מערכת הרבייה הנשית כוללת את השחלות, החצוצרות, הרחם, הנרתיק והפות. גיל ההתבגרות מאופיין בין היתר בתהליך הבשלת המאפיינים המיניים, כאשר תחילת דימום הוסת מצביעה על צעד בתהליך זה.
וסת נורמאלית היא מחזור דם חודשי הזורם אל הנרתיק, כאשר השחלה של ביצית מופרית ללא התרחשות היריון. וסת אינה סמן לביוץ, אלא לעובדה כי הבקרות ההורמונאליות והתגובות של מערכת הרבייה עובדות. המחזור החודשי התקין מתרחש אחת לחודש מגיל ההתבגרות עד גיל המעבר, אלא אם כן הוא נקטע באמצעות היריון.
אך למרות שהחמצת וסת מעידה בדרך כלל על תחילת היריון, האיחור עשוי אף לנבוע כתוצאה ממספר גורמים ותנאים אחרים. מחזור חודשי עשוי להופיע באופן שאינו סדיר, המאופיין אף בדילוגים, בשנים הראשונות לאחר הופעת הוסת הראשונה, ובתקופה שלפני גיל המעבר.
הסיבות לאיחור במחזור
הסיבות לאיחור במחזור נובעות ממגוון רחב של תנאים פיסיים ורגשיים אשר נעים בין מתח נפשי לבין אורח חיים ומחלות נדירות וקשות.
הריון הוא הניחוש הראשון לאיחור במחזור, אך אם בדיקת ההיריון שלילית, קיימות סיבות אחרות אותן ניתן לשקול:
לחץ – מתח הוא הגורם העיקרי לאיחור במחזור. לחץ משבש את האותות ההורמונאליים הנורמליים מהמוח והוא עול לחסום ביוץ. כך מתבצעים אי סדרים בהופעת המחזור.
בעיות בבלוטת התריס – עלולות אף הן לגרום לאיחור במחזור.
עודף משקל או תת משקל – יכולים גם הם להפריע למחזור חודשי רגיל.
שימוש בגלולות למניעת הריון – תרופה זו עצמה עלולה לגרום לשיבושים ואי סדרים בהופעת המחזור.
גיל מעבר מוקדם – אפשרות זו היא נדירה, אך לעיתים היא עשויה להיות סיבה סבירה לאיחור במחזור.
גורמים נוספים עשויים להיות אחראים לאיחור במחזור והם: חוסר איזון הורמונלי, דיכאון, חוסר ביוץ ומחלות שחלות.
איחור במחזור החודשי עשוי אף להיגרם בשל שינויים מסוימים בשגרת היומיום, כגון פעילות גופנית תובענית מידי, או אימוץ תכנית דיאטה אשר אינה מתאימה. יש להעניק לגוף זמן להסתכל לשינויים. אך אם השיבושים נפרשים על פני מספר שבועות, יש להתייעץ עם רופא, לדון בהיסטוריה הרפואית, לבצע בדיקה גופנית ואולי אף מספר בדיקות דם, על מנת לזהות את הסיבה המדויקת לאיחור בווסת.
התמודדות והמלצות
יש להבין את המסר אותו מנסה הגוף לשלוח. איחור במחזור, כאשר אינו קשור להיריון, מעיד על סיבות פיסיות או רגשיות. נושא הפוריות הוא קסום ומסתורי, ומהווה את מהות הנשיות ומקור הכוח הנשי. יש לתת את הדעת לסיבות ולטפל בהן, מבחינה פיזית ומבחינה רגשית.
מומלץ לצרוך בעיקר מזונות מלאים, דוגמת אורז חום במקום אורז לבן, וקמח מלא במקום קמח לבן, כמו גם להימנע ממזון מהיר. יש להעדיף מזונות המיוצרים באופן אורגני יותר ולצרוך בעיקר ירקות טריים. קטניות דוגמת עדשים, שעועית, חומוס, שעועית שחורה, אפונה, אגזים ופירות עונתיים מהווים מקור טוב לויטמינים וסיבים תזונתיים.
בנוסף, על מנת להתמודד היטב עם תופעת האיחור במחזור, מומלץ לבצע את הפעולות הבאות:
- שינויים בתזונה ופעילות גופנית על מנת להגיע למשקל בריא ולשמור עליו.
- הימנעות מצריכת סמים, שתיית אלכוהול, קפאין ועישון סיגריות.
- שמירה על איזון בריא בעבודה, הקדשת מספיק זמן לבילוי ומנוחה.
- קיצוץ במלח וצריכת סוכר.
- יציאה להליכות וביצוע אימוני כושר כחלק משגרת היומיום.
- הערכת המתח והבעיות בחיים.
- התייעצות עם רופא או מרפא נטורופת אשר עשוי לסייע בשיפור חוסר האיזון הגופני באופן טבעי ועדין.
טיפול רפואי תלוי בגורם לאיחור במחזור, ובדרך כלל נרשמים תחליפי הורמונים. יש להימנע מנטילת תרופות ללא מרשם אשר עשויות לגרום לסיבוכים. ההמלצה הטובה ביותר היא לשמור על הבריאות והכושר על מנת למנוע את הבעיות במחזור החודשי.