כיום, בזכות הפיתוחים הרפואיים והטכנולוגיים, ישנו מגוון רחב-היקף של בדיקות אפקטיביות ומהירות. בדיקות אלו מסייעות לאבחן, לטפל ואף למנוע אי אילו מחלות ובעיות גופניות. בין היתר, ישנן בדיקות בהן נלקחת דגימת עור מהאזור הבעייתי, בדיקות שתן וצואה, משטחי גרון וכמובן, בדיקות דם. בקטגוריה אחרונה זו נכללת גם בדיקת העמסת סוכר.
בדיקה זו אינה בדיקת דם רגילה, הנמשכת דקות אחדות. מדובר בבדיקה ארוכה יחסית, הנפרשת על פני כמה שעות, ומיועדת לאבחון ערכי הסוכר במערכת הדם ובמערכות אחרות בגוף. בכדי שתוכלו לדעת מעט יותר אודות בדיקת העמסת סוכר, ריכזנו לפניכם מידע חיוני בנושא.
מהי בדיקת העמסת סוכר?
בדיקת העמסת סוכר, המכונה גם OGTT, הנה בדיקת דם שבאמצעותה ניתן לאבחן רמות גבוהות של סוכר בדם. בדרך כלל, בדיקה זו מסייעת לאבחן את מחלת הסוכרת על סוגיה השונים, אולם בדיקת העמסת סוכר מסייעת לאבחן גם מחלות הקשורות לבלוטת יותרת הכליה, חוסר איזון הורמונאלי ועוד.
במהלך הבדיקה, הנבדקים מקבלים תמצית מרוכזת של מי סוכר. במידה והמערכות בגוף עובדות כראוי, רמות הסוכר בגוף עולות עקב שתיית התמצית, אבל לאחר מכן הן יורדות, וחוזרות לערכים תקינים.
עם זאת, במידה ובמהלך הבדיקה ערכי הסוכר אינם יורדים, או אז הדבר עלול להצביע על בעיה בספיגת הסוכר והפרשת האינסולין, בעיות הורמונאליות וכדומה. בדיקת העמסת סוכר הנה בדיקה המסייעת לאבחון בלבד, ואינה מתבצעת לשם מעקב או טיפול.
קהל היעד של הבדיקה
בדיקת העמסת סוכר אינה בדיקה הנרשמת לכל אחד, אלא למספר קבוצות סיכון באוכלוסיה אשר נדרשות לבצע אותה. ראשית, בדיקה זו נחשבת לחובה על אנשים שיש להם קרובי משפחה מדרגה ראשונה שחלו או שהנם חולים בסוכרת. זאת, גם במידה ואחד הקרובים לקה במחלה בגיל מאוחר יחסית.
שנית, נשים בהיריון נדרשות לבצע את הבדיקה, מאחר ובמהלך תקופת ההיריון ניתן לפתח סוכרת היריון. מחלה זו אמנם נעלמת מעצמה בסיום ההיריון אבל עדיין דורשת טיפול מיוחד. בדרך כלל, מבצעים בדיקת העמסת סוכר בשבוע ה-24 להיריון.
במידה ונמצא בבדיקה זו ערכי סוכר גבוהים, יש לבצע בדיקת העמסת סוכר שנייה, ארוכה יותר. מעבר לכך, יש לבצע את הבדיקה גם כאשר לאישה היה סוכרת היריון בעבר, באם ילדה תינוק השוקל יותר מ-4 ק"ג ואם ילדה סבל מערכים נמוכים של סוכר, מיד לאחר הלידה.
מעבר לקבוצות סיכון אלו, בדיקת העמסת סוכר מתבצעת כאשר ישנו חשד כלשהו לסוכרת או למחלות אחרות המתבטאות בערכי סוכר גבוהים בדם. הבדיקה מתבצעת גם לתינוקות שיש חשש כי חלו בסוכרת של תינוקות. לרוב, בדיקה זו אינה נכללת בסל הבדיקות הרגיל, והרופא המטפל צריך לבקש אותה באופן מיוחד.
הליכי הבדיקה
מאחר וישנם שני סוגים של בדיקת העמסת סוכר, ההנחיות וההליכים של כל אחת הנם שונים. במידה ויש לבצע בדיקה של 50 גרם סוכר, אשר נחשבת לבדיקת הסקר השגרתית לסוכרת, ניתן לעשות את הבדיקה ללא צום. במהלך בדיקה זו יש לשתות תמיסה של 50 גרם סוכר, ולאחר שעה נלקח דם, בכדי לבחון את ערכי הסוכר.
במידה ובדיקה זו העלתה ממצאים גבוהים מן הנורמה, יש לבצע בדיקת העמסת סוכר של 100 גרם סוכר. לפני בדיקה זו יש לצום במשך לפחות 8 שעות, ומומלץ שלא לקיים דיאטות דלות סוכר, בכדי לא לעוות את התוצאות האובייקטיביות. את הבדיקה הזו מבצעים לאורך 3 שעות לפחות, כאשר במהלכה יש לשתות תמיסת סוכר מרוכזת, ונלקח דם בכל שעה על מנת לבחון את ערכי הסוכר לאחר מכן.
תוצאות הבדיקה
במרבית המקרים, ניתן לקבל את התוצאות עבור בדיקת העמסת סוכר כבר באותו היום. במידה והתוצאות העלו שני ערכים לא תקינים, אז יש לבחון את ההליך הטיפולי הנדרש. הטיפולים נקבעים בהתאם למצב הבריאותי והגופני של כל נבדק.