דיקור סיני (אקופונקטורה) הפך לאחד הטיפולים האלטרנטיביים הפופולאריים בקרב שוחרי הרפואה המשלימה. סגולותיו ואיכויותיו נודעו זה מכבר לעולם המערבי שאימץ בחום את שיטות הטיפול המסורתיות שמבוססות על הרפואה הסינית עתיקת היומין.
התפיסה שבבסיס הרפואה הסינית בפרט והרפואה המשלימה בכלל הוא שיש קשר הדוק בין גוף ונפש, ואשר יש בעיות וחסימות נפשיות הן באות לידי ביטוי בבעיות שונות בגוף. מבעיות קלות כגון מיגרנה ועד למחלות כרוניות כגון סכרת וקוליטיס ואף מחלות סופניות וחשוכות מרפא.
דיקור סיני – טיפול שורש
מטרת הדיקור הסיני היא לשחרר חסימות בצ'קרות הלא הן מרכזי אנרגיה הנמצאים בגופנו לשם זרימת אנרגיה טובה יותר ולשם איזון הגוף. הרפואה משלימה אינה חסידה גדולה של תרופות כימיות שכן אלו פעמים רבות פותרות רק את הסימפטומים ולא את מקור הבעיה.
יתר על כן, לא רק שהן לא פותרות את מקור הבעיה, הן מפרות את האיזון של הגוף וגוררות בעיות נוספות המצריכות תרופות נוספות שלהן אותה השפעה. קרי, הפרת האיזון, פיצוי של הגוף על כך ובעקבות כך מחסור נוסף ובעיות נוספות במקום אחר בגוף.
התפיסה ההוליסטית המונחת בבסיס הרפואה הסינית היא שיש להתייחס לגוף כמכלול. אם משהו אחד נפגע הוא משפיע על המערכת כולה. על מנת להחזיר את הגוף לאיזון שיטת הטיפול המקובלת ברפואה הסינית היא דיקור סיני בשילוב עם צמחי מרפא וגם תזונה נכונה.
הדיקור עצמו נעשה באמצעות מחטים סטריליות שמוחדרות בעדינות בנקודות שונות בגוף. כל מי שהיה בחדרו של מדקר סיני ראה את מפת גוף האדם שעליו מסומנות אלפי נקודות כשכל נקודה מסמלת איבר או מרכז אנרגיה או פונקציה של הגוף. הדיקור הסיני יכול להיות כואב מאוד ולא כואב בכלל.
הדקירה עצמה היא לא זו שגורמת לכאב עצמו אלו רגישות הנקודות הנדקרות. יש אזורים בגוף שהם באופן כללי רגישים יותר לדוגמא אצבעות הידיים, אך זה תלוי גם במצב הגופני של האדם. אם לדוגמא למישהו יש בעיות בטחול, סביר להניח שיכאב לו בנקודה שמסמלת את הטחול בעת הדקירה יותר מאדם שאיננו סובל מבעיות בטחול.
דיקור סיני – על מהלך הטיפול:
טרם התחלת הדיקור, המדקר עורך שאלון שעוזר לו לקבל תמונה כללית על מצבו של המטופל. מה הביא אותו לטיפול, ממה הוא סובל, אילו תרופות הוא לוקח ומה הסימפטומים של הבעיה. מדקרים מסויימים נעזרים באבחון דרך הסתכלות על גלגל העין.
לאחר מכן יתחיל הטיפול עצמו שכרוך בשכיבה על מיטה טיפולית והחדרת מחטים מכפות הרגלים ועד לראש. לרוב הדקירה עצמה היא לא יותר מאשר עקצוץ קל למעט המקומות הרגישים במיוחד. דיקור סיני נעשה בכל חלקי הגוף לרבות הפנים, הקרקפת, ואזור המפשעות.
דיקור סיני מתאים לטיפול במחלות ובמצבים הרפואיים הבאים:
דיאטה
הריון
דיכאון אחרי לידה
תופעות גיל המעבר
בעיות פוריות
תסמונת קדם ויסתית
כאבי ראש
בחילות בוקר
צירים
אנדומטריוזיס
כולסטרול
אלרגיות
שפעת
לחץ דם
טסטוסטרון
השמנת יתר
גמילה מעישון ועוד.
מי רשאי לדקר?
רפואה סינית נלמדת במכללות השונות לרפואה משלימה ברחבי הארץ. המכללות הגדולות והמוכרות בהן לומדים דיקור סיני הן מדיסין, רידמן, מהות. הלימודים הם ארבע שנים וכוללים התמחות בצמחי מרפא, אנטומיה על פי הרפואה המערבית ואנטומיה על פי הרפואה הסינית, ארבעת היסודות השונים בגוף האדם והקשר שלהם לאישיות שלנו, מרכזי האנרגיה בגוף ושיטות טיפול שונות לרבות דיקור סיני וטווינה.
טווינה מבוססת אף היא על הרעיון של שחרור חסימות אנרגטיות על ידי הפעלת לחץ על נקודות רגישות אך זאת ללא דיקור או מחטים. לאלו שנרתעים ממחטים אך מעוניינים להיות מטופלים בשיטות של הרפואה הסינית, טווינה היא אופציה טובה שכן אין היא כרוכה בכאב בכלל.
בסוף לימודי רפואה משלימה נוסעים התלמידים לתקפות התנסות בסין ללמוד מקרוב את רזי הרפואה הסינית. הם משתלבים בבתי חולים ובמוסדות רפואיים שונים ולומדים את התורה מהרופאים המקומיים שעושים שימוש נרחב ברפואה המסורתית.