הקאה הינה סימפטום שכיח, אשר עלול להיגרם ממגוון גדול של בעיות, חסרים ותופעות שונות. ההקאה מתבטאת בהוצאה של תוכן קיבתי מהפה, עקב התכווצות שרירי הבטן, החזה וצינור העיכול, מלווה בסבל רב של המטופל ובירידה (ולו זמנית) באיכות חייו.
הקאה רבה עלולה להשאיר את האדם תשוש, מחוסר כוחות ומיובש כתוצאה מאיבוד נוזלים רב. ולכן יש לזהות את המצב הגורם להקאה ולטפל בו באופן המהיר ביותר במידת האפשר.
גורמים ותסמינים להקאות
ישנם גורמים רבים אשר יכולים לגרום להקאות מרובות. חלק מהסיבות הינן בנאליות ושכיחות כמו זיהומים או הריון ותגובת הגוף לניתוחים וחומרי הרדמה, וחלקן עלולות לסכן חיים. ממחקרים שנעשו בבעלי חיים בכדי לבדוק את תופעת ההקאות, נראה כי מקור ההקאה הינו במספר אזורים במוח ובמערכת ההפעלה הרשתית.
הקולטנים הקשורים בהקאה עלולים להיות רגישים ולהיות משופעלים במצבים בהם קיימים חיידקים, נוכחות תרופות, הפרעת מטבוליות או וסטבולריות. שפעול המסלול הסימפטטי ייגרם מגירוי הקיבה, חוסר חמצן ללב, לחץ תוך גולגולתי, תרופות, סמים או גירוי הלוע לרפלקס ההקאה.
כאשר נעשה אבחון של תסמין ההקאה, על הרופא או איש המקצוע לברר האם היא קשורה לאכילה, מלווה בבחילה או מופיעה עם תסמינים נלווים כמו חום, היסטוריה של ניתוחים, ירידה במשקל, צהבת, מחלות כליה, מחלות לב או תסמיני סוכרת.
מעבר לכך הקאות עלולות להתלוות לבעיות ראייה, לקיחת תרופות וסמים, סחרחורות, הופעת ווסת, ואף למצב נפשי דחוק ורגיש. כמו כן, יש לבדוק האם המטופל היה חשוף למזון מסוג חדש או מקולקל, או האם נחשף לטיולים במקומות בהם רמת ההיגיינה הייתה נמוכה.
מקרים קיצונים המחייבים התייחסות מיוחדת
אבחון הסיבה להקאה הינו חשוב ביותר, במיוחד עקב הסיכון לפתח חסימת מעיים, דלקות בלבלב או עליה בלחץ התוך גולגולתי. כאשר המטופל מדווח על הקלה בכאבי הבטן כתוצאה מהקאה, החשד שעולה הוא לחסימת מעי. הטיפול במקרה זה חייב להיות מיידי בכדי להימנע מסיבוכים נוספים. כאשר ההקאות מלוות בכאבי ראש והפרעות ראייה, החשד הוא לכיוון תהליך תוך גולגולתי. וכאשר הן מלוות בדם או בריח של קפה הן מחשידות לדלקת בקיבה, כיב או ממאירות אחרת.
האבחון המהיר יתבצע על פי הסימנים הקליניים והתסמינים המלווים. ישנה חשיבות לבדוק לחץ דם מחשש שהוא יהיה נמוך מאוד, כמו גם תסמיני התייבשות. מצבי קיצון מחייבים טיפול מיידי ותוספת נוזלים ואלקטרוליטים. במקרה הצורך האבחון יכלול בדיקות שתן, אלקטרוליטים, גלוקוז ועד אנדוסקופיה, תלוי בטיב החשד, ובמחלה הנקשרת אליו.
על אילו מחלות הקאות יכולות לבשר?
הקאות עלולות לבשר על מחלות בנאליות כמו מחלות דלקתיות זמניות (במיוחד אם הן מלוות בחום גבוה). מעבר לכך, לפעמים הקאות הינן הסימן הראשון לגילוי הריון, ועשויות להצביע על כך, במיוחד כאשר הן מופיעות מוקדם בבוקר. מחלות אחרות אשר עלולות להתגלות באמצעות תסמין ההקאות החוזר, הינן בולימיה או אנורקסיה (כאשר המדובר בדרך כלל על נשים צעירות), מחלות לב חמורות, ואף מחלות אונקולוגיות אשר יתלוו לירידה חדה במשקל.
טיפול בהקאות
הטיפולים יכולים להתמקד בגורם הבעיה, או לנסות לסייע בתסמין ההקאה עצמו להקלה על המטופל, כטיפול תומך. במקרים כמו הריון, לא יינקטו על פי רוב בטיפולים כלשהם, אלא רק כאשר המצב מחריף ומאיים על משק הנוזלים כולו של הגוף. בכל מקרה, כדאי להימנע מאכילת מוצרי מזון כבדים ולהרבות בשתייה, במיוחד צלולה. במקרים רבים, ההקאות יחלפו מעצמן. במקרים בהם ההקאות הינן כרוניות ונמשכות זמן ממושך, יש לדאוג לאיזון תזונתי בכדי למנוע חסרים קלוריים, וויטמינים וכולי.