפה גלוטן וסוכר מעובדים ומזוקקים גם למזונות רבים ללא צורך, בכדי לגרום לצרכנים לשוב ולקנות מוצר זה. הגלוטן יכול להיות מוסף לאבקות מרק, ממרחים או סלטים שונים ועוד. גם הסוכר, נצרך בכמויות גדולות, מכוון את הצרכנים לצרוך ממנו שוב ושוב באמצעות עטיפות מפתות וטעמים מתוקים יותר ויותר.
מעבר למרכיב ההתמכרות, אחוז מסוים מהאוכלוסייה רגיש לגלוטן, אחרים מפתחים סוכרת, ובנוסף לערכם התזונתי הנמוך, אנשים נוספים בוחרים להוציא מרכיבים אלה מהתזונה. צעד קיצוני זה לכאורה, נראה קשה לאנשים אשר חיים בעולם השפע, ורגילים לאוכל זמין ומוכן אשר נמצא על מדפי המזון בחנויות באופן תמידי.
תסמיני ההתמכרות
הגלוטן גורם להיווצרות של מעין שכבה דבקית בדופן המעי. שכבה זו משבשת את ספיחת הנוזלים, ועלולה לגרום לעייפות לאחר ארוחות גדולות, נפיחות, גזים, עצירויות ובחילות. יש האומרים כי הגלוטן כמו גם הסוכר, אשר מספקים אנרגיה מידית לגוף, גורמים לדיכאון ותסכול, כאשר רמה זו יורדת. נפילת האנרגיה ורמות הסוכר, גורמת לחפש שוב סוכרים וגלוטן על מנת לעלות אותה לרמתה הגבוהה.
התמכרות לסוכר עלולה להתבטא ברמות סוכר גבוהות בדם, עד כדי התפרצות מחלת הסוכרת. סוכרת סמויה, אשר בה רמות הסוכר גבוהות מאד, אולם לא הגיעו לרמה בה תוגדר מחלה, הינו תהליך ארוך אשר לפעמים אורך שנים רבות. אנשים רבים שמים לב כי הם צורכים סוכרים ודברי מאפה בין הארוחות וכל מספר שעות, בכדי לספק תשוקה או צורך אחר, שאינו סיפוק רעב.
אבחון
הסכנה הגדולה בהתמכרות לגלוטן וסוכר, היא העלייה המהירה במשקל הגוף ובסיכון פוטנציאלי לסוכרת. אנשים אשר מרגישים כי משקל גופם גבוה כתוצאה מאכילת פחמימות ודגנים רבים, חייבים להוציא מרכיבים אלה מתזונתם. מעבר לכך, מודעות למרכיבי האוכל, וקריאת התוויות על שקיות המזון, מעורר אנשים רבים לחשיבה על המזון ומרכיביו ומטרות תעשיית המזון.
בעולם המערבי כולו, נחשפים אנשים לכמויות רבות של גלוטן וסוכר, כך שסביר להניח כי אנשים רבים התמכרו למרכיבים אלה. הרצון והיכולת לעורר שינוי בתזונה נתון לבחירתו של האדם. האבחון נעשה על פי התסמינים עליהם מספר האדם, קרי היעדר אנרגיה, או נפילות חדות באנרגיה במשך היום, נפיחות בבטן, רצון לאכילה מתמדת, בעיות שינה, השמנת יתר ובדיקות דם אשר מבטאות תמונה סוכרתית.
טיפול וגמילה
טיפולי הגמילה מבצקים וסוכרים יכולים להיעשות במכונים אשר מתמחים בכך, או באמצעות משמעת עצמית ותזונה קפדנית, כמו למשל החלטה על "חודש ללא סוכר". ההמלצה היא להיוועץ עם תזונאית, אשר תוכל לספק טיפים ועצות לגבי מזונות עשירים ובריאים יותר, אשר יוכלו לספק את אותה כמות אנרגיה, ללא מוטיב ההתמכרות. לפעמים הגמילה תוכל להיעשות באופן הדרגתי, כך שהסוכרים והגלוטן יישארו בתפריט, אולם במינונים מופחתים.
מטרת הטיפול היא להחזיר לגוף את האמונה בצריכת המינונים והתזונה המתאימים לו. טיפולי גמילה אשר נעשים במכוני הגמילה, מנסים לגמול את האדם, מעבר להיבט התזונתי, גם מהתשוקה לאכול את אותם מאכלים. הם מספקים תמיכה וליווי לאורך התהליך כולו. אנשים אשר נגמלו מדווחים על הרגשת ערנות ותחושה כללית טובה יותר, גם לאחר פרק זמן ארוך ללא סוכרים וגלוטן.
ראו גם:
התמכרויות אצל נשים