הנקה נכונה – איך עושים את זה?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הנקה נכונה

הנקה נכונההרבה מיתוסים ודיונים נוצרו במהלך השנים סביב נושא ההנקה, אך מהי הנקה נכונה?

אין ספק כי הנקה מספקת לתינוק את התזונה הרצויה לו ויוצרת קשר ראשוני בין האם לתינוק. להנקה יתרונות משמעותיים על פני הזנה אחרת, בעיקר מבחינת הפחתת הסיכוי להתפתחות מחלות אצל התינוק (בעיקר מחלות אף אוזן גרון), הפחתת בעיות עיכול והגנה על המערכת החיסונית של התינוק מפני וירוסים, חיידקים ומזהמים שונים.

חלב אם הוא נקי במיוחד ובעל ערכים תזונתיים גבוהים- הוא עשיר בחלבונים ובנוגדנים החיוניים להתפתחות מערכת החיסון. החלב מותאם לגמרי לצורכי התינוק ולכן אינו גורם לאלרגיות שמתבטאות בשלשולים, עצירות וכו'.

במקרים מסוימים בזמן ההנקה יכולה להיווצר דלקת בשדיים ולגרום לכאבים, חום גבוה, צמרמורות ועוד. כמו כן, אחד המצבים הנפוצים בקרב אמהות צעירות הוא פטמות סדוקות, שגורמות לכאבים ולאי נוחות ויש לצורך בטיפול והתייעצות רפואית.

כאשר לאם לא מתאפשר להניק או שהיא מעדיפה להימנע מכך מסיבות שונות, מומלץ לשאוב חלב אם ורק אם זה לא מתאפשר להאכיל את התינוק בתרכובת מזון לתינוקות.

משך תקופת הנקה

ארגוני הבריאות ממליצים על הנקה מלאה- ללא תוספים אחרים- במהלך חצי השנה הראשונה לחיי התינוק, והמשך הנקה עד גיל שנתיים בשילוב מזונות מוצקים.

ייצור החלב

פעולת היניקה של התינוק מעוררת עצבים בפטמה שמעודדות את ייצור ההורמון פרולקטין. הורמון זה גורם להמשך ייצור החלב.

הורמון האוקסיטוצין, שנוצר גם הוא כתוצאה מהיניקה, גורם להתכווצות הרקמה שסביב בלוטות החלב וכך מסייע לזרימת החלב אל הפטמות. הגוף מייצר חלב בכמות מותאמת לכמות החלב שהתינוק יונק. הוצאה תכופה של חלב, ולא משנה אם ביניקה או בשאיבה, מעודדת בהתאמה ייצור מוגבר של חלב.

תנוחת הנקה נכונה

הנקה נכונה דורשת סבלנות ומיומנות. כדאי לשבת עם גב ישר, להחזיק את התינוק כך שהוא פונה אל הבטן וכאשר הוא פותח את פיו להצמיד אותו בזריזות אל השד כך שסנטר התינוק נוגע כולו בשד והוא נושם בנוחות דרך אפו.

האראולה הוא האזור הכהה שמסביב לפטמות. מתחתיו נמצאים הסינוסים, בהם אצור החלב, ודרכם מגיע החלב אל הפטמה. על מנת שלסתות התינוק יפעילו את הסינוסים, אזור נרחב מהאראולה צריך להיות נתון בתוך פיו, ולא רק הפטמה.

ניתן לאחוז בשד כדי לסייע לתינוק. כאשר תינוק מוצץ רק את הפטמה יוצא מעט חלב וזה עלול לגרום לכאב. התינוק יתנתק לבד כשהוא אכל די צרכו, אך ניתן להציע לו את השד השני. בהנקה הבאה מומלץ להתחיל להניק עם השד השני. תפיסה לא נכונה של התינוק את השד או תנוחה לא נכונה יכולות להביא לבעיות עיכול כמו גזים אצל תינוקות או כאבי בטן.

תזונת האם בתקופת הנקה

בתקופת ההנקה האם צריכה לאכול היטב, מכל אבות המזון. זה לא הזמן להפחתה דרמטית במשקל, גם אם את ממהרת להיפטר מהעודפים מההריון. פעמים רבות המשקל פוחת בצורה הדרגתית במהלך חצי השנה שלאחר ההריון, בצורה מתונה שלא פוגעת באספקת החלב לתינוק.

חשוב להקפיד על רמות מתאימות של סידן, כיוון שהתינוק צורך מהאם סידן רב והיא עלולה להישאר עם חסרים ולפתח מחלות כמו אוסטופורוזיס, בעיות שיניים וכו'.

חשוב גם שהאם תצרוך ויטמינים C ו- B דרך המזון, וכן כמויות מספקות של ברזל, שחשוב לצורך ייצור החלב. בכל הנוגע לנושאר הצמחים בהריון ובהנקה, יש להימנע מאכילה או שתייה קבועה של צמחים הידועים כמייבשי חלב: מנטה, נענע, מרווה וזוטא.

פעילות גופנית בתקופת הנקה

פעילות גופנית מתונה יכולה לסייע בהפחתת המשקל העודף, לחזק את השרירים- שחלקם דרושים להנקה- ולשפר את התחושה הכללית. פעילויות מומלצות הן פעילויות אירוביות קלות (הליכה, שחיה, אופניים) וכן פעילויות כמו יוגה או פילאטיס שמסייעות לחיזוק אזורים שנחלשו בהריון. החזרה לפעילות צריכה להיות כחודש וחצי לאחר הלידה ולהתבצע בצורה מבוקרת ובהתאם לתחושה הגופנית.

ראו גם:
מיתוסים על הנקה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: