כשאנחנו נושמים, חלק מהאוויר מגיע גם למערכת העיכול ויוצא משם בדרכים מגוונות (פיהוק, שיהוק, נפיחות).
האדם פולט גזים באופן יומיומי, אך בכמויות זעירות שאיננו שמים לב אליהם, התופעה נהפכת לבעיה כאשר היא עולה על המידה הסטנדרטית ומפריעה לחיים תקינים של האדם.
אם הגז יצטבר במערכת העיכול, הוא יספח אליו גזים נוספים כגון מימן גופרתי שהוא האחראי לריח הלא נעים הנוצר מגזים. ישנם ארבעה סוגי גזים עיקריים הנכנסים לגוף – מימן, חמצן, חנקן, ו-Co2 (פחמן דו גופרתי), כולם נבדקו ואף מהם לא נמצא כמייצר את הריח האופייני לגזים הנפלטים מפי הטבעת.
למעט המימן הגופרתי שהגפרית בו היא התוספת שמטה את המאזניים ויוצרת את הריח הלא נעים.
גורמים לגזים
- אכילה מהירה מדי שבעקבותיה בלע האדם אוויר לתוך מערכת העיכול שלו והאוויר נתקע שם וספג מימן גופרתי.
- תוצר לוואי של מערכת העיכול: גזים יכולים להיות תוצאה של הריאקציה הכימית בין מזונות בסיסיים לחומציות של הקיבה, או של פליטת מימן גבוהה מהרגיל כתוצאה מקושי בעיכול מזון מסוים או שילוב מזונות מסוים שמקשה על עיכולם ביחד. למשל – מזון בסיסי ומזון חומצי דורשים דרכי עיכול שונות והפרשת חומרים שונים.האנזימים שאחראים על פירוק מזון בסיסי לא מגיבים טוב עם מזון חומצי וההיפך, ויגרמו לריאקציה שתפלוט כמות גז גדולה מהרגיל. למשל, הסובלים מאי סבילות למוצרי החלב (בשל אי סבילותם ללקטוז) ייצרו כמויות מימן גדולות יותר מאשר הרגיל.כמו כן, שילובים מסוימים של מזונות ידועים כבעייתיים כגון חמין וישנם מזונות מסוימים כגון משפחת הכרוב והקטניות שהם לבדם ידועים כמזונות המעלים את הסיכוי להיווצרות גזים.
- תסיסה של מזונות שלא עוכלו כנדרש במערכת העיכול: גוף האדם אינו מיועד לעכל כל מזון שמוכנס אליו, אך הוא מסוגל לעשות זאת. מזון שמוכנס אליו ואינו מיועד לו (הדבר יכול להשתנות מבן אדם לבן אדם בהתאם לאופי מערכת העיכול שלו), לא יתעכל במלואו וחלק ממנו יישאר במערכת העיכול ויתחיל לתסוס עקב הריאקציה עם חיידקי המעיים. מדובר בעיקר בפחמימות שלא עוכלו כראוי, ובמזון שלא נאכל בסדר הנכון ולכן לא התעכל במלואו ונשאר במעי.
הרחבה בנושא באתר גסטרו ישראל (מאמר בנושא גזים)
טיפול בגזים
דרכי הטיפול בבעיית הגזים תלויות בסיבות להיווצרותה ויכול להיות שיהיה צורך לנקוט בכמה דרכי טיפול על מנת לטפל בבעיה באופן מקיף. הרפואה הקונבנציונאלית מציעה כמה סוגי תרופות בהתאם, שתפקידן להמיס את בועות הגז.
בעוד שלאנשים מסוימים יתאימו יותר טבליות פחם פעיל, לאחרים יתאימו טבליות אנטי-קולינרגיות. במקרים בהם הגזים הם תופעה שמופיעה תמיד אחרי ארוחה, יש לבדוק לקיחת מנטרלי חומצה לפני הארוחה.
גזים – טיפול טבעי
הרפואה המשלימה מצד שני מציעה מגוון רחב של דרכי טיפול בבעיה. קודם כל יש לבדוק מי מהמזונות הוא המשפיע לרעה על האדם בדרך של ניסוי וטעייה ולשנות את התזונה בהתאם כדי לנטרל את מקור הבעיה.
במקביל, ישנם עזרים טבעיים שיטיבו את העיכול, ימנעו הישארות שאריות אוכל במעי (במידת האפשר) ויעזרו לשחרר גזים תקועים. צמחי מרפא כגון זעתר ונענע, מקלים על העיכול ומרגיעים את הבטן. חליטות מצמחים אלה וגם מתבלין הקימל, ידועות כמטיבות במצב זה. כמוסות לקטז לסובלים מאי סבילות ללקטוז וכמוסות פפאיה מקלות גם הן על העיכול.
לקיחת פרו-ביוטיקה באופן קבוע ומתמשך מגדילה את כמות החיידקים הידידותיים במערכת העיכול שאחראים על פירוק יעיל יותר של המזון. וכמו כן, תרגילים גופניים מסוימים מעסים את מערכת העיכול באופן שמקל על הגזים להשתחרר.
ראו גם:
דיזנטריה