בשנים האחרונות יותר ויותר נשים בוחרות ללדת אחרי גיל 40, לעיתים לא מדובר רק בבן הזקונים של המשפחה, אלא בילד הראשון והבכור של האישה.
הרצון והצורך לילד, מתבטא גם אצל נשים מבוגרות, והאימהות הטרייה היא כבר לא נחלתן של בנות העשרים או השלושים.
סיבות להריון בגיל מבוגר
התקדמות הרפואה, המדע והאמצעים הטכנולגיים אשר עומדים כיום לרשות האוכלוסיה כולה, הגדילו את כמות הנשים אשר חוות הריון לאחר שנות ה- 40 שלהן ונדמה כי תופעה זו הולכת ונעשית שכיחה יותר.
אך הרפואה המודרנית היא לא הסיבה העיקרית. השינויים של התא המשפחתי שאנו עדים להם בשנות האלפיים, כמו גם, שינויים במעמד האישה, הרצון ללמוד לימודים גבוהים ולפתח קריירה מצליחה ומשגשת, חוברים להם יחדיו ובאים לידי ביטוי בילודה בגיל מבוגר יותר.
בימינו, נשים לא ממהרות להתחתן ולהביא ילדים במהרה כמו בשנים עברו, ובוחרות לממש את עצמן לפני שהן מתפנות לגידול ילדים. סיבה נוספת להריון בגיל מבוגר עשוייה להיות עקב נישואין שניים, בהם בני הזוג שכבר חוו משפחתיות בעבר, מעוניינים במשפחה חדשה נוספת וילד משותף.
סיכונים בהריון בגיל מבוגר
מערכת הבריאות ורופאי הנשים מזהירים בפני סיכונים מסויימים אשר עלולים לקרות עקב היריון בגיל מבוגר. כאשר מדברים על הריון בגיל מבוגר, מתייחסים לקבוצת הנשים אשר גילן עולה על 40.
מחקרים שנעשו בשנים האחרונות על קבוצות נשים שעברו את גיל ה 40 והיו בהריון מגלים כי ישנן סכנות וסיבוכי היריון, אשר עלולים להיו מסוכנים הן לעובר והן לאם.
- דימומים
- בעיות נשימה
- לחץ דם גבוה
- רעלת הריון
- סכרת הריון
- בעיות בהתפתחות העובר
- לידה מוקדמת
מעקב היריון בגיל מבוגר
על אף הסיכונים הקיימים בהריון בגיל מבוגר, ניתן להתכונן לקראתו ולערוך בדיקות ומעקב היריון בצורה תקינה ויסודית, על מנת להבטיח את בריאות העובר ובריאות האם.
- בדיקת כרומוזומים לעובר
- בדיקת שקיפות עורפית בין השבוע ה- 11 לשבוע ה- 14 של ההריון
- סקירת מערכות בין השבוע ה- 14 לשבוע ה 16 של ההריון
- בדיקת חלבון עוברי בין השבוע ה- 16 לשבוע ה- 19 של ההריון
- בדיקות סקר גנטיות בשבוע ה- 17 של ההריון
- בדיקת דיקור מי שפיר
- מעקב רפואי סדיר אצל הרופא, תוך לקיחת מדדים חודשיים
בנוסף לבדיקות אלו, לנשים שעברו את גיל ה 40, מומלץ ללדת באמצעות ניתוח קיסרי במידה והעובר עבר את משקל ה- 4 קילו. מרביתן של הנשים אשר חוות לידה בגיל מבוגר עוברות ניתוח קיסרי ולא לידה טבעית, מאחר ולאחר גיל ה- 40 ישנו אחוז גבוה של נשים אשר סובלות מגידולים באזור הרחם, דבר המקשה על מהלך של לידה טבעית.
כאשר נעשה מעקב הריון תקין, בריאות האישה ובריאות העובר נשמרים ובעיות בריאותיות העלולות להתלוות להריון זה עשויות להיות מטופלות ולמנוע סיבוכים חמורים וקשים.
על אף העובדה כי הרפואה כיום מאפשרת מעקב וטיפול לנשים אשר בוחרות להרות בגיל מבוגר, הרופאים אינם ממליצים על כך בצורה גורפת ואחידה. אין ספק כי היריון בגיל מבוגר גורר איתו בעיות וקשיים, אשר נשים בגילאים צעירים יותר אינן חוות.
היריון בגיל מבוגר, עלול להיות קשה יותר לאישה, מבחינה פיזית, כמו גם, מסוכן לה ולעובר. יחד עם זאת, אין כל מניע לגבי היריון בגיל מבוגר, היריון בריא ותקין הוא נחלתן של הכלל, שמירה ומעקב על ההריון, עשוי להקל על התהליך ולהסתיים בצורה מוצלחת, באושר ובשמחה.