כשחושבים על גיל המעבר, מיד חושבים גם על גלי חום, ואכן, גלי חום הם אחת התופעות השכיחות ביותר בקרב נשים שהגיעו לגיל המעבר, עד כדי כך ש-85% מכלל הנשים בגיל המעבר, חוו או חוות גלי חום בתדירות ורמת חומרה המשתנים בין אישה אחת לאחרת.
במאמר זה, נסקור את תופעת גלי החום בקרב נשים שהגיעו לגיל המעבר, נבחן את הגורמים לתופעה, ובעיקר נציג מספר עצות שתסייענה בהתמודדות עם גלי החום.
מהם גלי חום?
גלי חום, כאמור, הם אחד הסימפטומים של גיל המעבר המתרחשים עקב תנודות הורמונאליות המתרחשות בגיל זה. בהתקפה של גלי חום, שעלולה להתרחש בכל שעות היום והלילה, נוצרת תחושה פתאומית ואינטנסיבית של חום בפלג הגוף העליון, שלעיתים קדמו לו גם תסמינים נוספים.
תחילתה של התופעה כשנה- שנתיים לפני המחזור האחרון של האישה, והיא נמשכת בין 6 חודשים ל- 15 שנה. משך ותדירות גלי החום משתנים מאישה לאישה, יש נשים שסובלות מהתקפים מתונים של גלי חום לעיתים רחוקות, ויש שסובלות מגלי חום חמורים במשך מספר פעמים ביום.
תסמינים של גלי חום
אישה שחוותה גלי חום, תדע לזהות אותם מיד עם היווצרותם. בין התסמינים הנפוצים במקרה של גל חום מתקרב:
- תחושה פתאומית ועזה של חום בפנים, בצוואר, בפלג הגוף העליון, בזרועות ולפעמים בכל הגוף.
- דפיקות לב, דופק מהיר / לא סדיר.
- הזעה בשעות היום והלילה.
- צמרמורות קור.
- פנים וצוואר אדומים.
- קשיי שינה עקב התרבות גלי החום בלילה.
- כאבי ראש, חולשה, חרדה, תחושת מחנק.
- סחרחורות, בחילות.
הגורמים לגלי חום
הסיבה העיקרית להיווצרות גלי חום היא שינוי הורמונאלי המתרחש בתקופת גיל המעבר באופן טבעי, למרות שהוא עשוי להיות מושפע מאורח חיים ונטילת תרופות מסוימות. בעוד כל אישה תחווה את הסימפטומים של גיל המעבר בצורה שונה, ישנן נשים אשר נמצאות בסיכון גבוה יותר לגלי חום מאשר האחרות. בין הגורמים הנפוצים לגלי חום:
- ירידה ברמת האסטרוגן, שמשפיעה על ההיפותלמוס (חלק במוח שאחראי על חום הגוף, התיאבון, השינה ועוד) וגורמת לגוף להרגיש כאילו הוא מתחמם יתר על המידה, כך שנוצרת תחושה של גלי חום.
- מחלות מסוימות שגורמות לגלי חום כמו: סרטן, סוכרת, בלוטת התריס.
- נטילת תרופות מסוימות (כמו תרופות לאוסטיאופורוזיס, סרטן).
- לחץ, פאניקה, חרדה.
- הפרעות כמו זיהום, הזעת יתר, השמנה.
- צריכת מאכלים ומשקאות חמים.
- עישון סיגריות.
- צריכה לא מתונה של אלכוהול, קפאין, סוכר.
- נטילת כדורי דיאטה.
- מזג אוויר חם.
- טיפול הורמונאלי שאינו מתאים לגוף האישה ועוד.
התמודדות עם גלי חום
עבור נשים רבות, גלי החום בדרך כלל אינם דורשים טיפול אם אין הם משפיעים על אורח החיים, אך עבור נשים רבות אחרות, אשר רואות בגלי החום מטרד, קיימות לא מעט שיטות ודרכי טיפול כמו: שימוש בתרופות טבעיות, טיפול הורמונאלי, תרופות עם מרשם רופא ואמצעי מניעה טבעיים. להלן פירוט של דרכי טיפול עיקריות בגלי חום:
- מניעה: זיהוי ותיעוד הגורמים לגלי החום והימנעות משימוש בהם.
- שינויים בחיי היום יום: מקלחת לפני השינה, החזקת משקה קר בסמוך למיטה, הימנעות מסדיני משי או חומרים סינטטיים, תזונה נכונה ומאוזנת, לבישת בגדים קלילים, נשימה סרעפתית, פעילות גופנית קבועה, מדיטציה או פעילות מרגיעה אחרת.
- צריכת ויטמינים: מומלץ להגדיל צריכה של ויטמין E ו- B, חלבון סויה, יחד עם תוספי מזון ייעודיים.
- תרופות מרשם וטיפולים כירורגיים כמו טיפול הורמונאלי, מעכבי ספיגה של סרוטונין (נגד דיכאון), תרופות להורדת לחץ דם והתמודדות עם דיכאון.
לבסוף, הגורם העיקרי לגלי חום הוא חוסר איזון הורמונאלי טבעי. על כן, ביצוע שינויים פשוטים במהלך ואורח החיים, עשוי לסייע להשתלט על גלי החום, להתמודד איתם ואולי אפילו למנוע אותם. על מנת לעשות זאת: מומלץ להימנע מגורמי הסיכון שהוזכרו לעיל כמו עישון, השמנת יתר, צריכת מוגברת של אלכוהול וקפאין, אכילת מאכלים חמים או חריפים ועוד.
כמו כן, חשוב להימנע מלחצים משפחתיים, חובות וכדומה. יש לתכנן טוב יותר את לוח הזמנים ביום, להספיק מטלות ופגישות, ובעיקר, לחייך ולהיות רגועים.