לידה – שלבי הלידה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

לידה - שלבי הלידה

לידה - שלבי הלידהתהליך הלידה – שלב אחר שלב, מרגע הצירים, הלידה  ועד משכב לידה.

רגע האמת מגיע, הלידה. תינוקך שבמהלך 38 שבועות לערך  גדל בבטנך יוצא אל אוויר העולם.

תהליך הלידה הוא הרגע הגדול, התרגשות ומתח לקראת רגע זה מלווים אותך בערבוביה. הכרת תהליך הלידה מפחיתה את המתח הרב שעלול להצטבר ככל שהמועד מתקדם. קורס הכנה ללידה מכין אותך לקראתו ומפגיש אותך עם מושגי הלידה, הרפיה, ציר לחץ, כיצד ללחוץ ומתי לנשום.

סיור בחדר הלידה, אף  הוא מרגיע, שם תוכלי לשאול שאלות ולברר על מדיניות בית חולים בנושאים השונים. בעת ההמתנה לקראת לידה תוכלי לחשוב על תוכנית הלידה ולהכין את תיק שתיקחי עימך לבית החולים. להרחבה בנושא: שאלות נפוצות וחששות לפני הלידה

אם הינך עובדת במשרה חלקית או מלאה זכרי לבדוק ולדרוש את זכויות נשים בהריון ולידה

נהוג לחלק את הלידה לארבעה שלבים:

תחילת הלידה – השלב הראשון

השלב הראשון של הלידה מתחיל עם קבלת הציר הראשון ומסתיים כאשר יש פתיחה של 3 ס"מ. שלב זה מכונה גם שלב הפתיחה, בו צוואר הרחם מתחיל להיפתח או להתרחב.

הפתיחה מלווה בצירים, שהם ההתכווצויות של הרחם, אך  הם שונים מצירים המדומים שאולי חשת בשלב השני של ההריון הנקראים צירי ברקסטון היקס.

בשונה מהצירים המדומים, צירים אלו יותר חזקים, בדרך כלל הם מתחילים מהגב ועוברים אל הבטן. תחילה הצירים אינם סדירים ועם הזמן הצירים הופכים לתכופים, חזקים וארוכים יותר ובעלי מרווחי זמן קבועים.

נהוג לחלק את השלב הראשון לשלושה חלקים.

  • החלק הראשון הוא השלב הלאטנטי, נקרא גם השלב הסמוי. שלב זה כולל את הצירים הראשונים, לרוב יהיו אלו צירים לא סדירים, שלב זה יכול להיות ארוך ולהמשך זמן מה. תכיפות הצירים יהיו בין 3 עד 20 דקות לערך בין ציר לציר, ומשך הצירים יהיו בין 20 ל – 40 שניות. צוואר הרחם שלאורך כל ההריון היה בעל שני סוגרים: פנימי וחיצוני, מתחיל ללחוץ כלפי מטה, בתחילה התהליך צוואר הרחם  נפתח או  נמחק, בשלב ההלאטנטי יסתיים שיושג  פתיחה של 3 ס"מ.

רגע האמת מגיע, הצירים מגיעים ומפעם לפעם הם חזקים יותר והופכים להיות בתדירות קבועה. מומלץ לנסוע  לבית חולים כאשר  הזמן בין ציר אחד לשני הוא חמש דקות ומטה. במקרים אחרים יתכן שירדו מים או שיהיה דימום. עם הגיעך תעבירי בדיקת שתן, בדיקת דם, חיבור למוניטור והרופא או המיילדת יבדקו בדיקה פנימית את מצב צוואר הרחם, שהוא למעשה המדד העיקרי לבדיקת מצב הלידה.

בנוסף יבדקו את מצג התינוק, למעשה בבדיקה זו ינסו לחוש איזה חלק של התינוק ממוקם קרוב לפתח ויבדקו את גובהו של הראש ביחס לפתח האגן. בשני צידי האגן ישנן בליטות הנקראות ספינות, המהוות את החלק הצר ביותר באגן. המדידה היא ביחס לספינות, כשנקודת ה- 0 מסמלת את המעבר הצר.

לדוגמה התקדמות התינוק בספינות מציינות את מצב הלידה, שמינוס שלוש מציין שזהו שלב התחלתי לפני מעבר הצר, בעוד ספינה 1 מציין שקודקוד הראש נמצא בתעלת הלידה וספינה 3 הראש כולו נמצא בתעלת הלידה.

  • החלק השני של שלב זה הוא השלב האקטיבי. הצירים מתחזקים והופכים ארוכים יותר. את ממרגישה צורך לדחוף, אך זהו הזמן לתרגל את ההרפיה והנשימות שלמדת. צוואר הרחם יפתח עד ל -7  ס"מ. בזמן זה אורך הצירים יהיו 60 שניות עד 90 שניות וההפסקה בין ציר לציר יהיה 2 עד 4 דקות.
  • החלק השלישי של השלב הראשון הוא שלב המעבר זהו למעשה החלק המכאיב. ההתכווצויות נמשכות בין דקה לדקה וחצי ובין התכווצות אחת למשניה יש הפסקה של חצי דקה עד דקה. בשלב זה תצטרכי להרפות, עד שצוואר הרחם יפתח לגמרי ויתמזג עם הרחם.

הלידה – השלב השני

שלב זה מתחיל מרגע שהושגה פתיחה של 10 ס"מ שהיא פתיחה מלאה, זהו השלב שהתינוק יוצא אל העולם. בתחילת השלב ראשו של התינוק יורד למטה, יתכן שתחושי בחילות והקאות, תחושה שכיחה שלרוב מסמלת על פתיחה גמורה.

שלב זה הוא הרגע הדרמתי שבו יש לחץ לדחוף ולעזור לתינוק לצאת, למעשה את דוחפת את התינוק החוצה. בשלב זה תחושי לחץ ללחוץ, אך חשוב להישמע להוראות הרופא והמיילדת.

במקרה שניתן לך אפידורל, יתכן שלא תרגישי את הציירים והרופא ידריך אותך מתי ללחוץ על פי המוניטור. זמן הלחיצות הם בעת בצירים לכן חשוב ללחוץ לחיצה ארוכה, בין ציר לציר תוכלי לנשום, לנוח ולאגור כוחות חדשים. שלב זה יכול להימשך שעתיים לערך.

יתכן שבשלב זה אם יהיה צורך בחתך החיץ יעשו זאת על מנת לקצר את הלידה. חתך החיץ נעשה במידה ויש חשש כי יווצר קרע בנרתיק בעת יציאת התינוק. עשית החתך מבטיח כי התינוק יוכל לצאת מבלי שייווצר קרע שאינו מבוקר בנרתיק.

ניתן לראות את ראשו של התינוק בזמן שגופו נמצא בתעלת הלידה. בשלב זה הריאות נמצאות בתעלת הלידה, הראות נסחטות מהמים הנמצאים בתוכם. המיילדת תנקה את פיו ואפו מהנוזלים שהצטברו. בציר הבא לחיצה נוספת תסייע לרופא למשוך את ראשו כלפי מטה ולשחרר כתף אחת, לאחריה את השנייה  ויציאת התינוק, מזל טוב.

זהו כבר כמעט הכל מאחורינו, כעת התינוק מחובר בחבל הטבור לשליה הנמצאת ברחם, תוכלי לבקש שיניחו אותו על בטנך, ניתן בשלב זה לנגב אותו ממי השפיר, מהדם  ומהרייר העוטף אותו. תוכלי ללטף ולדבר אליו.

ביצוע חיתוך חבל הטבור יעשה לערך עד דקה לאחר הלידה.  על חבל הטבור המיילדת תניח שני פלסטיקים המשמשים כצבתות בקרבת הבטן ותחתוך בניהם. ניתוק חבל הטבור מפסיק את אספקת החמצן של התינוק ולמעשה התינוק מוציא את בכיו הראשון שהוא  למעשה הנשימה הראשונה שלו.

סוף הלידה  – השלב השלישי

שלב השלישי הוא פליטת השליה, לרוב השליה משתחררת מעצמה. בשלב זה יתכן שהצירים יהיו חזקים יותר, המיילדת יכולה ללחוץ על הבטן על מנת לעזור להשתחררות השלייה. המיילדת תוודא כי השלייה יצאה בשלמותה.

במקרה שכן, הלידה הסתיימה. כעת תמתיני כעוד שעתיים בחדר הלידה להשגחה נוספת, מחשש לדימום  הנובעים מקרעים או מפציעה בעת הלידה. בשעותיו הראשונות התינוק עירני, זהו הזמן להתוודות אליו להניק אותו בפעם הראשונה.

משכב לידה – השלב הרביעי

השלב הרביעי  מתרחש מרגע צאת השליה ועד שישה שבועות לערך אחר הלידה. שלב זה נקרא פוסטפרטום ויש המכנים אותו משכב לידה. מבחינה פיזית, מתחיל תהליך בו האם חוזרת למצב שלפני הלידה, הרחם מתכווץ ומתנקה משרידי ההריון, המופיעים כהפרשה מהנרתיק.

מבחינה נפשית הצורך להתרגל לחיים חדשים, לנוהל חיים חדשים, במקביל יתכנו אף סיבוכי לידה או שינויים במצב הרוח (כמו חוסר חשק לקיים יחסי מין לאחר הלידה, ובמקרים קשים סיבוכים לאחר הלידה כמו דימומים, זיהומים, דיכאון או פוסט טראומה אחרי לידה). חשוב לזכור שתקופה זו היא קשה ויש צורך להתרגל לתינוק ולסדר יום חדש.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: