סרטן ריאות נחשב לאחד מהסרטנים הקטלניים והנפוצים ביותר, לרוב הוא מאובחן בשלב יחסית מאוחר עובדה המסבירה מדוע הוא כה קטלני. בקרב כלל הסרטנים, הוא נמצא במקום הראשון כגורם המוות בקרב גברים ובמקום השלישי בקרב נשים.
בישראל שכיחות סרטן הריאות היא במקום השלישי, אחרי סרטן מעי גס ושד. בין 1200-1400 חולים חדשים מאובחנים מדי שנה, כאשר מרביתם מעל גיל 40. בעבר מחלה זו הייתה נפוצה יותר בקרב גברים, אך בעשורים האחרונים השכיחות נוטה להשתוות בין אוכלוסיית הנשים והגברים, עקב העלייה במספר הנשים אשר מעשנות.
מהם הגורמים לסרטן ריאות?
שכיחות הסרטן בעלייה מתמדת, בעיקר בשל הקשר בין המחלה לבין עישון, כ-75% ממקרי סרטן הריאות מאובחנים בקרב מעשנים.
משך זמן העישון עומד בקשר ישיר לעלייה בסיכון ללקות בסרטן ריאות. כלומר הסיכון גבוה יותר אצל אדם אשר עישן במשך 40 שנה מאשר בן אדם אשר עישן רק כשלושים שנה, התחלת עישון לפני גיל 15 מכפילה את הסיכון גם כן. בסיגרים, סיגריות, מקטרות וכו' נמצאים רעלנים רבים אשר חלקם נחשבים למסרטנים, לכן גם עישון פאסיבי יעלה את הסיכון.
גורמי סיכון נוספים לסרטן הריאה:
- היחשפות לגז הראדון – גז רעיל אשר נוצר באופן טבעי, לעיתים ניתן למצוא אותו בבתים, הוא גורם לנזק ברקמת הריאות, הנזק רב יותר באוכלוסיה מעשנת הנחשפת לגז.
- חומרים תעשייתים – כגון אסבסט, ניקל כרומיום.
- זיהום אוויר.
- גיל – מעל גיל 65 הסיכון עולה בצורה משמעותית
- היסטוריה אישית ומשפחתית של סרטן ריאות.
סוגי סרטן ריאות
קיימים מספר דרכים בהם ניתן לקטלג את סוגי סרטן הריאות, כאשר הדרך העיקרית היא באמצעות צורת התאים:
- תאים קטנים – (small cell lung carcinoma) מהווים בערך כ-15% מסרטני הריאות. נוטים להתפשט במהירות אך מגיבים היטב לטיפול כימותרפי. הקשר בין סוג סרטן זה לעישון הוא קרוב מאד.
- תאים לא קטנים – (non-small lung carcinoma) מהווים את מרבית סרטני הריאה (85%) ומחולקים למספר קבוצות בתוך קטגוריה זו. סרטנים אלו נוטים להתפשט בצורה יותר איטית אך מאידך מגיבים פחות טוב לטיפולים כימותרפיים.
סרטן הריאה – תסמינים
כנזכר, מרבית תסמיני סרטן ריאות מתחילים בשלב יחסית מאוחר וכוללים:
- קוצר נשימה.
- שיעול ממושך, שלעיתים מלווה בהפרשה דמית.
- כאב קבוע בחזה.
- ירידה במשקל ללא שינויי תזונה.
- דלקת ריאות חוזרת.
תופעה נוספת אשר נפוצה היא סימפטומים הנובעים מהימצאות הגידול בגוף ומחומרים מסוימים אשר הוא משחרר, אך הם אינם קשורים לאופי הגידול עצמו. תסמינים אלו נקראים פארא-נאופלסטיים, מונח האומר כי הם נמצאים "סביב" הגידול. לכל סוג של סרטן ריאות יש תסמינים כאלו היותר מאופיינים לו, הנפוצים יותר כוללים:
- הפרעות במאזן הסידן בגוף עקב שיחרור מופרז של הורמונים מסוימים.
- הפרעות במאזן הנתרן בגוף .
- חולשת שרירים – "סינדרום למברט איטון".
איך מאבחנים סרטן ריאות?
אבחון הסרטן הוא לרוב על פי תלונות גופניות, המלוות בבדיקות הדמייה כגון צילום חזה ובדיקת CT. כאשר יש צורך בלקיחת ביופסיה, לעיתים קיים צורך בשימוש בבדיקה הנקראת ברונכוסקופיה, בה מוכנס סיב אופטי לקנה הנשימה ועל ידי כך ניתן להגיע עם הסיב לרקמות מסוימות של הריאה.
אם מיקום הגידול לא מאפשר מעבר דרך קנה הנשימה והסימפונות, יתכן הצורך בשאיבה באמצעות מחט או בפרוצדורות ניתוחיות פולשניות יותר.
הטיפול תלוי במספר גורמים:
- סוג הסרטן.
- גודלו.
- המצב הגרורתי.
בשלבים מוקדמים יותר אפשרויות ניתוחיות עומדות על הפרק, לעיתים בשילוב עם טיפול כימותרפי או/ והקרנות. בשלבים מאוחרים יותר של גילוי, לא תמיד תהיה אפשרות לנתח. גרורות לרוב נוטות להתפשט לבלוטות הלימפה, מוח ועצמות.
מידע נוסף: