האם ניתן להיכנס להריון כאשר נוטלים גלולות? זו וודאי שאלה שמעסיקה רבות מאיתנו. בשוק היום גלולות למניעת הריון נחשבות לבטוחות מבין אמצעי המניעה ויעילותן גבוהה למדי. קיימים שני סוגים עיקריים של גלולות:
- הסוג הנפוץ יותר של גלולות למניעת הריון נקראות "גלולות משולבות ", הגלולות נלקחות באופן יומיומי למשך 21 יום ומכילות מינון משולב של נגזרות סינתטיות של אסטרוגן ופרוגסטרון.לאחר נטילה של 21 יום , מבצעים הפסקה של 7 ימים בהם תתרחש הווסת. יעילות הגלולות המשולבות גבוהה מאד ועומדת על 99%. כלומר קיים עדיין סיכון של אחוז אחד להיכנס להריון בעת נטילת הגלולות בצורה האידיאלית.
- סוג נוסף של גלולות נקראות לעיתים "גלולות מיני" , המכילות נגזרת סינתטית של ההורמון פרוגסטרון בלבד. לרוב השימוש בגלולות אלו הוא בנשים אשר אינן יכולות לסבול את ההשפעה של אסטרוגן (נשים מניקות, או בעלות היסטוריה רפואית של סרטן שד או רחם). יעילות "גלולות המיני" מעט פחותה ועומדת על כ-95%.
למרות היעילות הגבוהה , מחקרים מראים כי גם שימוש בגלולות המשולבות לא בהכרח יעניק "רשת ביטחון" של 99% . נראה כי האחוזים הריאלים פחותים יותר ועומדים על ממוצע של כ-96%. לכן כניסה להריון למרות נטילת גלולות מניעה , עדיין שכיחה למדי.
מה יעלה את הסיכון להיכנס להריון על הגלולה ?
הסיבה הנפוצה ביותר לכניסה להריון בנשים הנוטלות גלולות היא אי-לקיחת כדורים למשך מספר ימים. ההורמונים המלאכותיים הנמצאים בגלולות למניעת הריון, מחזיקים בריכוז הרצוי במחזור הדם רק למשך מספר ימים ספורים. לכן חוסר הקפדה בלקיחה יומיומית של הגלולה, תוביל לכך שרמת ההורמונים הסינתטיים תרד, השחלות יחלו לייצר את ההורמונים הטבעיים והביוץ התרחש.
סיבה נוספת אשר יכולה להעלות את הסיכון להריון היא הקאות ( כתוצאה מקלקול קיבה), הגלולה כלל לא תגיע למחזור הדם ולכן אותה בעיה תתרחש. במצבים כאלה מומלץ להשתמש באמצעי מניעה נוסף כגון קונדומים , בכדי להקטין את הסיכון להריון.
כמו כן, לקיחת תרופות נוספות במקביל לגלולות למניעת הריון. תרופות מסוימות לטיפול בחרדה, דיכאון, מיגרנות או תרופות אנטיביוטיות מסוימות יכולות להוריד את יעילות הגלולות. זאת מכיוון שפירוק הגלולות ותרופות מסוימות מתבצע בכבד באמצעות אותו מנגנון.
כאשר מספר תרופות מפורקות במקביל, יתכן והמנגנון יואץ ולכן פירוק הגלולות יהיה מהיר יותר והריכוז שלהן בדם ירד. במצבים בהם נלקחות תרופות מסוימות בו זמנית עם גלולות , מומלץ להיוועץ ברופא לגבי מידת האפקטיביות של הגלולות לאותה תקופה.
מה מומלץ לעשות כאשר מחמיצים גלולה ?
אם שכחת גלולה אחת, מומלץ יהיה לקחת אותה יום אחר כך עם הגלולה של אותו יום (סך הכל שתי גלולות). אם החמצת בין 2-4 גלולות והחל כבר מעט דימום, מומלץ פשוט להמשיך לקחת גלולות , ללא פיצוי על הימים שהוחמצו ולשלב שימוש באמצעי נוסף. במצב וכבר החל הדימום החודשי (לרוב לאחר 4 ימים) מומלץ לעשות את ההפסקה הרצויה של שבוע ואז להתחיל חבילה חדשה.
מה קורה במצב בו נוטלים גלולות בהריון ?
למרות כי אף אחד אינו נוטל במתכוון גלולות במהלך הריון, המצב עדיין יכול להתרחש ומוערך כקורה ב2-5% מההריונות. בתחילת השימוש בגלולות, המינון ההורמונאלי בהן , היה גבוה למדי ולכן היה קיים חשש כי שימוש בגלולות בזמן ההיריון ההתחלתי יגרום למומי לידה ולנזק לעובר.
כיום המינון ההורמונאלי הינו נמוך למדי , לכן החשש לנזק הוא זעיר ביותר. כאשר אישה מגלה כי היא בהריון אך נוטלת גלולות , מומלץ להפסיק מיידית את השימוש בגלולות ולהיבדק על ידי רופא נשים, אך אין סיבה לבהלה.
חשוב לציין כי שימוש בגלולות אינו משבש את דיוק בדיקות ההיריון.