הפרעות חרדה

הפרעות חרדה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הפרעות חרדה

הפרעות חרדהההפרעות הנפשיות מחולקות בעולם הפסיכיאטרי לקבוצות על פי מאפיינים דומים. המדריך האמריקאי של הפרעות הנפש (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders- DSM-IV) מתייחס להפרעות ילדות, פסיכוזות, הפרעות מצב רוח, הפרעות סומאטיות ועוד. אחת מקבוצות ההפרעות הנפשיות המעניינות, והנפוצות באוכלוסיה, היא קבוצת הפרעות החרדה.

מהן הפרעות חרדה?

פחד הוא רגש חשוב מאוד מבחינה אבולוציונית וקיומית. אנחנו חייבים לפחד מדברים, כדי שנדע להיזהר מדברים שמסכנים אותנו. כך האדם הקדמון היה חייב לדעת שעליו לברוח שהוא רואה אריה, ואדם מודרני חייב לדעת לפחד ולהיזהר כשהוא עובר את הכביש.

במובן זה, הפחד מאפשר לנו להישאר בחיים. אך רמת הפחד חייבת לתאום את הסיטואציה. פחד שיגרום לנו לברוח מסכנה או להיזהר, הוא חיובי ורצוי. אך כאשר הפחד הוא מוגזם, ולא מאפשר לנו לתפקד באופן רגיל, או כאשר אנחנו מפחדים מדברים שאינם מסוכנים לנו באמת, כבר מדובר בחרדה. חרדה אינה מועילה לנו, היא פוגעת בתפקוד, מגבילה, ועשויה לגרום למצוקה משמעותית למי שסובל ממנה. כאשר מגיעים למצב כזה, מדובר בהפרעת חרדה.

סוגי הפרעות חרדה

תחת הכותרת הכללית "הפרעת חרדה" ניתן למצוא מגוון של הפרעות:

  • התקפי פאניקה: מצב בו לפתע אדם מרגיש חרדה ואימה מציפות אותו. הגוף מגיב באופן בולט- דפיקות לב מואצות, קוצר נשימה, כאב בחזה, תחושת מחנק. האדם לא מבין מה קורה, ועשוי להרגיש שהוא הולך להשתגע או פשוט לקבל התקף לב. התקף החרדה מופיע ללא גירוי חיצוני ברור, ולא קשור למצב גופני אמיתי.
  • אגורפוביה: חרדה והימנעות ממקומות או מצבים שמהם יהיה קשה להימלט. בדרך כלל אגורפוביה מתפתחת כתוצאה מניסיון להימנע מהתקפי פאניקה, ועשויה להוביל אנשים לצמצם את יציאותיהם מהבית, עד כדי שאינם יכולים לצאת כלל.
  • פוביה ספציפית: חרדה מוגברת מפני אובייקטים מסוימים (כלבים, גובה, טיסה, דם וכד'), שגורמת להימנעות משמעותית.
  • פוביה חברתית: חרדה מוגברת שמתעוררת כתוצאה מחשיפה לסוגים שונים של סיטואציות חברתיות.
  • הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD): הופעתן של אובססיות, כלומר מחשבות חוזרות המתאפיינות בחרדה ו/או התנהגות קומפולסיבית שמטרתה להוריד את רמת החרדה. אנשים הסובלים מ- OCD נוטים לשחזר שוב ושוב התנהגויות וטקסים שעשויים לגזול זמן רב ולשבש את שגרת חייהם, במטרה להשקיט חרדה שחוזרת ומתעוררת במהירות שוב.
  • הפרעת דחק אקוטית והפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD): הפרעות שעשוית להתפתח אצל אנשים שחוו אירוע טראומטי (אירוע בו נשקפה סכנה לחייהם או לשלמות גופם, או שנשקפה סכנה שכזאת למישהו קרוב אליהם). ההפרעות מתאפיינת בסימפטומים חודרניים כגון סיוטים, פלאשבקים וזיכרונות קשים, סימפטומים של הימנעות מדברים שמזכירים את הטראומה, וסימפטומים של עוררות יתר גופנית ונפשית. ההבדל בין ההפרעות הוא בעת הופעתן ובמשכן.
  • הפרעת חרדה מוכללת: תקופה ממושכת בה האדם סובל מרמה גבוהה של חרדה ודאגה כללית.
  • הפרעת חרדה כתוצאה ממצב רפואי או כתוצאה משימוש בחומרים: ישנם מצבים גופניים, מחלות, תרופות וסמים אשר עשויים לגרום באופן פיזיולוגי מצב של חרדה מתמשכת.

קומורבידיות

קומורבידיות היא מצב של מספר מחלות אשר מופיעות ביחד. מובן שקומורבידיות מסבכת את התמונה הקלינית, גם כאשר מדובר במחלות הגוף וגם כאשר מדובר במחלות הנפש. הפרעות חרדה מופיעות פעמים רבות מאוד בקומורבידיות עם הפרעות אחרות. הפרעות חרדה והפרעות מצב רוח מופיעות יחד באחוזים גבוהים מאוד. כן יש לציין קומורבידיות עם הפרעות אישיות והפרעות אכילה.

טיפול

טיפול בהפרעות חרדה צריך לתאום את סוג ההפרעה. במקרים רבים טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא הטיפול המומלץ בסוג זה של הפרעות. כמו כן, ישנן תרופות שמטרתן להפחית את החרדה, ונעשה שימוש גם בתרופות נוגדות דיכאון. לעיתים הטיפול התרופתי כולל תופעות לוואי רבות, יש להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי טיפול בחרדות ללא תרופות, ייתכן ויוכל לסייע להתמודד עם הפרעת החרדה.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן