נפיחות או בשמה המקצועי בצקת, היא תופעה נפוצה מאוד בתקופת ההריון הגורמת לאי נוחות. הערכה היא כי 70% מהנשים יחוו הצטברות יתר של נוזלים באזור הרגליים וסביב הקרסוליים בשלב כלשהו במהלך ההריון.
כיצד נגרמת הבצקת?
בצקת מאופיינת בהצטברות ואגירת נוזלים ברקמות הגוף. במצב פיזיולוגי תקין קיימת אגירת נוזלים בכמות מסויימת, במהלך תקופת ההריון, מהסיבה שכמות רבה יותר של מים נשמרת. סיבה נוספת לאגירת נוזלים בגוף היא שינויים בהרכב הכימי של הדם במהלך ההריון.
שריר הרחם גדל ומפעיל לחץ על ורידי האגן ועל ווריד הנבוב, וריד גדול הממוקם בצדו הימני של הגוף, הנושא דם מאזור הגפיים התחתונות אל שריר הלב. הלחץ הנוצר, מאט את חזרת הדם מפלג הגוף התחתון, גורם להצטברותו ומאלץ את היחלצות הנוזל מהעורקים לתוך הרקמות של כפות הרגליים והקרסוליים. מסיבה זאת, קיימת סבירות גבוהה להופעת הבצקת לאחר השליש הראשון של ההריון.
עבור נשים עם מי שפיר בכמות גדולה מהרגיל ונשים הנושאות תאומים, הבצקת עלולה להיות חמורה יותר. לאחר לידת התינוק, הגוף מנקז ומסלק את הנוזלים העודפים ולכן הבצקת נוטה להעלם בקצב מהיר. תקופה זאת מאופיינת בנטילת שתן בתדירות גבוהה וייצור זיעה מוגבר.
התמודדות עם הנפיחות במהלך ההריון
מנוחה. בתקופות בהן הטמפרטורה הסביבתית גבוהה או כאשר עומדים על הרגליים זמן ממושך ולקראת סוף היום, ניתן להבחין ברגליים הדוקות והופעת תחושת לחץ, המופעלת על הרגליים לאחר נעילת הנעליים או נפיחות כללית. במרבית המקרים, נפיחות אינה מעוררת דאגה ומרבית הנשים גורסות כי הנפיחות חולפת בבוקר שלאחר המנוחה.
צריכת נוזלים מוגברת. ניתן לנקוט בגישה פעילה בטיפול בבצקת תוך שילוב מספר דברים המקלים על התסמינים. הראשונה, וכנראה הדרך החשובה והטובה ביותר היא צריכת המים במידה רבה יותר. מדוע אם כך מומלצת שתייה מרובה כאשר המטרה העיקרית היא להיפטר מהנוזלים המיותרים? הנוזלים העודפים מזרזים ומקדמים את פעילות סילוק חומרי הפסולת שתמכו בהיווצרות הבצקת. ההמלצה היא לצרוך לפחות 8 כוסות מים ביום.
הליכה. מומלץ להקפיד על הליכה ופעילות גופנית אשר אינה דורשת מאמץ פיזי כבד. אצל נשים המבצעות פעילות גופנית במהלך ההריון, מופיעים סימפטומים מעטים יותר הקשורים בהריון.
האם קיים קשר בין צריכת מלח לנפיחות?
בעוד שאנשים רבים מאמינים שנפיחות נגרמת על ידי צריכת כמויות מוגברות של מלח, גם ההפך הוא נכון. הגבלת כמות המלח כחלק מהתזונה עשוייה לגרום לנפיחות, לכן מתינות היא המפתח לאיזון.
מתי הנפיחות אינה תקינה?
הנפיחות מעוררת דאגה כאשר היא מופיעה בפתאומיות, בקיצוניות ומתפרסת לאזורים נוספים כמו הראש וכפות הידיים, מלבד הרגליים והידיים. הופעת הבצקות עלולה לרמוז על בעיה בתפקוד תקין של הגוף והוצאתו מאיזון. ההמלצה היא לדווח לרופא או המיילדת בהקדם, בדבר השינויים ובמקרים בהם הנפיחות לא חולפת לאחר מנוחה.
בצקת ורעלת הריון
במקרים בהם מופיעה נפיחות פתאומית ומוגברת באזור הפנים, הידיים ונמדדת עלייה במשקל הגוף, קיים חשש לרעלת הריון. רעלת הריון היא סיבוך בתקפות ההריון המאופיין בלחץ דם גבוה, בצקת והימצאות של חלבון בשתן (פרוטאינוריה). רעלת הריון עלולה להוות סכנת חיים לאם והן לעובר שטרם נולד. במידה ורעלת הריון מאובחנת, האם צפוייה להתאשפז בבית החולים למשך כל תקופת ההריון עד למועד הלידה.
במהלך האשפוז, לחץ הדם הגבוה גורם לנפיחות הגוף. במידה והתרופות להפחתת הלחץ דם אינן מייצבות את לחץ הדם, תדרש התערבות כירורגית ונשקלת האפשרות ללידה קיסרית מוקדמת, כדי להבטיח את בטחון השניים.