חסמת הריאה – COPD

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

חסמת הריאה - COPD

חסמת הריאה - COPDמחלת ריאה חסימתית כרונית (COPD) הוא מצב שמתרחש כתוצאה מנזק מתמשך לרקמת הריאה וגורם לבעיה בשחלוף הגזים ואוורור הריאות. המחלה שכיחה ופוגעת בכחמישה בני אדם על כל 100 איש באוכלוסייה, שכיחות המחלה עולה בגיל מבוגר יותר.

מערכת הנשימה מורכבת משני חלקים עיקריים, קני הנשימה אשר למעשה מובילים אוויר והריאות (נאדיות הריאה) אשר מבצעות את שחלוף הגזים.

גורם הסיכון העיקרי לפיתוח COPD הוא עישון. הרעלנים הקיימים בסיגריות גורמים לנזק רב בתאים הבונים את דרכי הנשימה ונאדיות הריאה.

הנזק המתמשך גורם למוות של התאים והחלפתם ברקמת צלקת. מנגנון נוסף שקורה הוא החלפת התאים בדרכי הנשימה בתאים המפרישים ליחה, במטרה לפנות החוצה את הרעלנים הנמצאים בטבק.

גורמי סיכון נוספים כוללים היחשפות לזיהום אוויר קשה ומחלות תורשתיות מסוימות, הגורמות להיווצרות של רקמת צלקת בריאות, ללא תנאי מקדים של נזק.

על פי החלק האנטומי אשר נפגע ניתן לסווג שני סוגים עיקריים של מחלות ריאה חסימתיות כרוניות :

דלקת סימפונות כרונית (chronic bronchitis)

ברונכיטיס באה לידי ביטוי בפגיעה בדרכי הנשימה המובילות. כתוצאה מהדלקת, הסימפונות נהיות צרות יותר וחסומות על ידי ליחה.

התסמין העיקרי ולמעשה גם ההגדרה הרפואית למצב, הוא שיעול כרוני ופרודקטיבי (מפריש ליחה) הקורה למשך 3 חודשים לפחות, בפרק זמן של שנתיים. שם נוסף לדלקת הוא "השמן הכחול", זאת מכיוון שהחולים נוטים להכחיל תחילה בעת מאמץ ולאחר מכן באופן קבוע כתוצאה ממחסור בחמצן ולכן מפסיקים לבצע פעילות גופנית ומעלים במשקל. במרבית המקרים הפסקת עישון תוביל למיגור הבעיה.

נפחת ריאות (אמפיזמה- emphysema)

ההשלכה העיקרית על רקמת הריאות המשחלפת את הגזים. לרוב אמפיזמה היא השלכה מאוחרת וחמורה יותר מדלקת סימפונות כרונית. במרבית המקרים הנזק הוא בלתי הפיך.

אמפיזמה נגרמת מהרס הנאדיות והחומרים הנוצרים על ידי רקמת הריאה. אחד החומרים החשובים הוא סארפקטנט, אשר גורם לנאדיות הריאה להישאר פתוחות ולא להתמוטט בעת יציאת האוויר. במקביל להרס הנאדיות, נוצרות צלקות ברקמת הריאה אשר משבשות את כניסת כלי הדם לריאה ויוצרות לחץ דם ריאתי. לכן מונעות עוד יותר את תהליך שחלוף הגזים.

שם נוסף לאמפיזמה הוא "הנשפן הורוד", כיוון שהעור מקבל גוון ורדרד בשל יצור מוגבר של כדוריות דם אדומות, במטרה להעביר חמצן לרקמות הגוף.

מחלת ריאות חסימתית – תסמינים

התסמינים העיקריים הם קוצר נשימה, שיעול פרודקטיבי (ליחתי או דמי),  בית החזה עלול להידמות לצורת חבית זאת כהשלכה לאוורור הלקוי של הריאות. חומרת התסמינים היא לרוב קבועה , אך מתאפיינת בכך שכל מספר חודשים מתרחשת החמרה בתסמינים, אשר לרוב מחייבת אישפוז ומתן סטרואידים להפחתת החסימה והדלקתיות.

סיבוכים של מחלת חסמת הריאה

אחד מהסיבוכים הבעייתים ביותר של נפחת ריאות הוא ההשפעה הלבבית, החסימה הנוצרת בריאות, משפיעה על תפקוד הלב הימני , זאת מכיוון שנוצר מעין "פקק תנועה" במעבר הדם. המצב עלול להוביל לאי-ספיקת לב ימנית המתבטאת בבצקות ברגליים ובחלל הבטן.

סיבוך נוסף הוא היווצרות "קרעים" בריאה, היכולים להוביל להימצאות אוויר במעטפת הריאות (PNEUMOTHORAX). זהו מצב חירום המחייב ניקוז של האוויר על ידי מחט כדי למנוע כשל נשימתי.

אבחון COPD

אבחון המחלה הוא ראשית על ידי היסטוריית התלונות ובדיקה גופנית מקיפה. בנוסף ניתן לבצע בדיקת תפקודי ריאה, בה החולה נושף למכשירים המעריכים את נפחי הריאות הקיימים.

בדיקת ההדמייה היעילה ביותר לאומדן הנזק היא בדיקת CT, בצילום חזה ניתן לראות נזקים לרוב רק במצב של התקף או כאשר המצב הוא חמור ביותר.

בשלב בו המצב הוא עדיין הפיך, הפסקת עישון יכולה למנוע חלק רב מן הנזק, מעבר לכך מרבית הטיפול הוא תומך וכולל מתן חמצן ותרופות המרחיבות את קנה הנשימה והסימפונות.

לקריאה באותו הנושא: פיברוזיס ריאתי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים

הפורטל המוביל לבריאות האישה: פוריות, הריון, רפואת נשים. פורטל המקום שבו תקבלי את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: נשים, תזונה, אסתטיקה, גיל ההתבגרות, גיל המעבר,גיל הזהב, רפואה ועוד מגוון רחב של נושאים.

אז מה היה לנו בכתבה: