שיטה מהפכנית להפחתת משקל אשר פותחה בשנות ה-60 על ידי ד"ר רוברט אטקינס, קרדיולוג אמריקאי. הדיאטה מבוססת על ההנחה כי אנשים בעלי משקל יתר צורכים פחמימות בכמות בלתי מבוקרת. גופנו מפרק פחמימות, חלבונים ושומנים, אך תחילה תינתן עדיפות לפירוק הפחמימות כשימוש "חומר גלם ראשוני" לאנרגיה.
באמצעות הפחתה בכמות הפחמימות וצריכה מוגברת של חלבונים ושומנים, גופנו בצורתו הטבעית מאבד משקל באמצעות פירוק מאגרי השומן. לדיאטה יתרונות נוספים כמו שמירה על משקל מאוזן, איכות חיים ומניעת מחלות
כיצד דיאטת אטקינס פועלת
הגבלה בצריכת פחמימות יוצרת מצב בו הגוף מפרק מאגרי שומן לחלקיקי סוכר, כחלק מתהליך אספקת האנרגיה לתאי הגוף. פעולה זו גורמת לתחושת שובע. במקרים מסוימים תופעה זו עלולה לגרום לתופעות כמו ריח חריף מהפה ועצירות.
כאשר צורכים ארוחה עשירה בפחמימות, הסוכר שמקורו בפחמימה חודר למערכת הדם. הורמון האינסולין מופרש במטרה לשמור על רמת סוכר תקינה בדם, הסוכר מועבר לכבד ולשריר בצורת גליקוגן. האינסולין למעשה הופך את הסוכר למאגרי שומן.
על פי תיאוריית אטקינס, כאשר הגוף מייצר כמויות גדולות של אינסולין במטרה להפחית את כמות הסוכר בדם, רקמות הגוף עלולות להפחית את תגובתן לאותו האינסולין, דבר הגורם לשלביה המוקדמים של מחלת הסוכרת.
במצב תקין צריכת פחמימות יומית צריכה להיות 40 גרם לכל היותר. כחלק מדיאטת אטקינס (דיאטה דלת פחמימות) מומלץ לצרוך כמות מקסימלית המסתכמת ב-20 גרם פחמימות ביום למשך שבועיים. יש המלצה לצרוך חלבונים ושומנים: בשר אדום, דגים, גבינות (מומלץ מגבינות דיאטטיות) וניתן לבשל באמצעות חמאה, מיונז ושמן זית. ההמלצה היא להימנע מפירות, אולם לשלב צריכת ויטמינים באמצעות טבליות.
בהמשך, צריכת הפחמימות מתאפשרת דרך מזון עתיר סיבים, אך ללא חלב, אורז לבן, לחם לבן, תפוחי אדמה, אולם ניתן להוסיף פירות וירקות כחלק מהתפריט. בנוסף, רצוי לשלב פעילות גופני כחלק משמירה על אורח חיים בריא.
השוואה עם דיאטות אחרות
- שומנים – ההבדל הבולט מצוי בצריכת השומנים. בדיאטות אחרות ממליצים למתן צריכת שומן רווי חמאה, עופות ובמקום ניתן לצרוך שמן זית וקנולה המכילים שומן בלתי רווי. דיאטת אטקינס לעומת זאת מאפשרת צריכת מגוון רחב של שומנים. אומגה 3 ואומגה 6 ניתן לצרוך חמאה.
- פחמימות – כחלק מדיאטת אטקינס, נדרשת ספירת הכמות הכוללת בגרמים של הפחמימה הניתנת לעיכול. פחמימות אשר אינם סיבים. דיאטות אחרות אינן מגבילות אכילה של ירקות ללא עמילן. צריכת הפחמימה נמדדת לפי מנות, שיטת מעקב הנחשבת לפשוטה יותר.
אטקינס – שלב ראשון
השלב הראשון של דיאטת אטקינס, מסתכם בתקופה של שבועיים. שלב זה מגביל את בחירת המזון ומאפשר בעיקרו אכילת חלבונים וירקות דלי סוכר.
- יתרונות – שלב זה משמש כנקודת התחלה יעילה על ידי אילוץ הגוף בהמרת הפחמימות לשומן, וכתוצאה מכך מגביר את ההפחתה במשקל. אנשים רבים טוענים כי שלב זה מסייע להם בתחילת תהליך ההרזיה ומשמם אותם כקפיצת מדרגה.
- חסרונות – דיאטת אטקינס לא מתאימה לכל אחד חרף ההגבלה הרבה. רבים מהמתחילים לא מצליחים לעמוד בפני המניעה.
בשלב ראשוני זה חלה הגבלה בצריכת פחמימות יומית ל- 20 גרם. מרבית המזונות עשירי החלבון כמו בשר, מאכלי ים, וביצים מכילים כמויות קטנות של פחמימה וחלקם אף ידועים בחסרונם. החלק הארי של הפחמימות בתזונה מקורו בירקות, לכן חשוב להקפיד על ספירת הפחמימות. 10 עד 15 גרם (לא כולל סיבים) צריכים להגיע מהירקות.
רוב הגבינות מכילות פחות מגרם פחמימה ב-28 גרם גבינה. דיאטת אטקינס מאפשר צריכה של 84-112 גרם. אנשים המתחילים תכנית אטקינס מוזהרים שלא לנסות לשלב גרסה דלת שומן. תכולת שומן נאותה היא חיונית להצלחה של הדיאטה. אטקינס ממליץ איזון של שומנים טבעיים, ללא שומן טראנס.
ראו גם:
מהי דיאטת האדם הקדמון?