דיאפרגמה היא מכשיר המשמש כאמצעי למניעת הריון, נראה כמעין כובע קטן וקשיח אשר עשוי מגומי ומוכנס לנרתיק לפני קיום יחסי מין (מזכירה במראה שלה קונדום רחב וקצר יותר).
הדיאפרגמה מכסה את צוואר הרחם ועל ידי כך מונעת את חדירת הזרע לרחם ולחצוצרות בצורה פיזית. יעילות המכשיר במניעת הריון נעה בין 79-95% ותלויה בדבקות בשימוש במכשיר.
לצורך יעילות גבוהה יותר, לרוב ממלאים את הדיאפרגמה בחומר הקוטל הזרע. למרות זאת קיים עדיין 5% סיכון לכניסה להריון, גם כאשר השימוש במכשיר נעשה בצורה הנכונה והיעילה ביותר.
הדיאפרגמה אינה נחשבת לאמצעי מניעה שכיח במיוחד, ומרבית הנשים עדיין מעדיפות את השימוש במדבקה למניעת הריון, גלולות למניעת הריון, התקן תוך רחמי או קונדום.
דיאפרגמה – מאיפה מתחילים?
בכדי להתחיל להשתמש באמצעי מניעה זה, יש צורך לפנות לבדיקה אצל גניקולוג, זאת מכיוון שהדיאפרגמה מגיעה במספר גדלים (50-95 סנטימטר) וחייבת להיות מותאמת באופן מדויק לגודל צוואר הרחם והנרתיק של האישה.
הרופא/ה יחדירו מספר טבעות לבדוק את ההתאמה, הדיאפרגמה המתאימה תהיה זו שהאישה אינה תרגיש בנוכחותה אחרי ההחדרה. כאשר ההתאמה איננה טובה, האישה תחוש בחוסר נוחות וכמובן יעלה הסיכון לכניסה להריון.
לפני שימוש שוטף יש צורך בתרגול ההחדרה,כיוון שהליך זה יכול בתחילה להיות מעט מסורבל ולא נעים. לרוב ניתן להשתמש באותה דיאפרגמה במשך כשנתיים.
גורמים אשר יכולים לשנות את גודל הנרתיק וצוואר הרחם ומחייבים הערכה מחדש כוללים, עלייה או ירידה במשקל של לפחות 10 קילוגרם וחווית לידה נרתיקית.
כיצד משתמשים בדיאפרגמה?
לפני קיום יחסי מין, ממלאים את הכובעון בקוטל זרע עד בערך 2/3 מעומקו ומחדירים אותו לנרתיק. בכדי לוודא כי ההחדרה נעשתה בצורה נכונה יש צורך להרגיש את צוואר הרחם דרך הדיאפרגמה עצמה.
לאחר קיום יחסי מין יש צורך להשאיר את המכשיר במקומו במשך 6-8 שעות, בכדי לוודא בצורה מוחלטת כי זרע שלא "נקטל" לא יוכל לחדור את הצוואר. דבר נוסף אשר חשוב לבצע בכדי לשפר את יעילות האמצעי , הוא להימנע משימוש בחומרים שומניים מסוימים כגון חומרי סיכה, העלולים לפגוע באיכות המכשיר.
דיאפרגמה – יתרונות וחסרונות
יתרונות
- מומלץ לנשים אשר אינן יכולות או מעוניינות ליטול גלולות.
- בני זוג אשר אינם רוצים לעשות שימוש בקונדומים.
- אמצעי מניעה שהוא זול יחסית.
- שליטת האישה בלבד.
- גודלה קטן, ולכן ניתן לשאת אותה בתיק או בארנק לכל מקום.
- אפקטיבית בצורה מיידית.
- אינה מורגשת בעת קיום יחסי מין.
חסרונות
- קיום יחסי המין , מאבד מהספונטניות. אך ניתן להכניס את המכשיר גם מספר שעות לפני משגל.
- שיעור כשלונות יחסית גבוה, בהשוואה לגלולות וקונדומים.
- אינו מספק הגנה מפני מחלות מין מדבקות ואיידס.
- צורך בתרגול ההחדרה, לפני שימוש שוטף ופעיל במכשיר.
- לא ניתן להשתמש במכשיר בעת הדימום החודשי.
- מעלה את הסיכון לזיהומים חוזרים בדרכי השתן.
- השימוש בקוטל הזרע, יכול לגרות את הרקמות באיזור ולעלות את הסיכון להידבקות באיידס ומחלות מין אחרות.
מתי לא מומלץ להשתמש בדיאפרגמה?
- רגישות לגומי או לקוטלי זרע
- כאשר אישה אינה מרגישה בנוח להחדיר את המכשיר.
- כ- 6 שבועות לאחר לידה.
- כאשר אישה סובלת מדלקות חוזרות בדרכי השתן.
- ניתוחים גניקולוגיים או ביצוע הפלה בסמוך לזמן השימוש.
- שרירי אגן חלשים מאד.
- היסטוריה של תסמונת הלם רעלני – השימוש בדיפארגמה מעלה את הסיכון ללקות בתסמונת זו בצורה מינורית, אך עדיין אינו מומלצת לנשים אשר סבלו מבעיה זו בעבר.
להרחבה: טמפון למניעת איידס בנשים