התפתחות העובר במהלך ההריון

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

רעלת הריון

התפתחות העובר במהלך ההריוןבמשך תשעה חודשים מתפתח העובר ברחם האם, על אף העובדה כי רוב העוברים מתפתחים בצורה תקינה, לעיתים, חלות בעיות במהלך ההתפתחות העדינה של העובר ולעיתים אף מועברות מחלות גנטיות.

על מנת לבדוק את תקינות ההתפתחות של העובר במהלך תשעת החודשים, ישנם אמצעים רפואיים מתקדמים ובדיקות הריון לפי שלישים שיכולים להעיד על בעיות הקשורות בהתפתחות העובר בהתאם לשלבי ההריון השונים.

עיקר בדיקות ההריון מתבצעות בשני השלישים הראשונים של ההריון משום שאלה הם השלבים הקריטיים בהתפתחותו של העובר.

שליש ראשון – שבוע 5 עד 13

  • בדיקת דם – בדיקת דם עושים מספר פעמים במהלך ההריון על מנת לבדוק את נתוני מרכיבי הדם.
  • אולטרסאונד – בדיקת אולטרסאונד בהריון מאפשרת לבדוק את מיקומו של שק ההריון, פעימות הלב של העובר וכמו גם לקבוע במדויק את גיל העובר – עד השבוע ה- 13 של ההריון ניתן לקבוע בצורה מדויקת את גילו של העובר על ידי מדידה של אורך ראש עד עכוז (CRL).קביעת הגיל היא חשובה משום שזו יכולה להעיד על בעיות התפתחות בהמשך ההריון. בדיקת האולטרסאונד מאפשרת לבדוק ממצאים נוספים אשר יכולים להיות קריטיים בהתפתחות העובר, כמו ציסטות בשחלה או בחצוצרות, דימום וחשד למחלת סרטן הריוני.
  • בדיקת שקיפות עורפית – בדיקה זו בודקת את עובי העורף של העובר על מנת למצוא האם יש סיכון לתסמונת דאון, מתוך העובדה כי לבעלי תסמונת דאון יש עורף עבה יותר. בדיקה זו היא חלק מבדיקות סקר הגנטיות, כלומר, התוצאה היא סטטיסטית בלבד, ולא ניתן לקבוע בוודאות, כאשר, התשובה היא רמת הסיכון שבו העובר יכול ללקות בתסמונת דאון.

שליש שני – שבוע 14 עד 26

  • בדיקת חלבון עוברי – בדיקת סקר (סטטיסטיקה) הבודקת האם יש חשש להתפתחות מומים, כאשר הבדיקה יכולה לזהות כ 60% מהעוברים בעלי מומים כמו תסמונת דאון.
  • סקירת מערכות – בדיקה שמטרתה לבדוק כי התפתחות העובר תקינה וללא מומים. לכל הנשים ההרות מומלץ לעבור שתי סקירות, סקירה מוקדמת בין השבוע ה-15 לשבוע ה-17 וסקירה מאוחרת בין השבוע ה-19 לשבוע ה-25. בסקירת המערכות נבדקים היקף הראש, הבטן ועצם הירך, כמו גם, מספר כלי הדם בחבל הטבור, מיקומה של השלייה, גולגולת, מוח, מיקום האיברים הפנימיים וקיום עצמות גפיים. סקירת המערכות היא בדיקה חשובה אשר יכולה לסייע בגילוי של מומים.
  • דיקור מי שפיר – דיקור מי שפיר נעשה בדרך כלל בין השבוע ה 17 לשבוע 19. בדיקה זו מסייעת לאבחן מומים כרומוזומליים, מומים במערכת העצבים, ריאות ומחלות זיהומיות. הבדיקה נעשית באמצעות דיקור ואולטרסאונד, במהלכה נשאבים מי שפיר ונשלחים למעבדה.
  • העמסת סוכר – בדיקה זו, הנעשית בין השבוע ה 24 לשבוע ה 27 נועדה לבדוק האם ההריונית חולה בסוכרת הריון. במהלך הבדיקה יש לשתות מים עם 50 גרם גלוקוז ולאחריה בודקים את רמת הסוכר בדם. במידה והתוצאה היא מחוץ לטווח הנורמה, עושים בדיקה נוספת עם 100 גרם גלוקוז על מנת לקבוע בוודאות את רמת הסוכר בדם וזאת על מנת לשלול סכרת הריון, ובמידה והתגלתה סכרת הריונית יש לטפל בכך באמצעות דיאטה מיוחדת.

שליש שלישי – שבוע 27 עד 40

בשליש השלישי אשר מתחיל בשבוע 27 מתבצעת בדרך כלל בדיקת אולטרסאונד נוספת על מנת לקבוע את גודלו של העובר. כמו כן, נלקחים מדדים נוספים מהאם, כמו בדיקת דם ולחץ דם, על מנת לבדוק גם את מצבה הבריאותי של האם ולשלול רעלת הריון היכולה לסכן את בריאות האם והעובר.

במהלך ההריון לא בטוח שתצטרכי לבצע את כל הבדיקות הללו, ואולי אף ימליץ לך הרופא לעבור בדיקות נוספות. חשוב מאוד להתייעץ עם הרופא לגבי כל בדיקה שעלייך לעבור, לקבל את ההסבר המלא לגבי אופי כל בדיקה ולדאוג להיות במעקב בהתאם לשלבי ההריון.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: