סרטן השד הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים, ואחת מכל 9 נשים עלולה לסבול מנגזרות שלו במהלך חייה. אחד הגורמים העיקריים לסרטן השד הוא הגורם ההורמונלי, כאשר רמות גבוהות של הורמונים, ובמיוחד הורמון המין הנשי אסטרוגן עלולות להוביל להתפתחות גידולים.
מחקר חדש שפורסם בכתב העת החשוב British Journal of Cancer קבע כי קיים קשר חשוב בין השמנה ובין רמות גבוהות של אסטרוגן ואנדרוגנים בזרם הדם.
לפי המחקר פורץ הדרך, השמנה יכולה להיות גורם סיכון לסרטן השד, מפני שהיא גורמת לעלייה חדה ברמת ההורמונים האלה ובזכות כך מאפשרת את שגשוג הגידולים באופן האגרסיבי האופייני לסרטן השד.
המחקר – הקשר בין השמנה וסרטן השד?
מטרת המחקר היתה לבדוק איך גורמי סיכון שונים משפיעים על רמת ההורמונים בדם. על מנת לעשות זאת בדקו החוקרים את השפעת עישון, השמנת יתר, שתיית אלכוהול, גיל, זמן התחלת והפסקת המחזור, לידות קודמות וגורמי סיכון נוספים על רמת ההורמונים בזרם הדם, בדגש על הורמון המין הנשי אסטרוגן.
לשם כך, אספו החוקרים 6000 נשים אותן תישאלו לגבי הרגלים שונים הקשורים לגורמי סיכון למחלה ובדקו את רמת ההורמונים בדמן. לאחר מכן ניתחו את הנתונים מבחינה סטטיסטית על מנת להגיע לתוצאות מדוייקות עד כמה שניתן.
החוקרים קיוו "לקלוע" ולהוכיח שגורם סיכון מסויים משפיע באופן משמעותי על רמת ההורמונים בזרם הדם ובכך גורם לסיכון משמעותי לסרטן השד, ואכן, גילו החוקרים שבאופן המובהק ביותר אצל נשים הסובלות מהשמנה רמת האסטרוגן בזרם הדם היתה גבוהה יותר מקבוצת הביקורת.
אצל נשים עם BMI גבוה נצפתה רמת אסטרוגן כללי הגבוהה ב-47% מקבוצת הביקורת, ורמת אסטרוגן חופשי הגבוהה ב-89%. רמה זו אכן נחשבת לגבוהה באופן יחסי ועלולה לגרום לסרטן השד.
מלבד הנשים הסובלות מהשמנה, גם אצל נשים מעשנות ואצל נשים השותות אלכוהול בתדירות גבוהה נצפתה עליה ברמת ההורמונים, אך לא באופן מובהק כפי שראו במקרי ההשמנה. אצל נשים מעשנות נצפתה עליה דווקא בהורומון המין הגברי טסטוסטרון, ואילו אצל הנשים השותות אלכוהול נצפתה עליה בכל ההורמונים, בלי ייחודיות לאסטרוגן.
אי לכך, המסקנה היתה ברורה – השמנה, עישון ואלכוהול עלולים לגרום לסרטן השד, אך השמנה היא הגורם המשמעותי והספציפי ביותר לסרטן השד.
השפעת המשקל הגבוה על רמת האסטרוגן אמנם הפתיעה את החוקרים, אך הם כבר הציעו מנגנון מעניין שעשוי להסביר את התופעה. לטענת החוקרים, נשים הסובלות מהשמנה סובלות גם מעודף תאי שומן הנקראים תאים אדיפוציטים.
האדיפוציטים אחראים לאגירת השומן בצורת טריגליצירידים בתא מסודר, אך בנוסף לכך מספקים אנזים הנקרא ארומטז, שהוא בעל תפקיד משמעותי בתהליך סינתזת האסטרוגן. כלומר, נשים בעלות מצבורי שומן גדולים סובלים מייצור עודף של אסטרוגן בזכות האנזים ארומטז הנמצא בתאי השומן, ולכן מאופיינות על ידי עודף באסטרוגן בזרם הדם.
חשיבות המחקר
כאמור, סרטן השד נחשב לסרטן נפוץ ומסוכן מאוד, ובמשך שנים רבות הקהילה המחקרית מחפשת חידושים בנושא כמו ביטוי גנים שונים וגורמי סיכון אחרים. בזכות גילוי הקשר בין השמנה לבין סרטן השד, התגלה גורם סיכון חדש וחשוב אליו נשים ורופאים יכולים להתייחס.
בעקבות כך יוכלו לשים דגש רב יותר על מניעת השמנה ועל ירידה במשקל, ונשים הסובלות מ-BMI גבוה יעברו בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן השד בתדירות גבוהה יותר. במבט קדימה, התייחסות להשמנה בקרב נשים יכולה להוביל לגילוי מוקדם יותר של סרטן השד ולמתן טיפול מקדים שיציל חיים.