בשנים האחרונות, נוצר הרושם כי עולה מספרם של האנשים אשר מתנגדים בתוקף לדבר מרכזי אחד – בצלחת האוכל שלהם לא תמצאו לעולם בשר, וגם לא ביצים.
את דגני הבוקר שלהם הם אוכלים ללא חלב, ובקבלת השבת המסורתית הם נמנעים מהדג על השולחן.
אלו הם, כמובן, הטבעוניים. הסיבות האפשריות לבחירה באורח חיים זה רבות בהחלט. יש שיבחרו בו עקב המעלות הבריאותיות שהם רואים בכך, אחרים יציינו את הפגיעה האקולוגית שהמזון מן החי מביא לעולם.
לא מעט טבעוניים ינמקו את האכילה הטבעונית בסיבות אידיאולוגיות: התפיסה היא לפיה פגיעה בבעלי חיים נעשית בתעשיית המזון כמכלול. בכל אחד המקרים, המדובר הוא בהחלטה בעלת השפעה רבה בפן הבריאותי, לחיוב או לשלילה.
ההגדרה של טבעונות
לפני שנבין את המעלות והחסרונות של הטבעונות, חשוב להבהיר באופן מדויק יותר למה הכוונה במונח. ובכן, טבעונות הוא אורח חיים תזונתי אשר מבוסס כולו על מזון מן הצומח, כלומר, כל מזון שאינו חי. מה שמבדיל את הטבעונים מאנשים צמחונים הוא שהם לא רק נמנעים מאכילת בשר, גם דגים, מוצרי חלב וביצים לעולם לא ייכנסו לקיבתו של טבעוני.
חשוב להדגיש שישנן רמות שונות של טבעונות. הרמה שהוזכרה היא הבסיסית ביותר. אולם, ניתן למצוא גם לא מעט טבעוניים שיימנעו מאכילת מוצרי מזון מעובדים (קמח או סוכר, למשל), ממזון מבושל ("טבעונאות") או ממזון שאינו אורגני.
טבעונות – יתרונות
לטבעונות מספר יתרונות ברורים, אשר מהווים בוודאי חלק עיקרי בבחירה באורח חיים שכזה. ראשית, מזון מן הצומח אינו מכיל כולסטרול או שומן בכמויות גדולות, ולכן נמנעות הסכנות שבצריכה מוגזמת של אלה. בין הסכנות הללו ניתן למנות עודף כולסטרול, מחלות לב, השמנת יתר ועוד.
מעבר לכך, תזונה טבעונית מאוזנת ובריאה יכולה לספק לאדם את כל אבות המזון להם הוא זקוק לצורך התפתחותו התקינה, וזאת ללא הסיכונים האפשריים של הבשר והחי. כתוצאה מכך, לא מפתיעים המחקרים אשר מצביעים על כך שבמקומות רבים בעולם טבעוניים חיים יותר מאשר אוכלי הבשר או המזון מן החי.
סיבה נוספת לזכות הטבעונות נוגעת לעובדה שצורת אכילה זו אינה נחשבת למשמינה. מזון טבעוני הוא לרוב בריא יותר, ומאפשר לגוף לקבל איזון של המרכיבים החיוניים לו מבלי לעלות במשקל. יעידו על כך כל המחקרים אשר מקשרים בין אכילת בשר ומזון מהיר לעליה דרסטית במשקל, ושיעורי המחלות והתמותה הגבוהים כתוצאה מכך.
טבעונות – חסרונות
מן העבר השני, תומכי המזון מן החי ימנו את החסרונות שבאכילה טבעונית. כמובן שמגוון האפשרויות למאכל קטנות בצורה משמעותית כשבוחרים באורח חיים טבעוני. מזון שכזה אינו מן הנמצא בכל מקום, ובהיעדרו עשויים להימנע מאכילה כלל. לכן, לא מעט טבעוניים נוטים לאכול פחות מאשר עמיתיהם אוכלי הבשר, דבר העלול להביא למצבים של חולשה כללית, תחושת רעב תמידית ותת תזונה.
תת תזונה מביאה אותנו אל בעיה נוספת שבטבעונות. אמרנו כבר שהבשר, למשל, מכיל מרכיבים שעודף מהם מזיק לאדם. אולם, יש להבהיר כי בשר ומזון מן החי עשירים במרכיביהם הרבה יותר מהמזון הטבעוני, כך שהם מכילים גם לא מעט מרכיבים החיוניים לאדם.
במרבית המקרים, מזון מן החי עשיר הרבה יותר בחלבונים, במינרלים ובויטמינים (B-12, למשל). טבעונים, לכן עלולים לסבול ממחסור בברזל, בחומצות פוליות ועוד.
כתוצאה מכל אלה, לא מעט מומחי בריאות עולמיים מזהירים אוכלוסיות "פגיעות" במיוחד מאכילה של מזונות טבעוניים בלבד. ילדים, נשים או קשישים, כך נטען, נוטים הרבה יותר לסבול מתת תזונה- ולכן רצוי להעניק להם את המזון העשיר, לפחות עד שחוסנם הגופני יהיה גדול הרבה יותר.
ראו גם:
טבעונות בהריון