בדיקת אולטרסאונד, הנקראת גם בדיקת סונר (או סונוגרפיה) היא אחת הבדיקות החשובות במהלך ההריון. זוהי בדיקת הדמיה שאינה פולשנית ואינה משתמשת בקרינה, אשר מאפשרת לעקוב אחר העובר בהיותו בתוך הרחם.
בזכות הבדיקה, ניתן לבחון את האנטומיה של העובר, לחפש תהליכים פתולוגיים ולאבחן בעיות המופיעות במהלך ההריון. בדיקת האולטרסאונד משתמשת בגלי קול, ולכן נחשבת לבטוחה יחסית, ומכיוון שאינה כוללת שימוש בקרינה ניתן לבצע אותה מספר פעמים על פי הצורך.
מטרות הבדיקה
המטרה העיקרית של בדיקת האולטרסאונד במהלך ההריון היא לבדוק את תקינות ההריון ובריאות העובר. לבדיקה זו מספר מטרות עיקריות:
- קביעת מספר העוברים – בדיקת האולטרסאונד מאפשרת לראות את כמות העוברים בשק ההריון ואת תקינותם.
- קביעת גיל ההריון – באמצעות בדיקת אולטרסאונד ניתן לקבוע את גיל ההריון, פרט חשוב ביותר בנוגע להמשך מעקב ההריון.
- בדיקת האנטומיה של העובר – באמצעות בדיקת אולטרסאונד ניתן לבדוק את תקינות המבנים האנטומיים של העובר, ולחפש מומים מולדים מסוגים שונים. בדיקות מתקדמות יותר, כמו סקירת מערכות או שקיפות עורפית מאפשרות לזהות באופן מדוייק מומים מולדים שונים, ועל פי תוצאות הבדיקה ניתן להחליט על המשך ההריון.
- הערכה של משקל העובר – בדיקת אולטרסאונד מאפשרת לרופאים גם להעריך מהו משקל העובר, פרט חשוב ביותר כאשר מדובר בהריון בסיכון.
- הערכת תקינות ההריון – באמצעות הבדיקה ניתן להעריך האם מדובר בהריון תקין ולדעת פרטים בנוגע לבריאותו של העובר. במהלך הבדיקה, הרופאים רואים את תנועות העובר, את צורת נשימתו, קצב הלב ופרטים נוספים המסייעים להם להעריך את תקינות ההריון ואת בריאות העובר.
איך מתבצעת בדיקת אולטרסאונד?
מכשיר האולטרסאונד הוא מכשיר אשר מספק תמונה של איברים פנימיים באמצעות שימוש בגלי קול. במהלך בדיקת האולטרסאונד, הרופא המבצע את הבדיקה משתמש במתמר אשר ממוקם מעל הרחם ובאמצעותו ניתן לצפות בעובר ובחלל הרחם.
את המתמר שמים בדרך כלל על ג'ל מיוחד, אשר מסייע למעבר גלי הקול ומשפר את איכות התמונה. דרך נוספת לביצוע בדיקת אולטרסאונד היא בגישה וגינלית, אשר מתבצעת על ידי הכנסת המתמר אל הנרתיק ומספקת תמונה טובה ומפורטת יותר של הרחם.
תוצאות בדיקת אולטרסאונד
ברוב המקרים, תוצאות בדיקת האולטרסאונד תקינות, והמשמעות היא שהעובר בריא ושההריון מתקדם בצורה תקינה. עם זאת, קיימים מקרים בהם הבדיקה אינה תקינה, וניתן לגלות באמצעותה מומים מולדים או סמנים אחרים המעידים על הפרעות בהתקדמות ההריון (כמו מיעוט מי שפיר) ומצבים נוספים.
כמה בדיקות מומלץ לעשות במהלך ההריון?
במהלך כל הריון, מומלץ לבצע 3-4 בדיקות אולטרסאונד, הכוללות:
- בדיקת אולטרסאונד ראשונית – מטרתה העיקרית היא לאשר את נוכחות ההריון ברחם, לבדוק את תקינות ההריון ולזהות דופק ראשוני. בדיקה זו מתבצעת בדרך כלל בגישה וגינלית ובאמצעותה מעריכים את גודל העובר, בודקים דופק עוברי (החל משבוע 7), מוודאים את מיקום העובר ואת תקינות שק ההריון.
- סקירת מערכות מוקדמת – בדיקה המתבצעת בשבועות 14-16 להריון, ובמהלכה סוקרים את גופו של העובר במטרה לוודא את תקינותו ולחפש מומים מבניים.
- סקירת מערכות מאוחרת – בדיקה המתבצעת בשבועות 18-22 להריון, ובמהלכה בודקים שוב את תקינותו האנטומית של העובר ואת התפתחותו. בדיקה זו מתחלקת לסקירה רגילה הנמצאת בסל הבריאות וכוללת איברים נבחרים, ולסקירה מורחבת אשר אינה כלולה בסל וכוללת בדיקה מלאה של כל איברי הגוף.
במקרים רבים, על פי גורמי סיכון והעדפות האישה, ניתן לבצע בדיקות נוספות כמו בדיקת שקיפות עורפית ובדיקות אולטרסאונד אחרות. עם זאת, ההמלצה הכללית היא לבצע בדיקת אולטרסאונד ראשונית ושתי סקירות מערכות, על מנת לוודא את תקינות ההריון ובריאות העובר.