אי-פוריות מוגדרת כחוסר ההצלחה של זוג לקלוט הריון לאחר שנה אחת של קיום יחסי מין לא מוגנים. אי פוריות משפיע בערך על כ-6 מיליון אנשים בארצות הברית, בערך 10% מהגברים והנשים בגיל הפריון. אי פוריות משפיעה על גברים ונשים באופן שווה.
סיבות לאי-פוריות
פוריות האישה: האישה מבייצת ומשחררת ביצה מהביציות מהשחלות שלה אשר עושים את דרכם דרך צינור השחלה לרחם.
פוריות הגבר: הגבר מייצר את הזרע. באופן תקין הפגישה בין הביצית לזרע מתרחשת באמפולה, בערך בסוף צינור השחלה.
אי פוריות מתרחשת במצבים שבהם המהלך הזה לא קורה. מקור הבעיה יכול להיות הן אצל האישה או אצל הגבר ולפעמים אצל שניהם.
הסיבה האקוטית של אי פוריות עלולה להיות שלא להחשף בגלל הבעיה שיכולה להיות מכיוון הביצה או הזרע עצמם או אם העובר לא מוסגל לבצע השתלה לתוך הרחם.
דלקות של אגן הירכיים
מחלות מין, למשל כלמידיה וזיבה, עלולת להיות להוביל למחלות של אגן הירכיים והוביל לפגיעה בצינור השחלה. פגיעה כזו בצינור השחלה בהחלט עלולה להוביל לתוצאה של פגיעה בפוריות ( להרחבה: מחלות מין והקשר שלהן לפגיעה בפוריות)
אנדומטריוזיס
אנדומטריוזיס הוא מצב נוסף שעלול להוביל לאי-פוריות. מדובר במצב של דלקת של הדופן הפנימית או תאי הרירית של הרחם. חולה שבמשפחתו היסטוריה לאנדומטריוזיס היא בסיכום גבוה יותר לחלות במחלה ולהיות חשופה יותר לאי פוריות.
גורמים סביבתיים וגורמים הקשורים לעבודה
מספר גורמים סביבתיים עלולים להוביל לאי-פוריות למשל על ידי הורדת ריכוז הזרע אצל בגברים. חשיפה למתכת או מתכות רעילות אחרות וחומרי הדברה למניהם עלולים להוביל גם הם לאי-פוריות. גורמים אחרים שעלולים אשר מובילים לאי-פוריות: חשיפה מרובה לחום, אולטרא-סאונד, קרינת מיקרוגל.
עישון וצריכת סמים
עישון עלול לגורם לאי פוריות גם אצל גברים וגם אצל נשים. מספר ניסויים אשר בוצעו בבעלי חיים הראו קשר בין ניקוטין לחסימה ביצור הזרעים וירידה בגודלם של האשכים. אצל נשים, טבק גורם לשינויים ברירית צוואר דבר המשפיעה של הדרך של הזרע להגיע לביצה, ומוביל למצב של אי פריון.
מריחאונה היא גורם נוסף העלול לגרום לאי-פוריות. אצל השנים מריחואנה משבשת ביוץ ובכך "תורמות" לאי-פוריות, ואצל הגברים שימוש במריחואנה עלול בפגוע באיכות ובספירת הזרע, וכתוצאה מכך, עלול לפגום בפוריות.
הרואין, קוקאין וקראק עלולים גם הם לתוצאה דומה ובנוסף הם גם מעלים את הסיכון לחלות במחלות מין, איידס למשל, אשר מעלים את הסיכון לחלות במחלות מין, ובכך המעגל חוזר על עצמו- סיכון גבוה יותר למחלות של אגן הירכיים ושל אברי המין ובכך עלייה בסיכוי למצב של אי-פוריות.
הטיפול באי פוריות
טיפולי פוריות מאוד תלוי באתיאולוגיה או לסיבה שבגללה הושג המצב הזה. ישנם טיפולים אשר יהיו מושלבים.
טיפול הורמונלי, הוא סוג אחד של טיפול שבא להשלים את התהליך של יצור הביצית או הזרע או דופן צוואר הרחם אצל נשים או גברים שאצלם יהיה חוסר בדברים הללו עקב חוסר בהורמונים (אסטרוגן או פרוגסטרון אצל האישה וטסטוסטרון אצל הגבר).
במידה וישנה בעיה אנטומית באברי המין, אז יהיה כירורגי. אם שני אלו לא באים בחשבון או לא מתאימים, אז אפשר ללכת לכיוון הפריה חוץ גופית. בכל מקרה בכול יעוץ להריון וסיבות אי פריון חשוב שתשקלנה שלל האופציות.