תקופת ההריון היא תקופה מלאה שינויים עבור האישה ההרה. ברגע שבו אישה נכנסת להריון, השיקולים אותם היא עושה בדרך כלל לגבי מה מתאים לגופה ומה לא, מסתבכים עם שיקול נוסף ובעל משקל גדול ביותר- טובתו של העובר.
חלק מהשינויים באורחות חייה של האישה ההרה נדרשים ממנה על ידי סמכויות רפואיות, אשר תומכות כמובן במחקרים ובידע שהצטבר במשך השנים.
כך למשל, מתבקשות הנשים להימנע לחלוטין מעישון בזמן ההריון (דבר המומלץ גם בלי קשר להריון, אך בנוסף ידוע שעישון עשוי להוביל להפלה, או ללידת תינוקות במשקל נמוך), להשתדל להימנע משתיית אלכוהול בהריון, להימנע מנטילת תרופות שונות (כמעט על כל תרופה שנמצאת בשוק מופיעה האזהרה שנשים בהריון חייבות להתייעץ ברופא לפני נטילת התרופה), לצמצם את כמות הקפאין, ועוד.
גם לאחר לידה, נשים רבות ממשיכות להיות מודעות לדיאטה שלהן, בעיקר הנשים המניקות. בעת הנקה, החומרים הנכנסים לגופה של האישה עוברים אל התינוק דרך החלב, ולכן נשים מניקות עדיין נדרשות להימנע מחומרים שעשויים לפגוע בתינוק הרך (אלכוהול, תרופות ועוד).
שימוש בצמחים
לצד החומרים אליהם מתייחסים בדרך כלל הרופאים, נשים רבות משתמשות בחיי היום יום שלהן גם בצמחים שונים, להם יכולה להיות השפעה על התפתחות ההריון, ועל ההנקה. חלק מהצמחים משמשים כצמחי מרפא (עבור נשים המקבלות טיפולים נטורופתיים, למשל), וחלק מהצמחים נמצאים בשימוש יומיומי כמזון, צמחי תבלין או חליטות תה.
ישנם צמחים המומלצים לצריכה בזמן הריון או הנקה, ועשויים גם לשפר את תחושותיה של האישה ולפתור בעיות שונות האופייניות לתקופת ההריון (כמו בחילות או אנמיה) ולתקופת ההנקה (כמו קוליק או "גזים" אצל התינוק). חשוב לציין, שנטורופתים ממליצים להתאים את הצמחים המומלצים לכל אישה לפי צרכיה האישיים, ולא להסתמך על המלצות כלליות.
חשוב לציין, שהצמחים המומלצים והאסורים בהריון, אינם בהכרח מומלצים או אסורים בהתאמה גם בתקופת ההנקה, ולהיפך.
שימוש בצמחים בזמן ההריון
ישנם צמחים אשר פועלים לחיזוק מערכות שונות בגוף האם והעובר, והם מומלצים לצריכה בזמן ההריון. הקורצף למשל מחזק את מערכות הלב, והדקורית ושן הארי מחזקים את הכבד. ישנם צמחים הנחשבים למונעי דימומים בשלבים מתקדמים של ההריון ומונעים הפלות מוקדמות כמו CRAMP.
הצמחים הנפוצים ביותר בשימוש בזמן ההריון הם הקמומיל והזנגוויל- לשניהם יש הן השפעות מרגיעות ומשפרות מצב רוח, והן השפעה טובה לטיפול בבחילות המאפיינות את השלבים הראשונים של ההריון.
יחד עם זאת, קיימים צמחים שעשויים לפגוע בהריון ובעובר, מכיוון שהם גורמים להתכווצויות או פעילות מוגברת של הרחם ועשויים להוביל להתפתחות צירים מוקדמים, ביניהם נמצאים הנענע והזעפרן. צמחים אחרים מכילים אנטיביוטיקה טבעית שעשויה לפוגע בהתפתחות העובר, כמו חותם הזהב והשבטבת.
שימוש בצמחים בעת הנקה
רוב הצמחים הטבעיים לא יכולים לגרום לנזק לבריאות התינוק או האם המניקה, אך יש לצמחים שונים השפעה על כמות החלב ואיכותו, ועל כן צריכה של צמחים שונים עשויה לפגוע בהנקה עצמה, ולהוביל למצב בו האם נאלצת להשתמש בתוספי מזון לתינוקות.
מרווה, נענע ומנטה הם הצמחים הידועים ביותר כ"מייבשי חלב". יש לציין שצמחים אלה ידועים כמייבשים באופן כללי, ולכן מומלצים לצריכה בעת צינון. לעומת זאת, הלואיזה נחשבת לצמח הגורם לייצור מוגבר של חלב, ומומלצת מאוד בזמן ההנקה.
צמחים כגון שומר וכורכום הם הידועים ביותר כבעלי השפעה חיובית על בעיית הגזים המאפיינת תינוקות בחודשי חייהם הראשונים. צמחים נפוצים בשימוש יומיומי המותרים לשימוש בעת הנקה הם הקמומיל, פסיפלורה, סרפד, עולש, לבנדר, רוזמרין, מליסה, קלנדולה ופטל.