אצל כל אדם, הגב צפוי להיתפס מפעם לפעם. אבל נראה שנשים הן יותר "מועדות לפורענות" מהבחינה הזו. לצד גורמים כלליים שעלולים להביא לגב תפוס, דוגמת שינויים מבנים, היצרות תעלת השדרה, דלקות, פריצת דיסק וכדומה, נשים עלולות לסבול מהבעיה בשכיחות גבוהה יותר.
חלק מהגורמים שהוזכרו בהקשר הזה הם שינויים הורמונליים וגופניים משמעותיים שגוף האישה עובר (בעיקר בחודשי ההריון ולאחר הלידה), עומס המשקל על גבי הגב (נשים בעלות חזה גדול נוטות לסבול יותר מכאבי גב) וכן הלאה.
השאלה שצריכה להישאל היא מה ניתן לעשות על מנת להפחית את רמת הכאב, ובכך לחזור לתפקד בשגרה בצורה ראויה יותר. במאמר הבא נציע עבורכן כמה פתרונות שעשויים להיות יעילים, אך חשוב לזכור שאין פתרון חד משמעי המתאים לכל האוכלוסייה. לכן גם מאפייני בעיית הגב והאישה צריכים להילקח בחשבון.
פעילות גופנית לגב תפוס
למרות שה"אינסטינקט" הטבעי של נשים רבות שגבן תפוס הוא כואב הוא לנוח ולהימנע מתזוזות, בפועל החלטה שכזו היא הכול חוץ ממוצלחת. מנוחה עלולה להנציח במידה מסוימת את הכאב, בעוד שמן העבר השני של המשוואה פעילות גופנית מתונה עשויה להפחית את הכאבים, להחזיר את טווחי התנועה ולשפר את התחושה הכללית. ברור עם זאת שנשים הסובלות מכאבים עזים, בדגש על כאבי גב תחתון, לא תבצענה פעילות מאומצת של הרמת משאות.
המלצה מועילה במקרים רבים היא לבנות תוכנית טיפולים באמצעות בעל מקצוע, לפחות "עד יעבור זעם". פיזיותרפיסט או מדריך כושר יוכלו לספק תרגילי פיזיותרפיה יעילים לשיפור מצב הגב, בין אם בטווח הקצר ובין אם בטווח הארוך יותר. באינטרנט תוכלו למצוא לא מעט תרגילים אחריהם ניתן לעקוב.
טיפול תרופתי
משככי כאבים מלווים אותנו בהתמודדות עם שורה ארוכה של כאבים, ויכולים להיכנס לתמונה גם כאשר הגב שלנו תפוס. תרופות כלליות לשיכוך כאבים עשויות לספק הקלה מסוימת בכאב, אך חשוב לזכור שהיא אינה מטפלת בשורש הבעיה. בנוסף לכך, יש את תופעות הלוואי והסיכונים האפשריים במהלך שימוש ממושך או ארוך טווח בתרופות, בעיקר אלה הנחשבות ל"חזקות" יותר.
במקרים מסוימים, חימום או קירור נקודתי של האזור בגב – בהתאם למהות הבעיה – יכול לסייע. לכך ניתן להוסיף קרמים ומשחות המיועדים לשימוש מקומי. חלק ניכר מהמשחות אמורות להביא להאצת זרימת הדם באזור, מה שמפחית את הכאבים.
מכשירי לייזר
הטכנולוגיה משמשת כיום רבות בעולם הרפואה, ובהחלט יכול להיות לה מקום גם במקרה של גב תפוס. טיפולים המבוססים על מכשיר לייזר או מכשיר אינפרא אדום יכולים לחולל פלאים בגוף, בצורה יעילה ונטולת סיכונים בהשוואה לרבות מהאלטרנטיבות האחרות. כיום ניתן למצוא מכשירים מהסוג הזה המיועדים גם לשימוש הביתי, מה שמקל על שילובם בשגרת החיים שלנו.
רפואה אלטרנטיבית
הרפואה המשלימה מציעה פתרונות למגוון עצום של מצבים רפואיים, כולל כאבים ובעיות בגב. למרות שלא כל הטיפולים האלטרנטיביים אכן מוכחים בצורה משביעת רצון מבחינה מחקרית, רבים יטענו שהם עשו עבורם הבדל משמעותי. בין הטיפולים הנפוצים בהקשר הזה ניתן למנות טווינא (פיזיותרפיה סינית), יוגה, שיאצו, רפלקסולוגיה ואחרים. אפשר בהחלט לשלב אותם בתוכניות הטיפולים השונות.